THEPOWERGAME
Στις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την θωράκιση της οικονομίας και της κοινωνίας απέναντι στην πανδημία, με την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στα πρώτα βήματα της μετά-covid Ευρώπης, εστίασε από ο κ.Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής
Ο πρώτος πρώην Έλληνας Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Μέλος του Κολεγίου των Επιτρόπων κ.Σχοινάς έκανε μία εκτενή αναφορά στις προσπάθειες της Κομισιόν να τεθεί η Ευρώπη και πάλι σε αναπτυξιακή τροχιά μετά τις παραλυτικές προεκτάσεις αυτής στις οικονομίες των χωρών μελών. Αναγνωρίζοντας το βάρος των ελληνικών πρωτοβουλιών σε κάθε προσπάθεια της Επιτροπής και όχι μόνον.
Θωρακίζοντας την οικονομία και την κοινωνία
Από την πρώτη φάση εμφάνισης της πανδημίας της COVID-19, ο κ.Σχοινάς διαβεβαίωσε ότι εργάστηκε για τη θωράκιση της οικονομίας, παράλληλα με την θωράκιση της δημόσιας υγείας απέναντι στην πανδημία. Αξιοποιώντας στο έπακρο, όπως σημείωσε, τις ευελιξίες του προσωρινού πλαισίου για τους κανόνες ανταγωνισμού. Καταργώντας τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και στηρίζοντας την απασχόληση μέσω του προγράμματος SURE.
Το πρόγραμμα SURE παρέχει στήριξη στην Ελλάδα ύψους άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Κοιτώντας μπροστά, έχουμε λόγους να αισιοδοξούμε ότι μια γρήγορη και ισχυρή ανάκαμψη είναι εφικτή. Με το ευρωπαϊκό πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027 να ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ και επιπλέον 750 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του NextGenerationEU, η Ένωση έχει τα μέσα να στηρίξει πολίτες, εταιρείες και περιφέρειες – ιδίως εκείνους που πλήττονται περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού.
Oι πόροι αυτοί θα βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση μιας Ευρώπης η οποία θα είναι πιο πράσινη, πιο ψηφιακή, πιο ανθεκτική και πιο έτοιμη να ανταποκριθεί στις τρέχουσες και τις επικείμενες προκλήσεις.
Η Ελλάδα θα είναι η 4η πιο ευνοημένη χώρα, αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας της. Από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, η Ελλάδα θα λάβει πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ.
Από το NextGenerationEU θα λάβει επιπλέον 20 δις, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Υπό τον Μηχανισμό αυτόν στην Ελλάδα θα χορηγηθούν επιχορηγήσεις σχεδόν 18 δισεκατομμυρίων ευρώ – κάτι που αντιστοιχεί σε σχεδόν 10% του ΑΕΠ μας. Η Ελλάδα θα μπορεί επίσης να δανειστεί επιπλέον πάνω από 12 δισεκατομμύρια ευρώ με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.
«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν αλλάξει πολύ κατά την περίοδο της πανδημίας» ανέφερε ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Περάσαμε από μια περίοδο Ευρωπαϊκής «αθωότητας» σε μία φάση ευρωπαϊκής ωριμότητας, συνειδητοποίησης της συλλογικής μας δύναμης αλλά και των όσων διακυβεύονται όταν δεν είμαστε ικανοί να την ασκήσουμε αποτελεσματικά.
Περάσαμε από μια περίοδο Ευρωπαϊκής «αθωότητας» σε μία φάση ευρωπαϊκής ωριμότητας… με την Ελλάδα υπολογίσιμη δύναμη και ρυθμιστή των εξελίξεων για το επόμενο διάστημα
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας
- Η σοβαρή διαχείριση του μεταναστευτικού,
- οι ψύχραιμες αλλά σθεναρές ελληνικές τοποθετήσεις στα ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου,
- ο άξονας Φιλίας με τις χώρες του Κόλπου,
- η συνεργασία με το Ισραήλ,
- η εποικοδομητική στάση στα Βαλκάνια και
- η ενεργός ανάμειξη της χώρας στα στρατηγικής σημασίας ερωτήματα στα οποία καλείται να δώσει απάντηση η Ευρώπη την καθιστούν υπολογίσιμη δύναμη και ρυθμιστή των εξελίξεων για το επόμενο διάστημα.
«Ο τρόπος που η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πανδημική κρίση και τα παρεπόμενα είναι υποδειγματικός για το μέγεθος και τις υποδομές της» σχολίασε ο κ.Σχοινάς, διευκρινίζοντας ότι «η συνολική στάση υπευθυνότητας που επιδεικνύει η χώρα, σε συνδυασμό με το πειστικό και λειτουργικό σχέδιο για την ανάκαμψη δε διαφεύγουν της προσοχής των Ευρωπαίων – και όχι μόνον – εταίρων μας».
Χώρα-πρότυπο μετά την πανδημία
«Το ύψος των επιδοτήσεων, που όπως προείπα καταφέραμε να είναι ενισχυμένες για την Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες, θα είναι και το καλύτερο διαβατήριο, και μια σπουδαία παρακαταθήκη, για μια σταθερή, σύγχρονη, εξωστρεφή και ανοιχτή Ελλάδα» σχολίασε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του από Βουλής οκ.Σχοινάς.