THEPOWERGAME
Την 8η θέση ανάμεσα στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς καταλαμβάνει το 2022 η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής βάσης δεδομένων αεροπορικών εισιτηρίων ForwardKeys, που παρουσιάστηκε στο περιθώριο της παγκόσμιας έκθεσης World Travel Market στο Λονδίνο. Η φετινή χρονιά έδωσε μία «ανάσα» ανακούφισης στην παγκόσμια τουριστική αγορά, καθώς χαρακτηρίζεται ως η πρώτη «μετά – πανδημική», ύστερα από τα λοκντάουν και τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω της Covid-19 το 2020 και το 2021.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που περιλαμβάνονται στη λίστα, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (10η), την Ισπανία (14η), την Ιρλανδία (15η), τη Γαλλία (16η), τη Δανία (18η), την Ελβετία (19η) και τη Σουηδία (20η). Σύμφωνα με τα στοιχεία της ForwardKeys, οι τουριστικές αφίξεις στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου έως τη 18η Οκτωβρίου ήταν 12% χαμηλότερες σε σχέση με το 2019, που υπήρξε η χρονιά των ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως φυσιολογικό με βάση τις οικονομικές – γεωπολιτικές συνθήκες αλλά και τον αστάθμητο παράγοντα της πανδημίας.
Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται η Δομινικανή Δημοκρατία, η οποία είναι και η μοναδική χώρα που εμφάνισε αύξηση 5% στις αφίξεις τουριστών σε σχέση με το 2019. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Τουρκία, που διατήρησε τις αφίξεις στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2019 και στην τρίτη η Κόστα Ρίκα, επίσης με αμετάβλητες αφίξεις συγκριτικά με το 2019, όπως και το Μεξικό που κατέλαβε την 4η θέση.
Η ισχυρή εκπροσώπηση των προορισμών της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής στην κορυφή της λίστας αποδίδεται εν μέρει στους λιγότερο αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν κατά την πανδημία.
Στους θετικούς παράγοντες της χρονιάς, αναφέρονται η άρση ή η χαλάρωση πολλών ταξιδιωτικών περιορισμών, η αναβίωση των επαγγελματικών ταξιδιών μετά από δύο χρόνια, αλλά και η «επιστροφή» σημαντικών διεθνών διοργανώσεων, όπως η Παγκόσμια Έκθεση στο Ντουμπάι και το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA στο Κατάρ.
Στους αρνητικούς, περιλαμβάνονται το «πισωγύρισμα» που προκάλεσε η «έκρηξη» της παραλλαγής Omicron στις αρχές του έτους, οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που προκάλεσαν χάος σε πολλά διεθνή αεροδρόμια, ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η αύξηση του πληθωρισμού και η ενεργειακή κρίση.
Πάντως, θεωρείται ότι παρά τις συνθήκες αυτές, η Νότια Ευρώπη με «πρωταγωνίστρια» την Ελλάδα, «κράτησε» καλά, λειτουργώντας ευεργετικά σε σειρά χωρών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.