THEPOWERGAME
O υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στα πλαίσια του συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης Πελοποννήσου, μίλησε στο 5ο Digital Dialogue σχετικά με τους σημαντικούς στόχους της κυβέρνησης και του υπουργείου Ενέργειας.
Οι βασικές επιδιώξεις τους λοιπόν είναι η ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου, η υλοποίηση έργων αποθήκευσης φυσικού αερίου και η εξασφάλιση επάρκειας και σταθερότητας στο ηλεκτρικό σύστημα με την στήριξη της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο.
Ο υπουργός τόνισε την προσήλωση της κυβέρνησης στην προώθηση της απολιγνιτοποίησης και των στόχων για την Ενέργεια και το Κλίμα και αναφέρθηκε στο ρόλο του φυσικού αερίου που αποτελεί καύσιμο γέφυρα την περίοδο μετάβασης.
Ενδεικτικά, ανέφερε πως η Ελλάδα πρωτοπορεί στις πολιτικές απολιγνιτοποίησης, έχοντας θέσει στόχο οριστικής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων για το 2028, όταν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης μεταφέρουν για αργότερα το σχετικό εγχείρημα. Οπως υπογράμμισε ο ίδιος «δείχνουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε εμφατικά στον στόχο της Ευρώπης για την Ενέργεια και το Κλίμα».
Οπως τόνισε η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επιλέγει την ενεργή εμπλοκή στα σχετικά σχέδια πηγών και οδεύσεων με την ανάπτυξη μιας σειράς έργων (TAP, IGB, FSRU Αλεξανδρούπολης, Αποθήκη φυσικού αερίου Νότιας Καβάλας, αγωγός Eastmed, αναβάθμιση της Ρεβυθούσας) που αφενός προσδίδουν γεωπολιτικά οφέλη στη χώρα καθιστώντας την μέρος του ενεργειακού χάρτη της Ευρώπης και αφετέρου συμβάλλοντας καθοριστικά στην ασφάλεια εφοδιασμού τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης συνολικότερα.
Σχετικά με την εξέλιξη διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών
Ο Υπουργός του ΠΕΝ σημείωσε πως με την επικείμενη είσοδο επενδυτών “πιστεύουμε ότι θα συνεχιστούν οι αναγκαίες επενδύσεις στην ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου”. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την αναπτυξιακή διάσταση των σχεδιαζόμενων έργων, καθώς, αποτελούν σημαντικό εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης με πολλαπλά οφέλη. Η έλευση του φυσικού αερίου σε νέες περιοχές θα επιτρέψει την μείωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, γεγονός που θα λειτουργήσει θετικά στην ανάπτυξη της περιφέρειας.
Τέλος, αναφορά έκανε στο πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ, όπου το Υπουργείο εξετάζει την εισαγωγή κριτηρίων προτεραιοποίησης στην επιλογή των έργων, ώστε οι διαθέσιμοι πόροι να κατευθυνθούν εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, με σαφή στόχευση, παράλληλα, στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.