THEPOWERGAME
Αποζημίωση που μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 2.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλλει ο ΔΕΔΔΗΕ από τις αρχές του νέου έτους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένοι στη χαμηλή και μέση τάση στην περίπτωση που η διακοπή ηλεκτροδότησης είναι μεγαλύτερη 72 ωρών σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε ο διαχειριστής στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Η πρόταση βασίζεται σε μελέτη του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ωστόσο ο ΔΕΔΔΗΕ θεωρεί πως δεν πρέπει να καταβάλλει αντάλλαγμα στην περίπτωση που μια κακοκαιρία πλήττει γεωγραφική περιοχή ή περιοχές με συνολικό αριθμό παροχών ενός εκατομμυρίου, ανεξάρτητα από το αν είχαν διακοπή ρεύματος.
Οι προϋποθέσεις για αποζημιώσεις
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τη ΡΑΕ, καθώς η πρόταση του ΔΕΔΔΗΕ «ρίχνει στα μαλακά» τον διαχειριστή. Προβλέπει, για παράδειγμα πως ένα νοικοκυριό που πληρώνει 12 ευρώ το μήνα για ρυθμιζόμενη τέλη δικτύου στον ΔΕΔΔΗΕ θα λάβει αποζημίωση έξι ευρώ για διακοπή ρεύματος 72 ευρώ ή 8 ευρώ αν η διακοπή είναι τετραήμερη.
Η αποζημίωση συνδέεται με τα ετήσια ρυθμιζόμενα τέλη που καταβάλλουν οι καταναλωτές στον ΔΕΔΔΗΕ καθώς και με το χρόνο διακοπής ηλεκτροδότησης, πέραν των οκτώ ωρών (για τη χαμηλή τάση) ή των 12 ωρών (για τη μέση τάση), ενώ προβλέπονται διαφορετικές αποζημιώσεις σε περιπτώσεις εκτάκτων συνθηκών. Αντίστοιχα σχήματα αποζημίωσης υπάρχουν σήμερα σε 17 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε πολλές χώρες υπάρχει προκαθορισμένος χρόνος αποκατάστασης μακροχρόνιων μη προγραμματισμένων διακοπών.
Στην Ολλανδία, για παράδειγμα, είναι μέχρι τέσσερις ώρες, στην Γαλλία, την Λιθουανία ή την Ρουμανία μέχρι οκτώ ώρες, στην Ιταλία μέχρι 12 ώρες, κ.λπ. Στην Ελλάδα ο χρόνος αποκατάστασης είναι μέχρι 24 ώρες όπως και στη Νορβηγία, τη Φινλανδία, κ.α.
Στη Γαλλία, για παράδειγμα η αποζημίωση στους καταναλωτές αντιστοιχεί στο 20% της ετήσιας επιβάρυνσης για τα ρυθμισμένα τέλη που εισπράττει ο διαχειριστής του δικτύου διανομής όταν η διακοπή ηλεκτροδότησης είναι από έξι έως 12 ώρες.
Για κάθε έξι ώρες διακοπής πέραν του 12ωρου, ο διαχειριστής καταβάλλει πρόσθετη αποζημίωση που αντιστοιχεί επίσης στο 20% των ετησίων τελών. Στη Φιλανδία η αποζημίωση φτάνει το 10% των ετησίων τελών για χρονική διάρκεια διακοπής 12- 24 ώρες. Το ποσό αυξάνει στο 25% των ετησίων τελών για διάρκεια διακοπής από 24 έως 72 ώρες, και φτάνει μέχρι και το 200% για πολυήμερες διακοπές όπως αυτές που έζησαν τους τελευταίους χειμώνες κάτοικοι της Αττικής. Στη Βρετανία η αποζημίωση ξεκινά από τις 75 λίρες για διακοπές ηλεκτροδότησης πέραν των 12 ωρών και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 750 λίρες! Στην Ουγγαρία η αποζημίωση είναι 14 ευρώ για τους οικιακούς καταναλωτές όταν η διακοπή περάσει τις 12 ώρες και στην Ρουμανία περίπου έξι ευρώ.
Δικαιούχοι αποζημίωσης δεν θα είναι μόνο οι καταναλωτές αλλά και οι αυτοπαραγωγοί από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), οι ανεξάρτητοι παραγωγοί με ΑΠΕ και υβριδικοί καταναλωτές – παραγωγοί.
Βάση δεδομένων με τις βλάβες
Σύμφωνα με την πρόταση, «οι μακροχρόνιες διακοπές ηλεκτροδότησης αποτελούν μέρος του Κώδικα Ποιότητας Ενέργειας και επομένως θα πρέπει να καταγράφονται λεπτομερώς. Επειδή ακριβώς είναι μακροχρόνιες υπάρχει η δυνατότητα λεπτομερούς καταγραφής χωρίς πίεση χρόνου. Επίσης, σήμερα υπάρχουν και τα τεχνικά μέσα για να γίνει αυτή η καταγραφή με οικονομικό και σχετικά απλό τρόπο». Ετσι προτείνεται στον ΔΕΔΔΗΕ «να δημιουργήσει ειδική βάση δεδομένων η οποία θα ενημερώνεται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο τόσο για την χρονική στιγμή έναρξης μιας διακοπής όσο και για την λήξη. Τα στοιχεία να μένουν on-line επι κάποιο χρονικό διάστημα (π.χ. για ένα τρίμηνο) έτσι ώστε να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος που αιτείται οικονομικού ανταλλάγματος να αποκτά τα βασικά στοιχεία για την αίτησή του».
Οι προγραμματισμένες διακοπές
Αποζημιώσεις θα κληθεί να καταβάλλει ο ΔΕΔΔΗΕ, αν εφαρμοστεί η πρόταση, και για τις προγραμματισμένες διακοπές όταν δεν υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση των καταναλωτών. Η πρόταση προβλέπει πως για να θεωρηθεί μια διακοπή ως προγραμματισμένη θα πρέπει να έχει κοινοποιηθεί κατάλληλα τουλάχιστον 48 ώρες νωρίτερα από την έναρξή της όταν αφορά χρήστες στο επίπεδο της χαμηλής τάσης. Για χρήστες με σύνδεση μέσης τάσης, «η κοινοποίηση θα πρέπει να γίνεται 5 εργάσιμες ημέρες νωρίτερα. Όταν οι ανωτέρω χρόνοι δεν ικανοποιούνται, η διακοπή θα θεωρείται ως μη προγραμματισμένη». Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, πάντως, οι προγραμματισμένες διακοπές ανακοινώνονται αρκετές ημέρες νωρίτερα.