THEPOWERGAME
Μέχρι την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου είναι η προθεσμία για την ολοκλήρωση της ψηφιακής απογραφικής διαδικασίας του ωραρίου απασχόλησης, στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, απ’ όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας. Μετά την ολοκλήρωση της ψηφιακής απογραφικής διαδικασίας, θα ξεκινήσει σταδιακά η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας εφαρμοζόταν ήδη εδώ και χρόνια προαιρετικά σε ορισμένους κλάδους εξαιτίας του μεγάλου αριθμού εργαζομένων τους, ώστε να υπάρχουν έλεγχος και διαφάνεια. Επομένως, οι επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας προσαρμόστηκαν ευκολότερα στα νέα εργασιακά δεδομένα.
Η διαφορά γι’ αυτές τις επιχειρήσεις είναι πως πλέον θα υπάρχει σύνδεση real time των εταιρειών με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Δηλαδή, άμεσα θα γνωστοποιούνται στο υπουργείο Εργασίας η έναρξη και η λήξη του ωραρίου των εργαζομένων, καθώς και πόσοι εργαζόμενοι βρίσκονται μέσα στην επιχείρηση κάθε συγκεκριμένη ημέρα.
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι ένα μέτρο το οποίο έχει συζητηθεί αρκετά. Στα υπέρ, θα λέγαμε ότι αν εφαρμοστεί σωστά, η εργασιακή αγορά μεσοπρόθεσμα θα αποκομίσει οφέλη. Η διεξαγωγή τακτικών ελέγχων, καθώς και η απευθείας μεταφορά των δεδομένων της επιχείρησης στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, θα ενισχύσουν τη διαφάνεια στο εργασιακό περιβάλλον. Παράλληλα, τέτοιου είδους συνθήκες δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους εργαζόμενους και τον εργοδότη.
Γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη; Διότι έτσι θα αυξηθεί η παραγωγικότητα των εργαζομένων, άρα κατ’ επέκταση και της επιχείρησης. Μπορεί όλα τα παραπάνω να ακούγονται δεδομένα και αυτονόητα, όμως δυστυχώς δεν είναι στην ελληνική αγορά εργασίας. Πρόσθετα οφέλη από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας είναι η αποκατάσταση των εργασιακών ανισοτήτων, καθώς θα καταγράφονται πλήρως όλες οι ώρες εργασίες, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών, καθώς και οι άδειες των εργαζομένων. Έτσι, αντιμετωπίζεται και το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας, καθώς σε περίπτωση ελέγχου ο ελεγκτής θα έχει στην κατοχή του από πριν τα στοιχεία όλων των εργαζομένων που πρέπει να βρίσκονται στην εταιρεία, τόσο με πλήρη όσο και με μερική απασχόληση.
Από την άλλη πλευρά, το συγκεκριμένο μέτρο έχει και αδυναμίες. Όπως όλα τα πράγματα, άλλωστε, έχουν δύο όψεις. Έτσι, λοιπόν, ένα ενδεχόμενο που πρέπει να εξεταστεί είναι αν ο εργοδότης υποχρεώνει τον εργαζόμενο «να χτυπάει» κάρτα, ωστόσο μετά τη λήξη του ωραρίου του τον υποχρεώνει να συνεχίσει άτυπα να εργάζεται. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα πρέπει οι έλεγχοι να είναι εντατικοί. Σε περίπτωση που βρεθεί εργαζόμενος ο οποίος δεν έχει ενεργοποιημένη ψηφιακή κάρτα εργασίας, θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 ευρώ στον εργοδότη ανά εργαζόμενο.