THEPOWERGAME
Στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και στην Εύα Καϊλή αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Open.
Αρχικά, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο σοβαρό σκάνδαλο διαφθοράς που ερευνούν οι βελγικές Αρχές και τη φερόμενη εμπλοκή της Εύας Καϊλή, λέγοντας: «Τι καλά που θα ήμασταν κι εμείς εδώ στην Ελλάδα αν είχαμε την αποτελεσματικότητα που έχουν οι θεσμοί, οι διωκτικές αρχές και η Δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα στο κέντρο της Ευρώπης, το Βέλγιο. Αρχίζω και ζηλεύω αυτήν τη χώρα».
Και συνέχισε λέγοντας: «Βλέπουμε πως εκεί, ακόμα κι αν είσαι τόσο όμορφος όσο η κυρία Καϊλή και τόσο υψηλά ιστάμενος, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, η Δικαιοσύνη και οι θεσμοί λειτουργούν. Και φαντάζομαι ότι στο Βέλγιο δεν θα μπορούσε να συμβαίνει ποτέ αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, να έχουμε αδιευκρίνιστα ποσά τα οποία οι εισαγγελείς βρίσκουν σε υπουργούς, ύψους 1 εκατ. ευρώ, και να βάζουν την υπόθεση στο αρχείο. Να έχουμε την υπόθεση Novartis, είναι ένα σκάνδαλο παγκόσμιο, το οποίο σε όλες τις χώρες που ξέσπασε είχε γιατρούς και πολιτικούς και εδώ στην Ελλάδα να μην υπάρχει ούτε ένας πολιτικός, ούτε ένας μεγαλογιατρός και να είναι στο σκαμνί η εισαγγελέας που ανέδειξε το σκάνδαλο».
Έπειτα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, λέγοντας: «Φαντάζομαι πως αν είχε ξεσπάσει στην καρδιά της Ευρώπης αυτή η υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων, θα είχε η ίδια η Δικαιοσύνη -και όχι να πετάμε το μπαλάκι στις εφημερίδες και τους δημοσιογράφους- απευθυνθεί στους παρόχους για να βρει τα στοιχεία. Επίσης, φαντάζομαι πως αν είχε αποκαλυφθεί πως το μισό υπουργικό συμβούλιο ήταν υπό παρακολούθηση, κάποιος από τους υπουργούς θα είχε την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να σταθεί σε μια ευρωπαϊκή φιλελεύθερη δημοκρατία. Εδώ είμαστε λίγο Βαλκάνια, που λέμε».
Ακολούθως, ερωτώμενος εάν θα επιμείνει στο αίτημα για παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, απάντησε: «Όλο αυτό το διάστημα είχε μεγάλη ευκαιρία και ο πρωθυπουργός και το πολιτικό σύστημα και η Δικαιοσύνη. Από τον Αύγουστο και μετά, όταν υπήρξε το πρώτο σοκ με την αποκάλυψη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη – Κουκάκη, ο κ. Μητσοτάκης θα είχε τη δυνατότητα να βγει και να πει εν πάση περίπτωση “εδώ υπάρχει όντως μια πολύ σοβαρή υπόθεση σε βάθος, δεν τη γνώριζα, αλλά αυτή είναι η αλήθεια”. Όχι να προσπαθεί να κρύβει και να συγκαλύπτει την αλήθεια και να ψεύδεται τέσσερις μήνες. Και είχε τη δυνατότητα και το τελευταίο διάστημα, προχθές, στη Βουλή.
Έστω την τελευταία στιγμή, να βγει και να πει ότι πράγματι υπήρχαν παρακολουθήσεις. “Δεν ήξερα εγώ, αλλά υπάρχουν”. Δεν το επέλεξε αυτό».
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον κ. Ντογιάκο, λέγοντας: «Την ευκαιρία φαίνεται να τη χάνουν και οι άλλοι θεσμοί, σημαντικοί, της Δημοκρατίας. Γιατί εγώ την προηγούμενη Δευτέρα πήγα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και είχα μια πολύ ειλικρινή και ζεστή συζήτηση με τον κ. Ντογιάκο, όπου του εξήγησα πως εδώ δεν μπορούμε να ζητάμε από τους δημοσιογράφους ή τα κόμματα να βρουν τις αποδείξεις. Αυτό πρέπει να το κάνει η Δικαιοσύνη.
Και οι αποδείξεις είναι συγκεκριμένες για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Είναι στους παρόχους, που με βάση τον νόμο έχουν υποχρέωση όσους επισυνδέουν νομίμως να κρατάνε αρχείο για τουλάχιστον δύο χρόνια. Άρα εδώ χάθηκε ακόμα μια μεγάλη ευκαιρία και για τη Δικαιοσύνη. Εκτός και αν έχουν γίνει αυτές οι κινήσεις και εγώ δεν το ξέρω».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη θέση που έχουν πάρει ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής, λέγοντας πως συμφωνούν πως υπάρχει μια «δημοκρατική εκτροπή και ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του».
«Αν, όπως μας λέει, δεν είχε τη δυνατότητα να γνωρίζει τι γίνεται στην ΕΥΠ, την οποία με δική του πρωτοβουλία μόλις εξελέγη την πήρε στο δικό του γραφείο, και δεν ήξερε τι δουλειά κάνει ο ανιψιός του και είχε στηθεί όλο αυτό το σύμπλεγμα παράνομων παρακολουθήσεων, τότε πρόκειται για έναν πρωθυπουργό που είναι επικίνδυνα ανεπαρκής. Αν, όμως, είναι συνένοχος και τα γνώριζε όλα αυτά, γιατί η συμπεριφορά του σε μένα αυτό αποδεικνύει, τότε πρόκειται για έναν πρωθυπουργό που είναι επικίνδυνος για τη δημοκρατία», τόνισε.
«Είναι λυπηρό για το πολιτικό σύστημα και την παράταξη της ΝΔ όλο αυτό που βλέπουμε. Και δεν ξέρω γιατί ο κ. Χατζηδάκης κάνει σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Τον θεωρώ έναν άνθρωπο πολιτισμένο και αξιοπρεπή. Δεν είναι ωραίο πράγμα αντί να είσαι ο υπουργός, να είσαι ο στόχος», είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας.