THEPOWERGAME
Σφιχτός οικονομικός χρόνος είναι το δεύτερο μισό της εβδομάδας που διατρέχουμε, με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών να επιστρέφουν σε λίγη ώρα στο γραφείο του Χρήστου Σταϊκούρα προκειμένου να του παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της επερχόμενης αύξησης των κόκκινων δανείων. Η συνάντηση θα γίνει σε βαρύ κλίμα, κάτι που διαμορφώθηκε την προηγούμενη φορά που πέρασαν οι τραπεζίτες το υπουργικό κατώφλι. Τότε η κυβέρνηση -είτε διά μέσω ανακοινώσεων, είτε με τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του Υπουργού Οικονομικών- είχε κάνει σαφές ότι περιμένει προτάσεις μείωσης των επιτοκίων χορηγήσεων και αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων.
Και ενώ τραπεζικές πηγές μας έλεγαν ότι «η συνάντηση θα πάει καλά» ,η συζήτηση θα γίνει κάτω από την σχεδόν αποφασισμένη αύξηση των επιτοκίων που θα ανακοινώσει την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στους διαδρόμους της Φρανκφούρτης κανείς δεν αναρωτιέται αν θα υπάρξει άνοδος των επιτοκίων. Αυτό είναι τελειωμένο. Το θέμα είναι πού θα διαμορφωθεί το ποσοστό. Θα αυξηθούν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, ή κατά 75 μονάδες βάσης; Ο Έλληνας Κεντρικός Τραπεζίτης είναι ήδη από χθες στην γερμανική βάση της ΕΚΤ και συμμετέχει στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις, έχοντας όμως ήδη κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις του. Θεωρεί ότι ο πληθωρισμός έχει ήδη αρχίσει να κάμπτεται άρα δεν συμφωνεί με την περεταίρω αύξηση των επιτοκίων καθώς πιστεύει πλέον ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να σκεφτεί κατά πόσο μία νέα αύξηση τώρα (και προφανώς άλλη μία που δρομολογείται για τον Φεβρουάριο) θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της Ευρώπης. Και ειδικά για τη χώρα μας η προστασία της ανάπτυξης -ειδικά τώρα που σχεδόν «αγγίζουμε» την επενδυτική βαθμίδα- είναι κάτι πολύ σημαντικό.
Μαζί με τον Γιάννη Στουρνάρα συντάσσεται και ο Ιταλός Κεντρικός Τραπεζίτης, ενώ απέναντί τους βρίσκονται οι επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ και της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας. Εκείνοι βλέπουν ακόμη τα ποσοστά του πληθωρισμού των βόρειων (και κυρίως των Βαλτικών) χωρών της Ευρώπης και θεωρούν ότι οι 75 μονάδες βάσης είναι μονόδρομος.
Άρα το θέμα είναι πού θα κάτσει η μπίλια και κατά πόσο είναι αποφασισμένος ο νότος να συγκρουστεί με τον βορά στην διαπραγμάτευση. Δεν αποκλείεται πάντως η απόφαση τελικά να μην ληφθεί μέσα από δύσκολες συγκρούσεις, καθώς ήδη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Fed έχει δώσει σήμα για συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των δικών της επιτοκίων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως -για να επανέλθουμε στα εσωτερικά μας- οι όποιες συζητήσεις για τα επιτόκια των ελληνικών δανείων και καταθέσεων θα γίνουν υπό το πρίσμα νέων αυξημένων επιτοκίων την ΕΚΤ και άρα μένει να δούμε αν οι ανακοινώσεις θα ικανοποιήσουν το Υπουργείο Οικονομικών. Πηγές πάντως της οδού Νίκης έλεγαν ότι η κυβέρνηση θα είναι μάλλον φειδωλή σε δηλώσεις (σε αντίθεση με την προηγούμενη συνάντηση) και ό,τι είναι να ανακοινωθεί, πιθανότατα θα ακουστεί από το βήμα της Βουλής, όπου θα συζητείται για δεύτερη ημέρα ο προϋπολογισμός. Η συζήτηση του άλλωστε θα διαρκέσει για όλη την εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, σε μία φανερή ονομαστική διαδικασία που πολλοί λένε ότι έχει και μία μορφή άτυπης ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, κάτι που πολιτικά έχει την αξία του σε αυτή την περίοδο που διανύουμε.