THEPOWERGAME
Η Κίνα επιδιώκει να χαμηλώσει τους τόνους ύστερα από τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλες πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου και της Σαγκάης, για τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που συνοδεύουν την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων της νόσου Covid-19.
Η κυβέρνηση του πρόεδρου Σι Τζινπίνγκ ήρθε αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο κύμα διαμαρτυριών από τις διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν του 1989, οι οποίες τερματίστηκαν βίαια με την παρέμβαση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Παράλληλα, η αυστηρή πολιτική του Πεκίνου στην καταπολέμηση της πανδημίας έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, τη 2η ισχυρότερη του κόσμου, καθώς η εμφάνιση κρουσμάτων σε μια περιοχή οδηγεί στην παύση κάθε δραστηριότητας είτε πρόκειται για τερματικούς σταθμούς στα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, είτε μεγάλες εργοστασιακές εγκαταστάσεις.
Αυτή η κόπωση της οικονομίας απεικονίζεται από την υποχώρηση του γενικού δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας της εταιρείας αναλύσεων Caixin Insight στο 49,4 τον Νοέμβριο, παραμένοντας ουσιαστικά κάτω από το 50 που καταδεικνύει συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας επί τέταρτο διαδοχικό μήνα. «Η πανδημία εξακολουθεί να επηρεάζει την οικονομία», επεσήμανε ο οικονομολόγος της Caixin Insight, Γουάν Ζε.
Τον Οκτώβριο, μια ημέρα μετά την ανανέωση της θητείας του προέδρου Σι για μια ακόμη πενταετία, ανακοινώθηκε πως ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας έφθασε στο 3,9% το γ’ τρίμηνο από το 0,4% το β’ τρίμηνο, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προειδοποιεί πως μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις ετήσιες προβλέψεις για ανάπτυξη από το 3,2% για το 2023. Πέρσι, η κινεζική οικονομία κινήθηκε με ρυθμό 8,11% και με 5,95% το 2019. Μόνο το 2020, δηλαδή όταν ξέσπασε η πανδημία, είχε υποχωρήσει στο 2,24%.
Την Πέμπτη, η αντιπρόεδρος Σαν Χουνλάν ανακοίνωσε πως η πανδημία εισέρχεται σε μια «νέα φάση» με την παραλλαγή Όμικρον του ιού SARS-CoV-2 να είναι λιγότερο παθογενής. Παράλληλα, ελήφθη απόφαση να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στην πόλη Γκαουανγκτζόου στη νότια Κίνα και η κρατική εφημερίδα Global Times αναφέρθηκε σε εγχώριες έρευνες που έδειξαν πως τα ποσοστά θνησιμότητας από την παραλλαγή Όμικρον είναι μειωμένα. Αναλυτικότερα, οι αρχές σε ορισμένες περιοχές της Κίνας φαίνεται να επιτρέπουν σε όσους βρέθηκαν κοντά σε κρούσμα να μείνουν σπίτι τους αντί να μείνουν σε δημόσιους χώρους καραντίνας.
Ο πρόεδρος Σι μιλά για το κοινό συμφέρον της Ευρασίας
Ο Τινκγκ Λου, οικονομολόγος της Nomura που είναι υπεύθυνος για την Κίνα, επεσήμανε στους Financial Times πως ίσως έτσι να προμηνύεται ο τερματισμός της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων, αλλά η χώρα απέχει από το να ακολουθήσει ένα μονοπάτι συνύπαρξης με τον ιό. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Σι έστρεψε την προσοχή της κοινής γνώμης στον πόλεμο της Ουκρανίας, με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ στο Πεκίνο.
Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο China Central Television, ο Κινέζος πρόεδρος είπε πως «η επίλυση της κρίσης στην Ουκρανίας με πολιτικά μέσα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της Ευρώπης και το κοινό συμφέρον όλης της Ευρασίας». Πρόσθεσε πως είναι «είναι απαραίτητο να αποφευχθεί η κλιμάκωση και η επέκταση της κρίσης». Η Κίνα αρνείται να αναφερθεί συγκεκριμένα στη ρωσική εισβολή της Ουκρανίας, την οποία η Ε.Ε και γενικότερα οι G7, δηλαδή τα επτά ισχυρότερα κράτη του ανεπτυγμένου κόσμου, έχουν καταδικάσει έντονα. Εντούτοις, ο Σαρλ Μισέλ είπε πως η ΕΕ στηρίζεται στη συμβολή της Κίνας για να τερματιστεί «η βάρβαρη καταστροφή και κατοχή της Ρωσίας», παρά το γεγονός ότι το Πεκίνο έχει κατηγορήσει το ΝΑΤΟ για τις ενέργειες του Κρεμλίνου.