THEPOWERGAME
Στον Προϋπολογισμό που κυρώθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή προβλέπονται πολιτικές και δράσεις για τα ακίνητα. Αφορούν ποικίλους τομείς, από φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, μέχρι την υλοποίηση δημόσιων υποδομών. Τα κυριότερα είναι τα ακόλουθα:
- Απαλλαγή των μεταβιβάσεων νεόδμητων κτισμάτων από την επιβολή ΦΠΑ 24%.
- Αναστολή της επιβολής φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
- Έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων του 40% των δαπανών υπηρεσιών για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κτιρίων.
- Η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς και συνταξιούχους και αυτούς με εισοδήματα από μισθώματα άνω των €12.000.
- Επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος με αποθεματικό 1 δισ.
- Η υλοποίηση προγραμμάτων επιδότησης ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης, όπως ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ, ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ, ΗΛΙΑΚΟΥΣ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ κ.λπ.
- Η υλοποίηση του προγράμματος ΣΤΕΓΗ για νέους με επιδότηση δανείου για αγορά 1ης κατοικίας, κάλυψης ενοικίων, ανακαίνισης και εξοικονόμησης κατοικιών.
- Η υλοποίηση του προγράμματος δημόσιων υποδομών, κυρίως οδικών.
Ο Προϋπολογισμός προβλέπει μεγέθυνση της οικονομίας με χαμηλότερο ρυθμό και σημαντική αύξηση των επενδύσεων, άρα και στον κλάδο των ακινήτων, αφού μέσα σε κάθε επένδυση υποχρεωτικά περιλαμβάνεται μια επένδυση σε ακίνητο κάθε τύπου. Οι φοροαπαλλαγές και οι επιδοτήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση είναι θετικές. Όμως, ειδικά τα προγράμματα επιδοτήσεων καθυστερούν σημαντικά και αυτό πρέπει να βελτιωθεί και βέβαια να είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση. Η υλοποίηση δημόσιων υποδομών, οδικών και μεταφορικών (π.χ. μετρό), αλλά και οι αναπλάσεις, είναι έργα με σημαντική επιρροή στην υγιή ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων και της αξίας της ακίνητης περιουσίας. Από την άλλη, η πολυετής αδράνεια στην αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων είναι ένα ζήτημα που επιτέλους πρέπει δομικά να επιταχυνθεί. Ενώ πολλά μικρά ζητήματα γραφειοκρατίας και νομοθεσίας πρέπει να διορθώνονται άμεσα, για τη μαζική ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων.
Σε κάθε περίπτωση, κεντρική στόχευση κάθε Προϋπολογισμού πρέπει να είναι η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος, γιατί αυτή θα φέρει αύξηση της δυνατότητας μαζικών επενδύσεων, ειδικά σε κύριες κατοικίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας και οικονομίας, και σε αυτό το σημείο απαιτείται μια συνεκτική υλοποίηση τόσο των προβλεπόμενων δράσεων όσο και νέων που πρέπει να υιοθετηθούν. Γιατί το 2023 είναι μια δύσκολή εκλογική χρονιά, με περιορισμό του ρυθμού ανάπτυξης, διατήρηση των αβεβαιοτήτων, του κόστους ζωής και της οικονομίας, άρα οι προκλήσεις αναμένονται πολλές και προφανώς οι νέες παρεμβάσεις και βελτιώσεις ουσίας θα είναι όχι απλώς απαραίτητες, αλλά κομβικές.