THEPOWERGAME
Συνέχεια της αβεβαιότητας, τουλάχιστον στο πρώτο εξάμηνο του 2023, επίδραση των πολιτικών εξελίξεων στα χρηματιστηριακά δρώμενα, κάμψη των εταιρικών αποτελεσμάτων εξαιτίας του πληθωρισμού (θα περιοριστεί η μετακύλιση του κόστους σε προϊόντα και υπηρεσίες), αλλά αυτονομία σε μεμονωμένους κλάδους, όπως οι τράπεζες, η ενέργεια και οι κατασκευές, προβλέπουν οι χρηματιστές σε δηλώσεις του για τις προσδοκίες που δημιουργούνται ενόψει της νέας χρονιάς.
Ο επικεφαλής αναλυτής της Λέων Δεπόλας κ. Νίκος Καυκάς εστιάζει σε δύο παράγοντες εξέλιξης της πορείας της χρηματιστηριακής αγοράς το 2023. Ο πρώτος παράγοντας αποτελεί συνάρτηση των διεθνών εξελίξεων στο εξωτερικό. Η μείωση του πληθωρισμού, κατά την άποψη του αναλυτή, θα πρέπει να αναμένεται από το δεύτερο εξάμηνο κι έπειτα κι ενώ η άνοδος των επιτοκίων έχει κορυφωθεί, πάνω από 5% για την Fed και άνω του 3,5% για την ΕΚΤ. Για τους λόγους αυτούς, θα δούμε, όπως αναφέρει, επιβράδυνση των οικονομιών και ταυτόχρονα μεγάλη μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια. Όλα αυτά όμως, όπως η επίδραση από τον πληθωρισμό και τα επιτόκια στις οικονομίες θα έχουν προεξοφληθεί, από τον ερχόμενο Ιούνιο κι έπειτα θα μπορούσαν να επαναφέρουν τις αγορές σε τροχιά ανασύνταξης και περιορισμού των αρχικών απωλειών τους.
Στο εσωτερικό, που είναι ο δεύτερος παράγοντας εξάρτησης του χρηματιστηρίου, το μακρο/οικονομικό περιβάλλον ευνοείται από τις εκτιμήσεις για διατήρηση της ανάπτυξης (σ.σ. 1,5% σύμφωνα με την Τράπεζα Ελλάδος) πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ταυτόχρονα, η οικονομία θα παίρνει ανάσες από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης με το χρέος ρυθμισμένο για τα επόμενα χρόνια και τις εκτιμήσεις για μία ακόμα καλή χρονιά για τον τουρισμό. Περίοδος αστάθειας για την αγορά, σύμφωνα με τον κ. Καυκά, αναμένεται ότι θα αποτελέσει το δίμηνο που θα μεσολαβήσει για τη διεξαγωγή των εκλογών (προβλέπει διπλές εκλογές). Όπως προβλέπει ο αναλυτής, η επενδυτική βαθμίδα θα μπορούσε να έρθει από το β’ εξάμηνο κι ενώ έχουν ηρεμήσει οι αγορές από τις απανωτές αυξήσεις επιτοκίων και έχει αποκατασταθεί η πολιτική κατάσταση στη χώρα. Ο ίδιος προβλέπει ότι οι ξένοι επενδυτές θα συνεχίσουν να είναι long για την ελληνική αγορά με τις μετοχές της3 μεγάλης κεφαλαιοποίησης να υπεραποδίδουν το 2023 μεταξύ 20 – 30%.
Fast Finance
Από την πλευρά του, ο Λουκάς Παπαϊωάννου, αναλυτής της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, δεν δείχνει να συμμερίζεται την αισιοδοξία άλλων συναδέλφων του. «Το 2023 δεν θα είναι μία χρονιά που οι αγοραστές θα κάνουν περίπατο και οι επενδυτές θα μπορέσουν να πετύχουν εύκολα κέρδη. Το volatility και η νευρικότητα της αγοράς θα είναι μεγάλο με άμεση την επίδραση των πολιτικών εξελίξεων ενόψει των εκλογών» λέει χαρακτηριστικά στο powergame.gr. Ο ίδιος εκτιμά, χωρίς να δώσει εκτίμηση για το ποσοστό ανόδου της αγοράς, ότι στην καλύτερη περίπτωση και με βάση το ευνοϊκό σενάριο που θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις δεύτερες εκλογές, αλλά σε κάθε περίπτωση διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, ότι η αγορά θα κινηθεί του χρόνου ελαφρώς ανοδικά.
Ο κ. Παπαϊωάννου, δίνει μία ακόμα διάσταση από την οποία θα εξαρτηθεί η πορεία των μετοχών στην Ελλάδα. Θεωρεί ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν έχουν περάσει ακόμα στα αποτελέσματα των εισηγμένων, τάση που θα φανεί στα μεγέθη του δ’ τριμήνου. Μάλιστα, επισημαίνει ότι οι εταιρείες δύσκολα θα συνεχίσουν να μετακυλύουν στην τελική τιμή τα αυξημένα κόστη τους, διότι έτσι θα μειωθεί η κατανάλωση. Αυτό σημαίνει ότι θα αναγκαστούν να απορροφήσουν τις συνεχείς αυξήσεις στις πρώτες ύλες και την άνοδο του λειτουργικού κόστους τους και μάλιστα στο νέο τοπίο που δημιουργείται με τα αυξημένα επιτόκια.
Beta Χρηματιστηριακή
Για δύο σκέλη που αφορούν στην οικονομική ατζέντα του 2023 κάνει λόγο ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Μάνος Χατζηδάκης: «Την περίοδο των εκλογών και την επενδυτική βαθμίδα. Το δεύτερο σκέλος προϋποθέτει ότι το πρώτο έχει κλείσει χωρίς αναταράξεις ή εκπλήξεις». Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον αναλυτή, το κακό σενάριο θέλει την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και το καλό μια γρήγορη διαδικασία που δεν θα φέρει αναστάτωση ή καθυστέρηση στην οικονομία. Δεδομένων των εισροών από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και των ενδείξεων επανάληψης της φετινής τουριστικής ζήτησης η ανάπτυξη αναμένεται και το 2023 να έχει θετικό πρόσημο, οι τράπεζες και οι περισσότερες εταιρίες εμφανίζονται αισιόδοξες για την πορεία των μεγεθών τους ενώ όλα δείχνουν ότι φέτος θα σημειωθεί σημαντική αποκλιμάκωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ που θα προσεγγίσει τις 20 ποσοστιαίες μονάδες. Σε ένα κλίμα πολιτικής σταθερότητας με προοπτική τετραετίας επομένως υπάρχουν επιπλέον υποστηρικτικοί λόγοι για την απόκτηση του επενδυτικού αξιόχρεου».
Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Από την πλευρά του, ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Δημήτρης Τζάνας μιλώντας τεχνικά, υποστηρίζει πως «το σκηνικό των υψηλότερων επιτοκίων ανατρέπει τις προσδοκίες για αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη Τιμών πάνω από τις 930 μονάδες, με τις 907 μονάδες να αποτελούν ισχυρή στήριξη και τις 925 μονάδες το εγγύτερο όριο αντίστασης». Θεωρεί δε, ότι «οι συνθήκες αβεβαιότητας επιτείνονται με τους διαχειριστές να διατηρούν στάση αναμονής μέχρις ότου βελτιωθεί η ορατότητα στο εξωτερικό περιβάλλον». Επίσης, όπως αναφέρει ο κ. Τζάνας, «οι αγορές αιφνιδιάστηκαν, καθώς είχαν διαμορφώσει πιο αισιόδοξες προσδοκίες για τις επιτοκιακές αυξήσεις εντός του 2023, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, καθώς είναι πιθανό σε επόμενο χρόνο να αλλάξει η στάση των Κεντρικών Τραπεζών στο βαθμό που υπάρξουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων, τόσο από μέρους των κρατών όσο και από μέρους του ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεις και νοικοκυριά)».