THEPOWERGAME
Η ανάγκη για reskilling (επανεκπαίδευση) και upskilling (αναβάθμιση δεξιοτήτων) βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης του 33ου Greek Economic Summit.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), Σπύρος Πρωτοψάλτης, δήλωσε ότι εξαρχής τέθηκε ως προτεραιότητα η καλλιέργεια δεξιοτήτων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρώπη όσον αφορά στις δεξιότητες και, για τον σκοπό αυτό, επενδύεται 1 δισ. ευρώ στην ανάπτυξη δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού. Όπως είπε, αυτήν τη στιγμή, «τρέχει» το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατάρτισης 120.000 ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, ενώ θα ξεκινήσει άμεσα πρόγραμμα κατάρτισης 150.000 εργαζομένων σε πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες.
«Ενώ η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά κατά 33% και ανέρχεται πλέον στο 11,6%, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων δυσκολεύεται να βρει το κατάλληλο προσωπικό» διαπίστωσε ο κ. Πρωτοψάλτης, ενώ υπενθύμισε ότι στη 12η Ημέρα Καριέρας, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10/12/2022 στη Θεσσαλονίκη, 90 επιχειρήσεις θα προσφέρουν 1.000 θέσεις εργασίας. Στο σημείο αυτό, ο διοικητής της ΔΥΠΑ υπογράμμισε ότι «η εύρεση του κατάλληλου προσωπικού και η ανάπτυξη δεξιοτήτων πρέπει να τίθενται από την αρχή στο τραπέζι, όταν μιλάμε για επενδύσεις» και συμπλήρωσε ότι, διαχρονικά, παρατηρείται ελλειμματική διασύνδεση μεταξύ των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης και των αναγκών της οικονομίας. Όπως εξήγησε, «υπερπαράγουμε αποφοίτους σε ειδικότητες με χαμηλή ή μειωμένη ζήτηση και υποπαράγουμε αποφοίτους σε ειδικότητες είτε με υψηλή είτε με αυξανόμενη ζήτηση».
Παράλληλα, ο διοικητής της ΔΥΠΑ τόνισε τη σημασία της διά βίου μάθησης κατά τη διάρκεια όλου του εργασιακού βίου, αλλά και τη σημασία της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Μεταξύ άλλων, ο κ. Πρωτοψάλτης ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στην ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση και, στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη οι επιχειρήσεις να επενδύουν στην κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού. «Δεν είναι έξοδο, είναι επένδυση, που θα αποφέρει υψηλή παραγωγικότητα» διευκρίνισε ο διοικητής της ΔΥΠΑ.
Από την πλευρά του, ο Egbert Holthuis, Head, DG Employment, Social Affairs and Inclusion, European Commisson, σημείωσε – μεταξύ άλλων – ότι η ανάπτυξη δεξιοτήτων είναι μία μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση.
Η Ευτυχία Κασελάκη, Partner, Consulting & People Advisory Services, EY, ανέλυσε διεξοδικά τις δεξιότητες που χρειάζεται να διαθέτουν τα μεσαία στελέχη μίας εταιρείας, «που είναι οι σύνδεσμοι μεταξύ της ανώτατης διοίκησης και του προσωπικού που υπάρχει ή που αναζητείται και καλούνται να δημιουργήσουν αξία μέσα από την παραγωγή γνώσης και εργασίας με τις υφιστάμενες ή αναπτυσσόμενες δεξιότητες, υλοποιώντας τη στρατηγική της διοίκησης».
Τέλος, η Χριστίνα Λεϊμονή, Chief Operating Officer, Microsoft Greece, Cyprus and Malta, δήλωσε ότι τα digital skills αφορούν όλο το κοινωνικό σύνολο. Όπως είπε, τους πρώτους δύο μήνες της πανδημίας, καταγράφηκε ραγδαία εξέλιξη στον ψηφιακό μετασχηματισμό και αυτό επιτάχυνε και την αναζήτηση ταλέντου στα digital skills.