THEPOWERGAME
Το μοντέλο περιβαλλοντικής διακυβέρνησης της Ελλάδας, με δράσεις και μεταρρυθμίσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας, παρουσίασε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, κατά την τοποθέτησή του στη 15η Σύνοδο της Διάσκεψης των μερών (COP-15) της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα, που διεξάγεται στο Μόντρεαλ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, ο κ. Αμυράς τόνισε, ότι «η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εφαρμόζει ειδικό αυστηρό καθεστώς για την αποφυγή κατακερματισμού του οικοσυστήματος για οκτώ – έως τώρα – Απάτητα Βουνά, απαγορεύοντας τη διάνοιξη δρόμων και την κατασκευή οποιασδήποτε τεχνητής επιφάνειας, ενώ θα ορίσουμε το ίδιο καθεστώς προστασίας, τουλάχιστον για 1.000 παρθένες παραλίες».
Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, ο κ. Αμυράς παρουσίασε τους στόχους της Ελλάδας για την προστασία της βιοποικιλότητας έως το 2030, με έμφαση στα εξής:
· μείωση των πλαστικών απορριμμάτων στη θάλασσα κατά 50%
· μείωση των μικροπλαστικών που απελευθερώνονται στο περιβάλλον κατά 30%
· ένταξη, υπό καθεστώς προστασίας, του 30% της ελληνικής επικράτειας, περιλαμβάνοντας χερσαίες, αλλά και θαλάσσιες περιοχές.
Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των κρατών – μερών, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνισε πως «το κλειδί για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι η παγκόσμια συνεργασία και η αυστηρή προστασία της βιοποικιλότητας. Η Ελλάδα ως συμβαλλόμενο μέρος σε πολυάριθμες διεθνείς ή ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές συμβάσεις, αλλά και με δικές της πρωτοβουλίες, πραγματοποιεί και τα δύο»