THEPOWERGAME
Με πολλές αλλαγές μπαίνει η νέα χρονιά, καθώς ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι αναμένεται να δουν στο μηνιαίο εισόδημα τους θετικές αλλά και αρνητικές μεταβολές.
Η πρώτη και πιο σημαντική αλλαγή αφορά στις συντάξεις, καθώς από 1η Ιανουαρίου – και έπειτα από 12 χρόνια… ξηρασίας – θα δουν αυξήσεις στο μηνιαίο εισόδημα τους. Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση υπολογίζεται με το μέσο όρο αύξησης του ΑΕΠ σε συνδυασμό με τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και θα είναι της τάξης του 7,75%. Οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις θα χορηγηθούν σε όλους τους ήδη συνταξιούχους αλλά και σε εκείνους που θα υποβάλουν το σχετικό αίτημα έως την 31/12/2022. Φυσικά, όσοι διατηρούν μεγάλο ποσό προσωπικής διαφοράς, δεν θα πάρουν αύξηση. Θα «ροκανιστεί» η προσωπική διαφορά ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο το δρόμο για αυξήσεις τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα, από 1η Ιανουαρίου αναμένεται και κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή κατά διάρκεια των μνημονίων. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται κλιμακωτά σε όλα τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές από 2,2% έως 10% και η κατάργηση της θα δώσει «ανάσα» στα πρώτα «ρετιρέ» των συντάξεων, δηλαδή όσους λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ μηνιαίως. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών το όφελος θα ανέλθει από 22 έως 700 περίπου ευρώ σε ετήσια βάση.
Σε αντίθεση με τους συνταξιούχους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες τη νέα χρονιά θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς από την 1/1/2023 δρομολογείται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Από την αύξηση θα επηρεαστούν πάνω από 1,5 εκατ. αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ότι η αύξηση θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του πληθωρισμού. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι αναμένεται μια αύξηση της τάξης του 9,9%, γεγονός που σίγουρα δεν ευχαριστεί την πλειονότητα των μη μισθωτών, οι οποίοι έχουν επιλέξει την πρώτη και σαφώς πιο οικονομική ασφαλιστική κλάση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ το 85% των μη μισθωτών το 2022 επέλεξε την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία των 210 ευρώ. Η αύξηση θα επηρεάσει και τις έξι ασφαλιστικές κατηγορίες αντίστοιχα ενώ θα αυξηθούν και οι εισφορές για επικουρική σύνταξης και εφάπαξ.
Από τον καμβά του 2023 δεν θα μπορούσε να λείπει το νέο ταμείο επικουρική ασφάλισης, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή το 2022, καθιερώνοντας το νέο σύστημα με τους ατομικούς κουμπαράδες. Στο ταμείο έχουν ενταχθεί πάνω από 140.000 νέοι ασφαλισμένοι. Μέχρι σήμερα υπάγονται για την επικουρική ασφάλισή τους στο ΤΕΚΑ όλοι όσοι μπαίνουν στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά (ανεξαρτήτως ηλικίας), εφόσον απασχολούνται σε κλάδο για τον οποίο υπάρχει υποχρεωτικότητα επικουρικής ασφάλισης. Αφορά, δηλαδή, μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μηχανικούς και δικηγόρους.
Από 1η Ιανουαρίου 2023, όμως, θα υπάρχει δυνατότητα να υπαχθούν προαιρετικά στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ ακόμη δύο κατηγορίες:
1. Ασφαλισμένοι στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΕΑΕΠ) που έχουν γεννηθεί από 1/1/1987 και μετά και οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν από τον προαναφερόμενο Κλάδο στο ΤΕΚΑ. Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της για υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ μέχρι τις 31.12.2023 και τέλος,
2. Εργαζόμενοι που απασχολούνται σε κλάδους για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση (π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί) και οι οποίοι διατηρούν το δικαίωμα ένταξης στο ΤΕΚΑ μέχρι να συμπληρώσουν το 35ο έτος της ηλικίας τους.
Επιπρόσθετα, από τις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να αυξηθούν οι επανυπολογισμένες συντάξεις, καθώς θα καταβληθεί η 4η και η 5η δόση επανυπολογισμού του νόμου Βρούτση.
Τέλος, το ίδιο χρονικό διάστημα αναμένεται να δουν αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές τους και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι τελευταίοι λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς 1% των ασφαλισμένων του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Με την κατάργηση του 1% που επιβάλλεται στο σύνολο των αποδοχών, το κέρδος για τους εργαζόμενους θα φτάσει τα 110 ευρώ τον χρόνο περίπου για τον νεοπροσλαμβανόμενο και περίπου 590 ευρώ τον χρόνο για τα ανώτατα μισθολογικά κλιμάκια.