THEPOWERGAME
Συσπειρωμένες προσήλθαν στο έκτακτο συμβούλιο Ενέργειας, που λαμβάνει χώρα σήμερα στις Βρυξέλλες, οι 15 χώρες που ζητούν την επιβολή ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο. Οι υπέρμαχοι του πλαφόν -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- δεν αποδέχονται την πρόταση της Κομισιόν, θεωρώντας το πλαφόν υπερβολικά υψηλό, και προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιδιώκοντας να επιτύχουν ουσιώδη βελτίωση των όρων.
Μια αποτυχία να υπάρξει συμφωνία θα στείλει μήνυμα στην αγορά ότι δεν υπάρχει ενιαία αντίδραση της ΕΕ. Σημειώνεται πως η αγορά αντέδρασε αρνητικά στην πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή πλαφόν στα 275 ευρώ, όπως και το στρατόπεδο των χωρών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οι οποίες επιθυμούν ένα χαμηλότερο όριο.
Ειδικότερα, η τιμή των συμβολαίων για παράδοση φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο, η οποία αυξήθηκε σημαντικά από τις αρχές της εβδομάδας, κινήθηκε σήμερα το πρωί κοντά στα 130 ευρώ η μεγαβατώρα, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 124 ευρώ.
Αντιδράσεις από Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία και Γαλλία
«To να μπει μία οροφή (ένα πλαφόν) στα 275 ευρώ δεν είναι στην ουσία οροφή», ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά την άφιξή του στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες, και υπογράμμισε ότι ένα πλαφόν μεταξύ «150 και 200 ευρώ είναι ρεαλιστική οροφή».
Ο κ. Σκρέκας προσέθεσε ότι «η ενεργειακή κρίση είναι σοκαριστική. Για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να κάνουμε κάτι. Δεν μπορούμε να μένουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα. Οι τιμές που εκτοξεύονται απειλούν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο χωρίς αποτελέσματα. Πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και την αξιοπιστία της Ευρώπης και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στο σημερινό συμβούλιο».
Ερωτηθείς τι θα έπρεπε να έχει προτείνει η Κομισιόν, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι «ένας διορθωτικός μηχανισμός πρέπει να είναι πιο ρεαλιστικός, γιατί ακόμη και τον Αύγουστο, εκείνη την περίοδο που υποφέραμε από τις τιμές στο φυσικό αέριο που είχαν εκτοξευτεί, αυτός ο διορθωτικός μηχανισμός δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Σίγουρα πρέπει να είναι διαφορετικός και λογικός. Πρέπει να είναι αυτός που θα μας βοηθήσει να ρίξουμε τις τιμές του φυσικού αερίου. Διότι αυτή τη στιγμή αυτό είναι μεγάλο ζήτημα. Το μεγάλο ζήτημα που έχει η Ευρώπη είναι ότι αγοράζουμε το πιο ακριβό φυσικό αέριο στον κόσμο».
«Πρέπει να αντιδράσουμε το συντομότερο δυνατόν. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χάνουμε χρόνο», ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας, συμπληρώνοντας ότι «ο μηχανισμός αλληλεγγύης πρέπει να πάει μαζί και να είναι συνδεδεμένος με τον διορθωτικό μηχανισμό».
Η Ισπανία χαρακτήρισε κοροϊδία την πρόταση της Κομισιόν, καθώς η ενεργοποίηση προβλέπεται με πολύ περιοριστικούς όρους, ώστε ακόμη και στην περίπτωση των ιστορικά υψηλών τιμών του Αυγούστου δεν θα ήταν δυνατή.
Και η Γαλλία διαμαρτυρήθηκε, κάνοντας λόγο για ακραίες προϋποθέσεις, ενώ ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, δήλωσε ότι οι όροι αποτελούν πηγή ανησυχίας.
Το σχέδιο που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Κομισιόν προβλέπει πως ο μηχανισμός για την επιβολή πλαφόν 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην τιμή των συμβολαίων TTF του επόμενου μήνα (month-ahead) θα ενεργοποιείται όταν καλύπτονται δύο προϋποθέσεις: αν η τιμή του TTF στα συμβόλαια του επόμενου μήνα ξεπερνά τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για δύο εβδομάδες και αν η διαφορά μεταξύ του TTF και της παγκόσμιας τιμής του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ξεπερνά τα 58 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Προβλέπει, επίσης, πως ο ευρωπαϊκός ρυθμιστής ACER θα εντοπίζει πότε καλύπτονται αυτά τα δύο κριτήρια και θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός πλαφόν στα συμβόλαια επόμενου μήνα.
Σύμφωνα με αναλυτές, τα συμβόλαια επόμενου μήνα αφορούν μόλις το 22% των συναλλαγών σε TTF και ακόμα μικρότερο ποσοστό (κοντά στο 18%) των συνολικών συναλλαγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Οι επικριτές της πρότασης αναφέρουν ότι οι όροι ενεργοποίησης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς ο μηχανισμός υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα είχε ενεργοποιηθεί ούτε τον Αύγουστο, οπότε και παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου.