THEPOWERGAME
«Για την κυβέρνησή μας η βιώσιμη ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος και η πράσινη ατζέντα είναι προτεραιότητες και νομίζω ότι το έχουμε αποδείξει τα τελευταία 3,5 χρόνια της κυβέρνησης», επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στο «Sixth Sustainability Summit for South-East Europe & the Mediterranean», του Εconomist.
«Συνεργαζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της χρηματοδότησης 2021-2027 και έχουμε χρησιμοποιήσει πολλά από αυτά τα ευρωπαϊκά κονδύλια σε περιοχές, έτσι ώστε να αναπτύξουμε τα έργα ανακύκλωσης και να μειώσουμε το πλαστικό με πιο αποτελεσματικό και πιο φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον», ανέφερε ο υπουργός ενώ ειδικά για το ζήτημα του πλαστικού πρόσθεσε:
«Δεν μπορούμε να ζούμε σε μια οικονομία χωρίς πλαστικό. Το πλαστικό θα είναι μέρος της ζωής μας. Αν αποσύρουμε το πλαστικό θα αντιμετωπίσουμε άλλες προκλήσεις, οι οποίες και αυτές θα μολύνουν και θα επιβαρύνουν το περιβάλλον. Άρα, πρέπει να χρησιμοποιούμε το πλαστικό με έναν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο για να σταματήσουμε τη μόλυνση του περιβάλλοντος και να δημιουργήσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής.
Είναι εμφανές ότι έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια. Δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο που θέλουμε, αλλά η πρόοδος είναι εμφανής σε όποιον θέλει να τη δει και είμαστε εδώ να βοηθήσουμε ως Κυβέρνηση να επιταχύνουμε όλοι μαζί την πρόοδο και την απορρόφηση των κονδυλίων για να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη.
Το παράδειγμα του Ελληνικού
Αναφερόμενος στο Ελληνικό, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση και εγώ έχουμε εμπλακεί στο project του Ελληνικού και πάντα λέω ότι αυτό θα είναι το νέο πρόσωπο της Ελλάδος στο εξωτερικό. Ένας από τους λόγους που αισθανόμαστε πολύ υπερήφανοι γι’ αυτό το project είναι πως είναι πράσινο, βιώσιμο, ανακυκλώσιμο, ουδέτερο προς τον άνθρακα όπως θα έπρεπε να είναι οι πόλεις του μέλλοντος σε ολόκληρο τον πλανήτη».
«Και με αυτό θέλω να δείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και να είναι μία από τις πρώτες χώρες και όχι από τις τελευταίες που ήταν στο παρελθόν, ως παράδειγμα που μπορεί να συνδυάσει οικονομική ανάπτυξη, βιώσιμη ανάπτυξη, καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ανθρώπους και σεβασμό για το περιβάλλον.
Αυτό είναι το στοίχημα της Κυβέρνησης, του ελληνικού λαού, του κράτους και αυτό θα πετύχουμε τα επόμενα χρόνια, φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές που θα είναι η δική μας κυβέρνηση. Και νομίζουμε ότι θα συμβεί, γιατί ο ελληνικός λαός είναι δίκαιος και αναγνωρίζει πραγματικά τι έχουμε κάνει».
Ο στόχος για τα απόβλητα
Ερωτηθείς για το ζήτημα των αποβλήτων και τις χωματερές, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «όταν ήρθαμε στην Κυβέρνηση η Ελλάδα ήταν σε πολύ δεινή θέση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της. Θυμάμαι την πρώτη εβδομάδα που ήμουν στο γραφείο, ο Επίτροπος Χαν μου έστειλε μια προειδοποιητική επιστολή για μη απορρόφηση κονδυλίων για τη διαχείριση αποβλήτων.
Και συνειδητοποιήσαμε ως Κυβέρνηση ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν είχε κάνει τίποτα στον προγραμματισμό κανενός σημαντικού project για τη βελτίωση των απορριμμάτων. Αυτό ήταν ειρωνεία αν σκεφτούμε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση ήταν πράσινη και περιβαλλοντικά φιλική. Αλλά δεν υπήρχε ούτε μία μελέτη, ούτε μία πρόσκληση ενδιαφέροντος για τέτοιου είδους projects στα γραφεία μας, οπότε έπρεπε να δουλέψουμε από την αρχή. Και αυτό χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια.
Δουλέψαμε σκληρά με τους Ευρωπαίους φίλους μας. Η Επίτροπος Φερέιρα ήρθε εδώ με την ομάδα της για να δούμε πώς θα επιταχύνουμε τη διαδικασία και θα απορροφήσουμε τα χρήματα.
Ολοι οι διαγωνισμοί βρίσκονται καθ’ οδόν και νομίζω ότι πλέον είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε την υποδομή που θα αλλάξει τις κακές επιδόσεις που είχε η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε ήδη απλοποιήσει το νομικό πλαίσιο έτσι ώστε όλοι να ξέρουν πως μπορούν να προχωρήσουν και είμαστε αισιόδοξοι ότι όπως έχουμε πετύχει να είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση απορρόφησης κονδυλίων σε όλα, έτσι θα καταφέρουμε να απορροφήσουμε και αυτή την ευρωπαϊκή συμβολή στη διαχείριση των αποβλήτων. Η επίλυση ενός προβλήματος που παραδεχόμαστε και κατανοούμε ότι είναι υπαρκτό, έχει ήδη ξεκινήσει».