Γ.Δ.
1406.2 +0,33%
ACAG
0,00%
5.35
BOCHGR
+1,83%
4.44
CENER
+2,38%
8.6
CNLCAP
0,00%
7.25
DIMAND
+0,98%
8.28
NOVAL
-1,52%
2.275
OPTIMA
+2,36%
13.02
TITC
+0,93%
38
ΑΑΑΚ
0,00%
4.48
ΑΒΑΞ
+0,14%
1.398
ΑΒΕ
-1,52%
0.453
ΑΔΜΗΕ
+1,07%
2.37
ΑΚΡΙΤ
0,00%
0.685
ΑΛΜΥ
-0,41%
3.645
ΑΛΦΑ
-0,52%
1.5225
ΑΝΔΡΟ
+0,63%
6.42
ΑΡΑΙΓ
+1,88%
9.76
ΑΣΚΟ
+2,77%
2.6
ΑΣΤΑΚ
+0,87%
6.94
ΑΤΕΚ
0,00%
0.426
ΑΤΡΑΣΤ
+0,46%
8.78
ΑΤΤ
-2,28%
0.6
ΑΤΤΙΚΑ
0,00%
2.17
ΒΙΟ
+0,39%
5.21
ΒΙΟΚΑ
+1,99%
1.79
ΒΙΟΣΚ
+1,10%
1.38
ΒΙΟΤ
0,00%
0.294
ΒΙΣ
0,00%
0.144
ΒΟΣΥΣ
0,00%
2.04
ΓΕΒΚΑ
-0,76%
1.305
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
+1,68%
18.2
ΔΑΑ
+0,88%
8.06
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.6
ΔΕΗ
+0,52%
11.71
ΔΟΜΙΚ
-0,37%
2.69
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
+2,07%
0.296
ΕΒΡΟΦ
-2,84%
1.37
ΕΕΕ
+0,24%
33.82
ΕΚΤΕΡ
+3,04%
1.49
ΕΛΒΕ
0,00%
4.66
ΕΛΙΝ
-1,01%
1.96
ΕΛΛ
0,00%
13.1
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
+2,94%
1.68
ΕΛΠΕ
+0,52%
6.71
ΕΛΣΤΡ
-1,46%
2.02
ΕΛΤΟΝ
+0,76%
1.852
ΕΛΧΑ
+2,56%
1.846
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.132
ΕΣΥΜΒ
-1,33%
1.115
ΕΤΕ
-0,61%
6.882
ΕΥΑΠΣ
-0,96%
3.11
ΕΥΔΑΠ
+0,52%
5.78
ΕΥΡΩΒ
+0,44%
2.045
ΕΧΑΕ
+0,23%
4.31
ΙΑΤΡ
0,00%
1.54
ΙΚΤΙΝ
-0,16%
0.305
ΙΛΥΔΑ
+6,90%
1.86
ΙΝΚΑΤ
+1,68%
4.83
ΙΝΛΙΦ
+0,93%
4.32
ΙΝΛΟΤ
+4,49%
0.93
ΙΝΤΕΚ
+0,53%
5.7
ΙΝΤΕΡΚΟ
0,00%
2.46
ΙΝΤΕΤ
+1,85%
0.992
ΙΝΤΚΑ
+3,96%
2.755
ΚΑΡΕΛ
0,00%
336
ΚΕΚΡ
+2,14%
1.195
ΚΕΠΕΝ
0,00%
2.22
ΚΛΜ
0,00%
1.45
ΚΟΡΔΕ
+2,20%
0.419
ΚΟΥΑΛ
+4,12%
1.062
ΚΟΥΕΣ
+0,36%
5.54
ΚΡΙ
0,00%
14.3
ΚΤΗΛΑ
0,00%
1.7
ΚΥΡΙΟ
+2,38%
0.946
ΛΑΒΙ
+0,97%
0.726
ΛΑΜΔΑ
-1,38%
7.17
ΛΑΜΨΑ
0,00%
37.4
ΛΑΝΑΚ
0,00%
0.82
ΛΕΒΚ
0,00%
0.256
ΛΕΒΠ
0,00%
0.34
ΛΟΓΟΣ
0,00%
1.25
ΛΟΥΛΗ
-1,10%
2.7
ΜΑΘΙΟ
0,00%
0.594
ΜΕΒΑ
-1,66%
3.56
ΜΕΝΤΙ
+0,99%
2.04
ΜΕΡΚΟ
+7,80%
44.2
ΜΙΓ
+2,36%
3.04
ΜΙΝ
0,00%
0.51
ΜΛΣ
0,00%
0.57
ΜΟΗ
+0,78%
19.35
ΜΟΝΤΑ
0,00%
3.75
ΜΟΤΟ
+3,88%
2.545
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.65
ΜΠΕΛΑ
+0,16%
24.7
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0,00%
3.7
ΜΠΡΙΚ
+0,96%
2.1
ΜΠΤΚ
0,00%
0.62
ΜΥΤΙΛ
-0,57%
31.52
ΝΑΚΑΣ
0,00%
2.92
ΝΑΥΠ
-1,20%
0.82
ΞΥΛΚ
-1,56%
0.252
ΞΥΛΠ
0,00%
0.398
ΟΛΘ
+1,91%
21.3
ΟΛΠ
+3,85%
31
ΟΛΥΜΠ
+2,22%
2.3
ΟΠΑΠ
-1,52%
15.56
ΟΡΙΛΙΝΑ
+0,13%
0.791
ΟΤΕ
-0,53%
15.13
ΟΤΟΕΛ
+0,20%
10.12
ΠΑΙΡ
+3,78%
0.988
ΠΑΠ
-0,84%
2.36
ΠΕΙΡ
+0,72%
3.615
ΠΕΡΦ
+1,49%
5.46
ΠΕΤΡΟ
+0,51%
7.9
ΠΛΑΘ
-0,63%
3.935
ΠΛΑΚΡ
-3,60%
13.4
ΠΡΔ
+8,00%
0.27
ΠΡΕΜΙΑ
-0,51%
1.168
ΠΡΟΝΤΕΑ
0,00%
6.2
ΠΡΟΦ
-0,19%
5.12
ΡΕΒΟΙΛ
-1,57%
1.57
ΣΑΡ
-0,37%
10.68
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.028
ΣΕΝΤΡ
+0,61%
0.329
ΣΙΔΜΑ
-1,64%
1.5
ΣΠΕΙΣ
0,00%
5.64
ΣΠΙ
-3,09%
0.502
ΣΠΥΡ
0,00%
0.127
ΤΕΝΕΡΓ
0,00%
19.8
ΤΖΚΑ
-0,35%
1.415
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.06
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
0,00%
1.62
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΙΕΡ
0,00%
0.359
ΦΛΕΞΟ
0,00%
8
ΦΡΙΓΟ
-1,89%
0.208
ΦΡΛΚ
+1,69%
3.61
ΧΑΙΔΕ
0,00%
0.56

Food Festival στη Θεσσαλονίκη: Ξεπουλήσαμε σε πρώτη ύλη

Σε 1.300 ανήλθαν οι μερίδες φαγητού που ετοιμάστηκαν και μοιράστηκαν στις εκατοντάδες κόσμου, όλων των ηλικιών, που επισκέφθηκε σήμερα τη χριστουγεννιάτικη αγορά του Thessaloniki Food Festival, η οποία, με μια ανάπαυλα το 2020 λόγω κορονοϊού, διοργανώνεται σταθερά στην πόλη από το 2014. «Ξεπουλήσαμε σε πρώτη ύλη», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη, προσθέτοντας ότι «κυριολεκτικά φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, έγινε το αδιαχώρητο στο Thessaloniki Food Festival, που γέμισε με μυρωδιές και χρώματα το φουαγιέ του δημαρχείου».

Στο πλαίσιο αυτό, ευχαριστώντας τους Θεσσαλονικείς που τίμησαν με την παρουσία τους και τη φετινή διοργάνωση, η κ. Καραγιάννη τόνισε ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η αειφορία των τοπικών προϊόντων, οι Food for life εφαρμογές που ακολουθούν οι παραγωγοί, το μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα για το περιβάλλον και η κυκλική οικονομία. Στόχος είναι να έρθει πιο κοντά η βιώσιμη τοπική παραγωγή με τους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες της πόλης», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 11 το πρωί σήμερα, στο φουαγιέ του δημαρχείου, οι επισκέπτες της διοργάνωσης είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά κρασιά αργής ζύμωσης, με τη διαδικασία του χειρωνακτικού τρύγου για τη βιώσιμη διαχείριση της γης, μωβ και κίτρινα καρότα και εξατομικευμένα λαχανικά που φτάνουν το λιγότερο σε δέκα ώρες (from farm to spoon) στον μπάγκο των σεφ, ευεργετικά ροφήματα που παράγονται αποκλειστικά με βιολογικές και φυσικές μεθόδους, υγιεινά, νηστίσιμα & χορτοφαγικά βούτυρα ξηρών καρπών αλεσμένα σε πετρόμυλο, αποστάγματα (τσίπουρο – κονιάκ) χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ίνες, βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές, αλείμματα κόκκινης πιπεριάς με μπαχαρικά από όλη την Ελλάδα και μαύρα φασόλια, μία υπερτροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, που δίνει χρώμα στα πιάτα των σεφ.

Μνήμες σχεδόν ενός αιώνα

Παράλληλα, οι επισκέπτες του Thessaloniki Food Festival, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά χριστουγεννιάτικα αρτοποιήματα από παραδοσιακό φούρνο που ξυπνούν μνήμες μέσα από τα 98 χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης, λικέρ από ρόδι φτιαγμένο από μια μυστική ξεχασμένη συνταγή στη σκιά του Ολύμπου, σόδα με οργανικά βότανα -λεβάντα, λεμόνι, σαμπούκο και μέντα, τα αγαπητά βιολογικά αμπελόφυλλα της «Μαριάννας» και αλοιφές πατέ και ολόκληρα 100% φυσικά αποξηραμένα λαχανικά.

Παράλληλα, στη διοργάνωση υπήρχαν χειροποίητα ζυμαρικά βασισμένα σε ποντιακές συνταγές, φτιαγμένα με αγνά υλικά που πήραν βραβείο γεύσης, extra παρθένο ελαιόλαδο με διεθνείς διακρίσεις, γκουρμέ ζυμαρικά σκληρού σίτου με λιναρόσπορο και βουβαλίσιο ή κατσικίσιο γάλα, παραδοσιακά προϊόντα από τον γυναικείο συνεταιρισμό Μελισσοχωρίου που φτιάχνονται με εποχικά τοπικά υλικά, free-from σνακς και μπάρες δηλαδή βιολειτουργικά τρόφιμα για ειδική διατροφή, με βάση υλικά όπως ο λιναρόσπορος, το φαγόπυρο, η κινόα, ο αμάρανθος, dressings από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με την προσθήκη βοτάνων, μονοπικοιλιακά κρασιά από μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση από την Αλιστράτη Σερρών και καινοτόμα προϊόντα φτιαγμένα με χειροποίητο τρόπο, που έχουν αποκλειστικά ως πρώτη ύλη τις ποικιλίες της πιπεριάς Φλωρίνης.

Σιρόπια από μελισσόχορτο, σαμπούκο, λεβάντα, δυόσμο, από αρωματικά φυτά μαζεμένα στο χέρι και παραδοσιακές συνταγές, «ψαγμένα» παραδοσιακά προϊόντα από ένα σύγχρονο παντοπωλείο, χειροποίητα φύλλα περέκ ψημένα στο τζάκι και μαρμελάδες και σάλτσες με καυτερή ελληνική κόκκινη πιπεριά και τζίντζερ, έδωσαν επίσης το «παρών».

Παραδοσιακές και διεθνείς συνταγές εδεσμάτων και ποτών

Στη «γλυκιά» γωνιά της Χριστουγεννιάτικης αγοράς οι επισκέπτες βρήκαν χειροποίητες μαρμελάδες από φρούτα που συλλέγονται τη σωστή στιγμή ωρίμανσης, χειροποίητες μπάρες με ξεχωριστές γεύσεις, που δεν έχουν υποστεί καμία θερμική επεξεργασία ώστε να διατηρήσουν όλα τα συστατικά τους αναλλοίωτα, σοκολάτες με ιδιαίτερες γεύσεις πολλά βραβεία και avant-garde σχεδιασμό που φέρνουν αναμνήσεις από άλλες εποχές, απολαυστικά snacks από φρούτα που συλλέγονται και αποξηραίνονται χωρίς την προσθήκη ζάχαρης και συντηρητικών, «χειμερινές» μαρμελάδες και αποξηραμένα φρούτα με μπαχαρικά για ροφήματα, νόστιμα βιολογικά προϊόντα αρώνιας (χυμοί, λικέρ, μαρμελάδες) με ευεργετικές ιδιότητες και χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα από αρτοζαχαροπλαστείο της πόλης φτιαγμένα με αγνά προϊόντα.

Ακόμη, στο Pop Up Kitchen της Χριστουγεννιάτικης αγοράς, οι καταρτιζόμενοι από σχολές μαγειρικής και φιλοξενίας, δημιούργησαν παραδοσιακές και διεθνείς συνταγές εδεσμάτων και ποτών με τα τοπικά προϊόντα των εκθετών. Συγκεκριμένα, παρασκεύασαν μπροστά στους επισκέπτες της εκδήλωσης το ξακουστό Glühwein, ένα κόκκινο ζεστό κρασί ζεστό κρασί με μπαχαρικά, τη βελουτέ σούπα με κάστανο «Velouté de Châtaignes» και ψητά λαχανικά, μια σαλάτα Θεσσαλονίκης με ξηρούς καρπούς και φρούτα εποχής, τραχανά με χειμερινή τρούφα «Tuber brumale» και κόκκινο «χαβιάρι» πιπεριάς, τσιγαριαστό λουκάνικο με πράσο σβησμένο με τσίπουρο και καραμελωμένο με μέλι.

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!