THEPOWERGAME
Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή εν μέσω έντονων αντιδράσεων -από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και εν μέσω διαδηλώσεων από τους νοσοκομειακούς γιατρούς και εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία εκτός Βουλής- το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια φροντίδα Υγείας. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κατέθεσαν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, τόσο επί της αρχής του νομοσχεδίου όσο και επί των επίμαχων άρθρων 7 και 10. «Το νομοσχέδιο για την Υγεία αυξάνει τις αμοιβές των γιατρών και τους προσφέρει νέες δυνατότητες. Πάνω από 1,5 δισ. θα δοθεί για την Υγεία από το Ταμείο Ανάκαμψης», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι υπάρχουν ελλείψεις ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, γι’ αυτό και «δίνουμε τη δυνατότητα στους ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν το ΕΣΥ».
Την κατάργηση του νομοσχεδίου εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για χαριστική βολή σε ένα απαξιωμένο ΕΣΥ. Για υποκρισία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι μέσω του νομοσχεδίου δίνεται 10% αύξηση στους υγειονομικούς. Tη χορήγηση μπόνους ύψους 250 ευρώ τον μήνα σε όλους τους γιατρούς του ΕΚΑΒ ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Στο πλαίσιο κατάθεσης νομοτεχνικών βελτιώσεων στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, η κ. Γκάγκα είπε ότι από 1ης/01/2023 χορηγείται οριζόντια, σε όλους τους γιατρούς που υπηρετούν στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής.
Το κίνητρο, σημείωσε, χορηγείται ανεξαρτήτως ειδικότητας, «γιατί όλοι γιατροί του ΕΚΑΒ κάνουν την ίδια δουλειά». Σημείωσε, επίσης, ότι τα 250 ευρώ είναι επιπλέον της αύξησης 120 ευρώ στο νοσοκομειακό επίδομα και του 5% αύξησης στον βασικό μισθό.
Στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπονται, σύμφωνα με όσα αναφέρει, αύξηση των αποδοχών που αφορούν γιατρούς και οδοντιάτρους του ΕΣΥ, βελτίωση και αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης και εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου για το καθεστώς απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ.
Τα σημεία, όμως, που άνοιξαν το μέτωπο της σφοδρής σύγκρουσης αφορούν την:
– δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιωτικές κλινικές,
– πρόβλεψη για προκήρυξη θέσεων γιατρών ΕΣΥ με καθεστώς μερικής απασχόλησης.
Η σκληρή κόντρα μεταφέρθηκε και στο κοινοβούλιο, ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης: «Αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που πηγαίνει την Υγεία μπροστά, ενώ εσείς ζείτε στο 1983».
Απαντώντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε: «Έρχεστε να διαλύσετε ό,τι έχει απομείνει όρθιο, να ιδιωτικοποιήσετε το ΕΣΥ, παρά το ότι πέρασε μια πανδημία πριν».
Η Μίνα Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, επισήμανε πως «αποκαλείτε τους εαυτούς σας προοδευτικούς. Όχι, κύριοι, δεν είστε προοδευτικοί, είστε οπισθοδρομικοί. Επικαλείστε ένα σύστημα υγείας που ίσχυε πριν από 40 χρόνια».
Από την πλευρά του ο Α. Τσίπρας τόνισε: «Θα έρθουμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική η οποία θα έχει στόχο ένα ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ δίπλα στον πολίτη, ένα νέο ΕΣΥ, αφότου όμως μια νέα κοινοβουλευτική προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε αυτήν εδώ την αίθουσα καταργήσει και πάλι, όπως συνέβη 30 χρόνια πριν, την απόπειρα ενός Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει και να καταργήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Διότι αυτός ο τόπος πλέον διψά για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ανέφερε: «Στον βωμό της εξυπηρέτησης μικρών και μεγάλων συμφερόντων θυσιάζεται το ΕΣΥ και μαζί η κοινωνική δικαιοσύνη», ενώ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είπε: «Πάρτε πίσω χωρίς πολλά λόγια το νομοσχέδιο που φέρατε για την δευτεροβάθμια Υγεία. Έχει απορριφθεί από το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού και από σύσσωμο τον ιατρικό κόσμο». Επίσης, ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε από τη συγκέντρωση των νοσοκομειακών: «Το νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης πρέπει να απορριφθεί απ’ το ελληνικό κοινοβούλιο, πρέπει να απορριφθεί απ’ όλες τις πτέρυγες, έχει απορριφθεί απ’ τον ίδιο τον ελληνικό λαό και απ’ το σύνολο των ενώσεων των νοσοκομειακών γιατρών και των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας»
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέστρεψε το Εθνικό Σύστημα Υγείας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
«Η Μητσοτάκης ΑΕ επιλέγει να δολοφονήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης.
«Οι ενώσεις των υγειονομικών χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο ταφόπλακα για το ΕΣΥ», σχολίασε ο Μιχάλης Γιαννακός, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ενώ η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ανέφερε πως «οι υγειονομικοί δεσμεύονται για συνέχιση των κινητοποιήσεων, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου».