THEPOWERGAME
Την ώρα που οι 27 υπουργοί Ενέργειας των κρατών-μελών της ΕΕ εμφανίζονται χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα όσον αφορά το πλαφόν στο φυσικό αέριο, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο προσχέδιο της νέας πρότασης, μεταδίδει πως καταβάλλεται προσπάθεια συμβιβασμού. Η νέα πρόταση που προσπαθεί να συμβιβάσει το γερμανοολλανδικό μπλοκ των 275 ευρώ και το ελληνοβελγικό των 160 ευρώ, προτείνει την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, το συμβιβαστικό σχέδιο που συζητήθηκε το Σαββατοκύριακο ορίζει πως το πλαφόν θα ενεργοποιηθεί αν οι τιμές υπερβούν τα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πέντε ημέρες σε συμβόλαιο εκπλήρωσης του επόμενου μήνα στο χρηματιστήριο Ενέργειας στην Ολλανδία (TTF), καθώς και 35 ευρώ πάνω από την τιμή αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) με βάση τις υφιστάμενες εκτιμήσεις τιμών του LNG. Ωστόσο, και αυτές οι τιμές χαρακτηρίστηκαν εξαιρετικά υψηλές από το μπλοκ των χωρών που υποστηρίζουν ένα ακόμα πιο επιθετικό πλαφόν και πολύ χαμηλές από το μπλοκ που προκρίνει μια πιο προσεκτική προσέγγιση.
Το πρώτο στρατόπεδο, στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα, έχει απειλήσει ακόμα και με βέτο στο ενεργειακό πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν δεν εφαρμοστεί ένα, λογικού ύψους, πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Το άλλο στρατόπεδο, με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ολλανδία, έστειλε στα τέλη της εβδομάδας επιστολή στην οποία αναφέρει πως δεν θα δεχθεί κατά κανέναν τρόπο αλλαγές στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλαφόν στα… 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα και υπό σειρά προϋποθέσεων. Η ομάδα στην οποία συμμετέχουν η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία, η Εσθονία και το Λουξεμβούργο έστειλε επιστολή, στην οποία επιμένουν πως δεν θα δεχθούν καμία μείωση στο επίπεδο του πλαφόν που είχε προτείνει στις 22 Νοεμβρίου η Κομισιόν και με το οποίο διαφωνεί η ομάδα χωρών με μέλη τις Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία, Σλοβενία κ.ά.
Παρ’ όλα αυτά, χθες το βράδυ η τσεχική προεδρία επανήλθε με νέα πρόταση, χαμηλώνοντας το προτεινόμενο πλαφόν από το αρχικό 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Και αυτή η πρόταση εξαιρεί τις εξωχρηματιστηριακές συμφωνίες από το ανώτατο όριο τιμών, αλλά απελευθερώνει επίσης την ιδέα ενός εποπτικού ελέγχου της αγοράς της ΕΕ, που παρακολουθεί την κατάσταση με σκοπό να αξιολογεί εάν μεταφέρονται ή όχι οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο.
Εκτός από την τιμή του πλαφόν, άλλα διχαστικά ζητήματα, που τίθενται επί τάπητος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, περιλαμβάνουν το χρονικό εύρος του μέτρου, με μια επιθετική ομάδα χωρών (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) που επιδιώκει να το επεκτείνει σε βραχυπρόθεσμες συναλλαγές, και τις προϋποθέσεις για την απενεργοποίηση του μηχανισμού.
Μια νέα αποτυχία κατάληξης σε συμφωνία σήμερα θα σημαίνει ότι το θέμα θα παραπεμφθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη.