THEPOWERGAME
Εν αναμονή της ανακοίνωσης από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) του δανειακού προγράμματος για την επόμενη χρονιά, κινήθηκε τη Δευτέρα η ελληνική αγορά ομολόγων. Στον Προϋπολογισμό του 2023 που ψηφίστηκε το περασμένο Σάββατο, το υπουργείο Οικονομικών προανήγγειλε τον περιορισμένο δανεισμό από τις αγορές για το 2023, αναφορικά με το συνολικό ποσό εκδόσεων, ήτοι σε επίπεδα παρόμοια με αυτά του 2022 (περίπου 7 δισ. ευρώ).
Η επιλογή αυτή εδράζεται τόσο στα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου, σε συνδυασμό με τις αυξημένες εκταμιεύσεις προς το Δημόσιο από τα χρηματοδοτικά σχήματα που έχουν ήδη αποφασισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, καθώς και των σχετικά περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών του για το έτος 2023.
Χρονιά κατά την οποία το Δημόσιο θα πρέπει να εξοφλήσει ομόλογα που λήγουν ύψους 4,5 δισ. ευρώ, δάνεια διακρατικά από το πρώτο Μνημόνιο (GLF) ύψους 2,64 δισ. ευρώ και άλλα 1,73 δισ. ευρώ από τα δάνεια του ESM . Αθροιστικά λοιπόν το 2023 για χρεωλύσια το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει περίπου 8,9 δισ. ευρώ έναντι μόλις 2 δισ. ευρώ φέτος.
Στη δευτερογενή αγορά πάντως συνεχίστηκαν και σήμερα οι πιέσεις στις τιμές οι οποίες ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη μετά τις νέες αποφάσεις της ΕΚΤ. Έτσι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφθασε σήμερα το 4,37%. Στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 6 εκατ. ευρώ οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές αγοράς.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,37% έναντι 2,20% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,17%. Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0608 δολ. από το επίπεδο των 1,0595 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0598 δολ.