THEPOWERGAME
Διαψεύδουν μέχρι στιγμής τις προσδοκίες τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα το 2023 να ξεκινά με θετικό πρόσημο. Η ύφεση που πολλοί αναλυτές ανέμεναν από το γ’ τρίμηνο δεν έχει ακόμη φανεί στους αριθμούς, με κύριο στοιχείο την ισχυρότερη του αναμενόμενου ανθεκτικότητα της γερμανικής οικονομίας. Οι ειδικοί, ωστόσο, επιμένουν ότι ακόμα δεν έχουμε δει στο μέγιστο τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και της περιοριστικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη.
Στην Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2022, που υποβλήθηκε λίγο πριν από τις γιορτές στον Πρόεδρο της Βουλής και στο Υπουργικό Συμβούλιο, προβλέπεται ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6,2% φέτος, ο οποίος θα επιβραδυνθεί σημαντικά στο 1,5% το 2023, εξαιτίας του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός οδηγεί σε κάμψη την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη και μαζί της υποχωρεί και ο ρυθμός αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Υπενθυμίζεται ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη 1,8% για το 2023 και πληθωρισμό στο 5%.
Αν και η Τράπεζα της Ελλάδος κάνει λόγο για σοβαρές προκλήσεις που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη, αλλά και για διεθνείς κινδύνους που απειλούν τις οικονομικές προοπτικές, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να κινηθεί καλύτερα από τις εκτιμήσεις και το 2023, πριν επιστρέψει σύμφωνα με την ΤτΕ, σε πιο ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2024, με 3%, Σημειώνεται ότι η ΤτΕ στην Έκθεση του περασμένου Απριλίου προέβλεπε για το 2022 ανάπτυξη της τάξης του 3,8%, ενώ τον Ιούνιο είχε ρίξει ακόμη περισσότερο τον πήχη στο 3,2% για να φτάσουμε σήμερα στο 6,2%.
Η καλύτερη επίδοση οφείλεται αφενός στα εντυπωσιακά νούμερα τουριστικών εισπράξεων και την επανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης. Παράλληλα, οι προσπάθειες της Ευρώπης να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες για τον χειμώνα στέφθηκαν με επιτυχία με τις καιρικές συνθήκες να παίζουν και αυτές ρόλο. Έτσι, φτάσαμε στο τέλος του 2022 χωρίς ύφεση στην Ευρώπη.
Ωστόσο, το δυσμενές διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον επηρεάζει αρνητικά τις προοπτικές της ευρωπαϊκής και της ελληνικής οικονομίας το επόμενο έτος. H άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική αξιοπιστία, και η διατήρηση της δυναμικής της ανάπτυξης το προσεχές διάστημα αποτελούν τις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομική πολιτική.
Όπως τονίζει ο Γιάννης Στουρνάρας στην Έκθεση: «Παρά τους αυξημένους κινδύνους, η σημαντική στήριξη από τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους, σε συνδυασμό με τη μικρότερη ενεργειακή επιβάρυνση της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ και τα ευνοϊκά χαρακτηριστικά της διάρθρωσης του δημόσιου χρέους της, δημιουργεί τις συνθήκες ώστε η ενδεχόμενη υλοποίηση ενός δυσμενέστερου σεναρίου για την ΕΕ να μην έχει αντίστοιχες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία».
Ο ίδιος εκτιμά ότι η υλοποίηση των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων βάσει του ΕθνικούΣχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», καθώς και η διατήρηση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας και σταθερότητας μπορούν να καταστήσουν εφικτή την αναβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα κατά το επόμενο έτος.
Στο σενάριο λοιπόν που η Ελλάδα αναβαθμιστεί στην επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που αμέσως θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα εισροών επενδυτικών κεφαλαίων και παράλληλα η ευρωπαϊκή οικονομία αποδειχθεί πιο ανθεκτική και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αυξήσει υπερβολικά τα επιτόκια, είναι πιθανό να φτάσουμε στο καλοκαίρι με καλύτερες συνθήκες που θα ευνοήσουν τις τουριστικές εισπράξεις και θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αναπτυχθεί για τρίτη διαδοχική χρονιά με εντυπωσιακό ρυθμό. Ακόμη όμως και αν δεν επιβεβαιωθεί το καλό σενάριο, η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι θα είναι από τις λίγες χώρες της Ευρωζώνης που δεν θα βιώσουν ύφεση.