THEPOWERGAME
Ύφεση, επιβράδυνση του πληθωρισμού και τελικά ανάκαμψη, αυτές θα είναι οι τρεις φάσεις που θα βιώσει η οικονομία το 2023 σύμφωνα με την Capital Economics.
Όπως σημειώνει, η πρόγνωσή της για το 2023 μπορεί να είναι ζοφερή, αλλά υπάρχουν λόγοι να αναμένουμε ότι οι συνθήκες θα βελτιωθούν λίγο μέχρι το τέλος του έτους. Το ερώτημα στα χείλη όλων καθώς κλείνουμε το 2022 είναι αν το 2023 θα φέρει ύφεση στις μεγάλες οικονομίες του κόσμου. Η απάντηση, κατά την άποψη της Capital Economics είναι «ναι».
Ομολογουμένως, τα πρόσφατα δεδομένα από το μέτωπο της δραστηριότητας ήταν πιο ανθεκτικά από ό,τι περίμεναν πολλοί. Ωστόσο, τα στοιχεία είναι πλέον συνεπή με τη μείωση της παραγωγής στην ευρωζώνη και μια σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ. Επιπλέον, οι πλήρεις επιπτώσεις της σημαντικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής τους τελευταίους 12 μήνες δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητές.
Αυτό θα πλήξει ιδιαίτερα τους ευαίσθητους στα επιτόκια τομείς (κυρίως τη στέγαση). Επιπλέον, οι οικονομίες στην Ευρώπη πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πλήγμα στους όρους εμπορίου, το οποίο θα συνεχίσει να επιβαρύνει τα πραγματικά εισοδήματα.
Τα στοιχεία της Capital Economics υποδηλώνουν τώρα ότι υπάρχει 90% πιθανότητα οι ΗΠΑ να βρεθούν σε ύφεση σε έξι μήνες. Ποτέ δεν ήταν τόσο υψηλές οι πιθανότητες και να μην έχει ακολουθήσει όντως ύφεση, όπως τονίζει και δεν πρέπει συνεπώς, να αγνοηθεί.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονιστεί, όπως προσθέτει ο οίκος, ότι, τουλάχιστον στην περίπτωση των ΗΠΑ, αναμένεται μια σχετικά ήπια ύφεση. Η πρόβλεψη της Capital Economics ενσωματώνει πτώση του ΑΕΠ περίπου 0,5%. Το πλήγμα στους όρους του εμπορίου σημαίνει ότι οι υφέσεις στην Ευρώπη θα είναι βαθύτερες – η ύφεση θα αγγίξει το 1,0% συνολικά στην ευρωζώνη το 2023 και το 2,0% στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση, οι συρρικνώσεις του ΑΕΠ θα είναι πολύ μικρότερες από τις δύο προηγούμενες υφέσεις. «Δεν αντιμετωπίζουμε επανάληψη του 2008 ή του 2020», τονίζει ο οίκος.
Κατά τα άλλα, οι προοπτικές για την Κίνα έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η κυβέρνηση έχει κάνει τα πρώτα βήματα για να εγκαταλείψει την πολιτική της για μηδενικό COVID-19. Όμως, ενώ οι κινεζικές αγορές έχουν ενισχυθεί, η στροφή σε μια πολιτική «ζώντας με τον COVID» θα είναι πιο δύσκολη από ό,τι υποθέτουν πολλοί.
Η εμπειρία άλλων χωρών υποδηλώνει ότι η Κίνα θα υποστεί ανανεωμένα κύματα κρουσμάτων καθώς ανοίγει ξανά, κάτι που θα επιφέρει μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη αναστάτωση στην οικονομία. Και ακόμα κι αν όλα πάνε καλά στο μέτωπο της COVID, η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα από έναν τομέα ακινήτων σε κρίση και έναν εξαγωγικό τομέα που πλήττεται από την ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση. Η υποστήριξη της πολιτικής θα πρέπει να σημαίνει ότι ο τομέας ακινήτων θα αρχίσει να αλλάζει σελίδα κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους και η οικονομία της Κίνας είναι πιθανό να τελειώσει το 2023 σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι είναι τώρα – αλλά η πορεία θα είναι ανώμαλη, όπως επισημαίνει η Capital Economics.
Συνδυάζοντας όλα αυτά, οι προβλέψεις της δείχνουν απότομη επιβράδυνση της αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2023 και συνάδουν με μια παγκόσμια ύφεση. Ωστόσο, αναμένει ανάκαμψη της παραγωγής προς το τέλος του έτους, βοηθούμενη από μια ανάκαμψη στην Κίνα, αλλά και από καλύτερα νέα στο μέτωπο του πληθωρισμού στις ανεπτυγμένες οικονομίες.
Όπως εξηγεί, υπάρχουν ήδη αρκετές ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός των αγαθών επιβραδύνεται καθώς οι ελλείψεις μειώνονται. Και ενώ οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές, ο πληθωρισμός της ενέργειας θα επιβραδυνθεί. Παραμένουν πάντως ερωτήματα σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού των υπηρεσιών ο οποίος διέπεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την ισορροπία της συνολικής ζήτησης και προσφοράς στις οικονομίες. Ενώ ορισμένες από τις έρευνες της αγοράς εργασίας υποδηλώνουν συγκράτηση της αύξησης των μισθών, εξακολουθούν να σηματοδοτούν ρυθμούς αύξησης των μισθών που δεν συνάδουν με τους στόχους των κεντρικών τραπεζών για τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, η εικόνα θα αρχίσει να αλλάζει κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Η Capital Economics αναμένει ότι η ανεργία θα αυξηθεί στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Επιπλέον, υπάρχουν λόγοι πέρα από την αγορά εργασίας να αναμένεται ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα μετριαστεί. Ως εκ τούτου, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών (και ο δομικός πληθωρισμός) θα έχει υποχωρήσει στις ανεπτυγμένες αγορές έως το τέλος του 2023. Η μείωση θα είναι πιο σταδιακή στην ευρωζώνη, όπου οι αγορές εργασίας φαίνονται ιδιαίτερα σφιχτές. Ωστόσο, η ταχύτητα και η έκταση στην οποία υποχωρεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι μια από τα stories-έκπληξη του 2023.
Σε ότι αφορά, τέλος, τη νομισματική πολιτική, η Capital Economics εκτιμά ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν δρόμο ακόμη να διανύσουν, ειδικά η ΕΚΤ. Προβλέπει πως το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα διαμορφωθεί στο 3% τουλάχιστον στα μέσα του 2023 και της Τράπεζας της Αγγλίας στο 4,5%μ ενώ η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια έως το 4,75-5%.
Όμως ο κύκλος σύσφιξης είναι πιο προχωρημένος στις ΗΠΑ και ο πληθωρισμός φαίνεται πιθανό να αλλάξει πορεία πιο αποφασιστικά το επόμενο έτος. Ως εκ τούτου, θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε η Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, έστω και με σταδιακό ρυθμό, έως το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
«Η αίσθησή μας είναι ότι το 2023 θα είναι έτος ύφεσης στις προηγμένες οικονομίες, ανώμαλου ανοίγματος στην Κίνα και πτώσης του πληθωρισμού παντού, αλλά ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Αλλά με την οικονομική ανάκαμψη που πιθανόν θα ξεκινήσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, και με τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed μέχρι το τέλος του έτους, η χρονιά ίσως και να φαίνεται (λίγο) πιο φωτεινή», καταλήγει η Capital Economics.