THEPOWERGAME
Τουλάχιστον 441 άμαχοι σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις τις πρώτες ημέρες της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε την Τετάρτη το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταγράφοντας συνοπτικές εκτελέσεις και επιθέσεις σε δεκάδες πόλεις σε τρεις περιοχές.
Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων στις περιοχές του Κιέβου, του Τσερνίχιβ και του Σούμι ήταν πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος, ανέφερε η υπηρεσία σε έκθεση που εξετάζει την περίοδο από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου έως τις αρχές Απριλίου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από τις περιοχές.
«Οι εν λόγω πράξεις διαπράχθηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις που ελέγχουν αυτές τις περιοχές και οδήγησαν στον θάνατο 441 αμάχων (341 άνδρες, 72 γυναίκες, 20 αγόρια και 8 κορίτσια)» αναφέρεται στην έκθεση.
Μέσω της Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στην Ουκρανία, η Ύπατη Αρμοστεία συγκέντρωσε στοιχεία από 102 πόλεις και χωριά.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι στοχεύει αμάχους στη κατά τα λεγόμενά της «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να αφοπλίσει τη γείτονά της και να απομακρύνει τους «επικίνδυνους εθνικιστές από την εξουσία». Η Ουκρανία και οι Δυτικοί σύμμαχοί της αποκαλούν την επίθεση «απρόκλητη αρπαγή εδαφών».
Συνολικά στον πόλεμο έως τις 4 Δεκεμβρίου, ο ΟΗΕ έχει καταμετρήσει 6.702 θανάτους αμάχων και λέει ότι εντοπίζονται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Η εκούσια δολοφονία αμάχων θεωρείται σοβαρή παραβίαση των Συμβάσεων της Γενεύης και έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Το εύρος της νέας έκθεσης περιορίστηκε στις περιοχές που ελέγχονταν από τη Ρωσία κατά τις πρώτες ημέρες των μαχών λόγω «της επικράτησης ισχυρισμών για δολοφονίες αμάχων σε αυτές τις τρεις περιοχές» και της ικανότητας της υπηρεσίας του ΟΗΕ να επαληθεύει και να τεκμηριώνει τους θανάτους εκεί μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.
Επιτροπή του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα τον Οκτώβριο ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για τη συντριπτική πλειονότητα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις πρώτες ημέρες του πολέμου.
Πολλά από τα πτώματα που τεκμηριώνονται στη νέα έκθεση έφεραν ενδείξεις ότι τα θύματα ενδεχομένως σκοτώθηκαν σκόπιμα, σύμφωνα με την έκθεση. Από τα τέλη Οκτωβρίου, ο ΟΗΕ συνέχισε την προσπάθεια να επιβεβαιώσει επιπλέον 198 φερόμενες δολοφονίες αμάχων στις τρεις περιοχές εκείνη την εποχή.
Μάλιστα, «τα περισσότερα θύματα στοχοποιήθηκαν ενώ πήγαιναν για δουλειά, μετέφεραν φαγητό σε όσους είχαν ανάγκη, επισκέπτονταν γείτονες ή συγγενείς ή ενώ προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τις εχθροπραξίες» αναφέρει η έκθεση.
Ορισμένες περιοχές πλήρωσαν μεγάλο φόρο αίματος, σύμφωνα με την έκθεση, όπως η πόλη Μπούτσα στα περίχωρα του Κιέβου, η οποία ήταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων από τις 5 έως τις 30 Μαρτίου. Ο ΟΗΕ είπε ότι είχε τεκμηριώσει τις δολοφονίες 73 αμάχων στην Μπούτσα και βρισκόταν στη διαδικασία επιβεβαίωσης άλλων 105 υποθέσεων.