THEPOWERGAME
«Με πολιτικό θράσος που ξεπερνά κάθε όριο, ο κ. Ανδρουλάκης επιχειρεί να μεταθέσει ένα ηθικό, πολιτικό και νομικό ζήτημα της παράταξής του. Είναι αδιανόητο να υποστηρίζει ότι οι αποκαλύψεις για την κ. Εύα Καϊλή, μια ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, δεν βαρύνουν -με την όποια ηθική, πολιτική και νομική σκιά- τον ίδιον και το κόμμα του, αλλά τη ΝΔ!», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου σχετικά τις τοποθετήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη ότι «η κ. Καϊλή λειτουργούσε ως Δούρειος Ίππος της ΝΔ».
«Δεν γνωρίζουμε εάν ο κ. Ανδρουλάκης είχε αποφασίσει από τον Σεπτέμβριο – όπως δηλώνει τώρα – να μην εντάξει την κ. Καϊλή στο ευρωψηφοδέλτιο των εκλογών του 2024, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν το είπε τον Σεπτέμβριο, αλλά μόλις σήμερα, μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις και την έρευνα για ένα μείζον σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει τους Ευρωσοσιαλιστές: την πολιτική παράταξη στην οποία ανήκει ο ίδιος και το κόμμα του», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Και πρόσθεσε: «Ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται πράγματι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Όσα λέει είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και δεν μπορεί να παριστάνει ούτε τον Πόντιο Πιλάτο, ούτε τον κήνσορα περί πολιτικής ηθικής. Όταν μάλιστα οι αποκαλύψεις αυτές φέρνουν στην μνήμη όλων μας τις πλέον κακές στιγμές του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησαν στη φυλακή κορυφαία στελέχη του. Δεν έχουμε υποστεί λοβοτομή σε αυτόν τον τόπο. Αρκετά πια με την υποκρισία.
Η υπόθεση της κας Καϊλή είναι στα χέρια της δικαιοσύνης και την τελική της κατάληξη δεν την γνωρίζουμε. Εκείνο όμως που όλοι γνωρίζουμε είναι ότι υπήρξε επί πολλά χρόνια στενά συνδεδεμένη πολιτικά με τον κ. Ανδρουλάκη. Συνεργάζονται από το 2014, οπότε εξελέγησαν κι οι δυο τους ευρωβουλευτές. Υπήρξαν στενοί πολιτικοί φίλοι. Συμπορεύτηκαν ακόμη και στο εσωκομματικό πεδίο, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης διεκδίκησε την ηγεσία κόντρα στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Κατανοούμε τη δύσκολη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά του συνιστούμε ψυχραιμία».
Ο κ. Οικόνομου επίσης υπογράμμισε: «Η τακτική της λάσπης και η στρατηγική του να γίνει παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα του λύσει το σοβαρό πολιτικό του πρόβλημα. Ούτε η διαγραφή παλαιότερων αναρτήσεών του στα κοινωνικά δίκτυα».
«Πολύ σοβαρή υπόθεση»
«Είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση και οφείλουμε να περιμένουμε, κατ’ αρχήν, τις ανακοινώσεις από τις αρμόδιες αρχές, να έχουμε το σύνολο της εικόνας. Πρώτα απ’ όλα φαίνεται ότι μιλάμε για μια υπόθεση χρηματισμού παραγόντων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με σκοπό τον επηρεασμό κάποιων αποφάσεων ή κάποιων θέσεων», δήλωσε νωρίτερα ο Γιάννης Οικονόμου για την υπόθεση της Εύας Καϊλή σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open.
«Με δεδομένη την αμφισβήτηση για το ρόλο και τις αρμοδιότητες της Ευρώπης, που υπάρχει σε μέρος της κοινής γνώμης -όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό- για την αξιοπιστία των θεσμών η υπόθεση αυτή είναι ένα ακόμα πλήγμα που θα σπεύσουν και θα το αξιοποιήσουν διάφοροι ακραίοι, που βάζουν ζητήματα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Ένωσης και βασικών πυλώνων της. Ένας από αυτούς είναι και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η δεύτερη πτυχή της σοβαρότητας της υπόθεσης -πάντοτε πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις των αρμοδίων Αρχών- είναι ότι φαίνεται να αφορά ανάμεσα στα άλλα και μία Ελληνίδα ευρωβουλευτή, μέχρι χθες μέλος του ΠΑΣΟΚ και της ομάδας των Eυρωσοσιαλιστών και αυτό έχει το δικό του ξεχωριστό βάρος. Οφείλουμε όλοι να δούμε τα πραγματικά στοιχεία αυτής της υπόθεσης, να έχουμε το σύνολο της εικόνας και να τοποθετηθούμε στο σύνολο του. Πολλές φορές αυτοί που διατύπωναν απόλυτες θέσεις σε ό,τι αφορά το αν θα πρέπει οι διωκτικές Αρχές να έχουν το νου τους και σε πολιτικά πρόσωπα ή όχι, ενδεχομένως πρέπει να τα προσεγγίσουν με μεγαλύτερο σκεπτικισμό», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Και πρόσθεσε: «Οι ισορροπίες είναι πάρα πολύ λεπτές και οφείλουμε να μην κάνουμε ούτε συγκρίσεις, ούτε ταυτίσεις, ούτε παρομοιώσεις. Υπάρχει μία υπόθεση σημαντική, διαστάσεων ποινικών. Δεν ξέρω πώς οι διωκτικές Αρχές έφθασαν στη διαλεύκανση, στη διερεύνηση, στον εντοπισμό κάποιων ανθρώπων, υπόπτων προς το παρόν, γι’ αυτό το αδίκημα. Η υπόθεση αυτή, οφείλει να μας κάνει πιο συγκρατημένους, να μην είμαστε απόλυτοι, όταν ελαφρά τη καρδία, βλέποντας τα πράγματα από μια σφαίρα εργαλειοποίησης, λέμε με απόλυτο τρόπο ότι άπαξ και είσαι πολιτικό πρόσωπο εξαιρείσαι από την οποιαδήποτε δικαιοδοσία ελέγχου από αρμόδιες Αρχές, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις, εισαγγελικές άδειες».