THEPOWERGAME
Η υποχώρηση των τιμών παραγωγού στη Γερμανία τον Οκτώβριο τροφοδοτεί προσδοκίες για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης μέσα στους επόμενους μήνες. Την ίδια στιγμή, όμως, οικονομικοί αναλυτές σπεύδουν να διευκρινίσουν πως οι τιμές δεν θα σταθεροποιηθούν κοντά στο 2% που είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) νωρίτερα από το 2023 όσο η Ευρώπη παλεύει με μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση και οι κυβερνήσεις αναγκαστικά στηρίζουν με μέτρα τους πολίτες τους.
Για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του ’50, ο πληθωρισμός στη Γερμανία κινείται σε διψήφια ποσοστά, φθάνοντας το 10% τον Σεπτέμβριο και το 10,4% τον Οκτώβριο. Έπειτα από χρόνια με υποτονικό πληθωρισμό στον αναπτυγμένο κόσμο, οι ανατιμήσεις στα αγαθά άρχισαν να γίνονται εντονότερες από τις καθυστερήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες επί πανδημίας. Αλλά ο πληθωρισμός εκτροχιάστηκε στην Ευρώπη με την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους στα ύψη λόγω της χειραγώγησης της προσφοράς φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Οι ηπιότερες καιρικές συνθήκες το φθινόπωρο σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση των απαιτούμενων αποθεμάτων φυσικού αερίου και τη μείωση της βιομηχανικής κατανάλωσης στη Γερμανία οδήγησαν σε πτώση τις τιμές ενέργειας σε σχέση με τον Αύγουστο και κατ’ επέκταση τις τιμές παραγωγού κατά 4,2% τον Οκτώβριο από τον Σεπτέμβριο. Είναι ένα θετικό σημάδι αλλά ο δρόμος είναι μακρύς μέχρι να δαμαστεί ο υψηλός πληθωρισμός όχι μόνον στη Γερμανία αλλά και στην Ευρωζώνη.
Το πακέτο-μαμούθ της Γερμανίας
Επικρατεί επιφυλακτικότητα για την επίδραση που θα έχει στον πληθωρισμό το πακέτο-μαμούθ των 200 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Όλαφ Σολτς για τη θωράκιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από το υψηλό ενεργειακό κόστος. Τα μέτρα στήριξης, τα οποία εγκρίθηκαν έναν μήνα πριν από το γερμανικό κοινοβούλιο, αναμένεται να διαρκέσουν από τα τέλη του 2022 μέχρι την άνοιξη του 2024. Περιλαμβάνουν επιδοτήσεις στο κόστος γενικής θέρμανσης όπως και στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που φθάνουν έως το 80% των συνολικών δαπανών ενέργειας.
Το πακέτο είναι τόσο μεγάλο που έχει προκαλέσει έντονη κριτική από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Βέβαια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπογραμμίσει πως 70% όλων των μέτρων στήριξης που έχουν δρομολογηθεί συνολικά από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν είναι στοχευμένα, υπογραμμίζει το Bloomberg.
Το ινστιτούτο ερευνών Bruegel υπολογίζει πως συνολικά οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν δαπανήσει 550 δισ. ευρώ για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από το υψηλό ενεργειακό κόστος. Οπότε εάν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις λαμβάνουν στήριξη για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε μειώνονται ίσως οι πιθανότητες να δαμαστεί άμεσα το κόστος ενέργειας και άρα ο πληθωρισμός, προειδοποιούν αναλυτές.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης
Πρώτα από όλα, εκτιμάται πως ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα κορυφωθεί τον Ιανουάριο, καθώς χρειάζονται ακόμη μερικοί μήνες για να περάσει στα νοικοκυριά η επίδραση των υψηλών τιμών στο φυσικό αέριο που είχαν σημειωθεί το καλοκαίρι στη χονδρική αγορά. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία τονίσει πως είναι απαραίτητο τα δημοσιονομικά μέτρα να είναι στοχευμένα, έχει ήδη αυξήσει το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες.
Απευθυνόμενος στους Financial Times, o Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Ρόμπερτ Χόλτσμαν τάχθηκε υπέρ μιας ακόμη αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Τόνισε πως δεν διακρίνει σημάδια μιας μείωσης του δομικού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και πρόσθεσε πως αναμένει το πολύ μια ήπια ύφεση παρά μια βαθιά κρίση στα 19 κράτη-μέλη. Την ίδια ώρα, οι γερμανικές επιχειρήσεις είναι αποφασισμένες να περάσουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι από το υψηλό ενεργειακό τους κόστος στους καταναλωτές, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου Ifo.