THEPOWERGAME
Του Φώτη Κόλλια
Στον αέρα παραμένει η ολοκλήρωση του λεγόμενου «Δυτικού Διαδρόμου» της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα, της γραμμής υψηλής τάσης Πατρών – Μεγαλόπολης που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ. Η σημερινή απόφαση του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων οδηγεί σε νέες καθυστερήσεις, καθώς με την απόφαση γίνονται δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει η Μονή Αγίων Θεοδώρων κατά της τοποθέτησης δύο πυλώνων της γραμμής.
Η απόφαση του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων, με την οποία δικαιώνεται η μονή που αναμένεται να προχωρήσει και σε περαιτέρω δικαστικά μέτρα, προκαλεί ερωτηματικά και για τη στάση της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ η οποία ενεπλάκη τα τελευταία χρόνια σε δικαστικό αγώνα που, όπως φαίνεται, δεν μπορεί να κερδίσει. Στελέχη της ενεργειακής αγοράς αναρωτιούνται μήπως αντί των διαρροών και των πιέσεων με στόχο να αλλάξουν στάση οι πέντε μοναχές της Μονής Αγίων Θεοδώρων, η διοίκηση προχωρούσε εγκαίρως σε αλλαγή όδευσης της γραμμής. Όπως υποστηρίζουν «στους 14 μήνες που συνεχίζεται η διαμάχη θα προχωρούσαν οι νέες μελέτες για τη νέα όδευση της γραμμής».
Στον ΑΔΜΗΕ απαντούν πως αν ζητηθεί νέα όδευση, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί μετά και τη θετική έκβαση των ασφαλιστικών μέτρων για τις μοναχές, «το έργο θα καθυστερήσει τουλάχιστον άλλα δύο έτη. Και αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι η νέα όδευση δεν θα θεωρηθεί περιβαλλοντικά δυσμενέστερη από την προηγούμενη – κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο».
Πελοπόννησος, η μοναδική περιοχή που δεν έχει συνδεθεί στα 400 kV
Υπενθυμίζεται πως η Πελοπόννησος είναι η μοναδική περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας που δεν είναι συνδεδεμένη στην υπερυψηλή τάση (400 kV). Διασυνδέεται με την Αττική με γραμμές 150 kV –όπως τα νησιά– με σοβαρές επιπτώσεις για την επάρκεια του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, τις πράσινες επενδύσεις, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και τα μεγάλα έργα υποδομής που σχεδιάζονται συνολικά στη χώρα.
Επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη γραμμή, η τελευταία μονάδα της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη (η Μεγαλόπολη V) υπολειτουργεί εδώ και χρόνια! Επιπλέον, έχουν «παγώσει» σοβαρές επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). ‘Εργα ΑΠΕ με συνολική ισχύ πάνω από 600 MW που έχουν ήδη πάρει προσφορές σύνδεσης με τον όρο ηλέκτρισης της γραμμής Πάτρας – Μεγαλόπολης δεν μπορούν να συνδεθούν και να λειτουργήσουν.
Στα χαρτιά από το 2006
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε για πρώτη φορά στον σχεδιασμό του Συστήματος Μεταφοράς το 2006 αλλά ξεκίνησε να κατασκευάζεται από τον ΑΔΜΗΕ μόλις το 2018. Σήμερα, «έχει ολοκληρωθεί το 98% της νέας γραμμής Μεγαλόπολης-Πάτρας που περιλαμβάνει 310 πυλώνες και 100 χλμ. εναέριων γραμμών επί της Πελοποννήσου. Τον Αύγουστο 2019 ολοκληρώθηκε, επίσης, η πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου στο Ρίο-Αντίρριο».
Οι μοναχές προτίθενται να καταθέσουν και αγωγή με αποτέλεσμα να είναι σίγουρο πως θα χαθεί και το 2021 για τη νέα γραμμή μεταφοράς. Οι δικαστές δεν πείστηκαν από τα επιχειρήματα του ΑΔΜΗΕ σύμφωνα με τα οποία «είναι επείγουσα ανάγκη να διασφαλιστεί η επάρκεια του συστήματος το συντομότερο δυνατό, ώστε σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή δυσμενών συγκυριών (π.χ. βλάβες σε άλλες μονάδες στη χώρα) οι καταναλωτές να μη βρεθούν χωρίς ρεύμα».