THEPOWERGAME
Συμφωνία-πιλότο για την προσέλκυση εργατών γης και από άλλες χώρες χαρακτηρίζει την υπογραφείσα προχθές με την Αίγυπτο για 5.000 εργαζομένους ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνδέει το θέμα της προσέλκυσης εργατών στα χωράφια με το ύψος των ημερομισθίων στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χώρες.
«Ελπίζω να είναι “πιλότος” αυτή η συμφωνία και να μπορούμε να υπογράψουμε κι άλλες με άλλες χώρες, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα το οποίο είναι υπαρκτό, καθώς πολλοί εργάτες γης που έρχονταν από τις βαλκανικές χώρες έχουν επιλέξει να μην έρχονται. Αλλά βέβαια να ξέρουμε ότι εκ των πραγμάτων αυτό έχει να κάνει και με τους μισθούς, τα μεροκάματα τα οποία δίνουμε», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Πάτρα, για να προσθέσει: «Αν κάποιοι δίνουν υψηλότερα μεροκάματα απ’ ό,τι δίνουμε εμείς, είναι πιθανόν κάποιοι, οι οποίοι έρχονται να κάνουν αυτή τη δουλειά, να προτιμήσουν άλλες χώρες για να το κάνουν».
Ο Κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη εργατών γης και ενδεικτικά αναφέρθηκε στη συγκομιδή της ελιάς. «Ειδικά για το λάδι, είμαστε πολύ αισιόδοξοι φέτος. Και καλές τιμές και πολλή ποσότητα. Νομίζω ότι αυτό αφορά και τη δική σας περιοχή (σ.σ.: Αιτωλοακαρνανία), προφανώς και τον δικό μου τόπο, την Κρήτη. Αλλά έχουμε πραγματικό ζήτημα έλλειψης εργατικού δυναμικού», δήλωσε και ανέδειξε τις οργανωμένες συμφωνίες με τρίτες χώρες για χορήγηση αδειών εργασίας μεγαλύτερης διάρκειας ως έναν τρόπο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. «Θα φροντίσουμε αυτό το πλαίσιο να το επεκτείνουμε και αλλού, εφόσον δοκιμαστεί και κριθεί επιτυχημένο», είπε χαρακτηριστικά.
Σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις οι πρώτοι Βιετναμέζοι εργάτες γης
Εν τω μεταξύ, σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις πρόκειται να απασχοληθούν οι πρώτοι Βιετναμέζοι εργάτες γης που αναμένονται στην Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, κτηνοτρόφοι ήρθαν σε επαφή μέσω της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) με οργανισμό εργατικού δυναμικού που δραστηριοποιείται στη χώρα της Ασίας, προκειμένου να ξεκινήσουν τις διαδικασίες μετάκλησης εργαζομένων για τις μονάδες τους.
Τροπολογία για εργάτες γης
Εξάλλου, έως τις 30 Ιουνίου 2023 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήματος για μετάκληση πολίτη τρίτης χώρας για προσωρινή απασχόληση στην αγροτική οικονομία, όπως προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Eξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις».
Στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται ότι «παρατηρείται έλλειψη εργατικού δυναμικού, η οποία, σε συνδυασμό με την αυξημένη παραγωγή της τρέχουσας περιόδου, δημιουργεί προβλήματα στη συγκομιδή διάφορων καλλιεργειών και συνακόλουθα στην επάρκεια σε γεωργικά προϊόντα, με αρνητικές συνέπειες για την επισιτιστική ασφάλεια και την αγροτική οικονομία της χώρας». Αναλυτικά, η διάταξη έχει ως εξής:
«Παράταση προθεσμίας υποβολής αίτησης πολίτη τρίτης χώρας για προσωρινή απασχόληση στην αγροτική οικονομία – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου δέκατου έκτου ν. 4783/2021».
Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου δέκατου έκτου του ν. 4783/2021 (Α’ 38), η προθεσμία υποβολής αίτησης για μετάκληση πολίτη τρίτης χώρας για προσωρινή απασχόληση στην αγροτική οικονομία παρατείνεται έως την 30ή Ιουνίου 2023 και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4251/2014 (Α’ 80), μπορεί να υποβάλει, μέχρι την 30ή Ιουνίου 2023, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, με βάση τις θέσεις απασχόλησης, όπως καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 11 του ν. 4251/2014, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία. Η αίτηση, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία (επώνυμο, όνομα, επώνυμο και όνομα πατέρα, επώνυμο και όνομα μητέρας, χώρα και ημερομηνία γέννησης, ιθαγένεια, αριθμός διαβατηρίου, ημερομηνία έκδοσης και λήξης, χώρα έκδοσης, Αριθμός Φορολογικού Μητρώου -ΑΦΜ- και Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης -ΑΜΚΑ-, που τους έχουν χορηγηθεί κατά το παρελθόν στην Ελλάδα) του προς απασχόληση πολίτη τρίτης χώρας, ο οποίος πρέπει να μην έχει συμπληρώσει το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας, καθώς και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του εργοδότη, υποβάλλονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr ΕΨΠ)».