THEPOWERGAME
Οι γυναίκες θα πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το 40% των μη εκτελεστικών μελών των Διοικητικών Συμβουλίων στις μεγάλες επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τα μέσα του 2026, βάσει νόμου που εγκρίθηκε την Τρίτη.
Ο νόμος «Women on Boards», που πήρε «πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχοντας προταθεί για πρώτη φορά πριν από μια δεκαετία, απαιτεί επίσης τουλάχιστον το ένα τρίτο όλων των διευθυντικών στελεχών να είναι γυναίκες.
Όταν για παράδειγμα δύο υποψήφιοι για μια θέση έχουν τα ίδια προσόντα, προτεραιότητα πρέπει να έχει το υποεκπροσωπούμενο φύλο, λένε οι κανόνες. Οι κυρώσεις για μη συμμόρφωση θα περιλαμβάνουν από πρόστιμο μέχρι ακύρωση του διορισμού του αμφισβητούμενου διευθυντή.
Τα κράτη της ΕΕ έχουν ήδη εγκρίνει τον νέο νόμο, από τον οποίο εξαιρούνται επιχειρήσεις με λιγότερους από 250 υπαλλήλους.
«Μετά από δέκα χρόνια από την πρότασή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα έχουμε τώρα έναν νόμο της ΕΕ για να σπάσει τη “γυάλινη οροφή” των συμβουλίων των εισηγμένων εταιρειών», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πρότεινε τους νέους κανόνες.
«Υπάρχουν πολλές γυναίκες που πληρούν τις προϋποθέσεις για κορυφαίες θέσεις εργασίας και με τη νέα μας ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα διασφαλίσουμε ότι έχουν μια πραγματική ευκαιρία να τις αποκτήσουν», συμπλήρωσε.
Η ανάληψη δράσης ήταν απαραίτητη, επισημαίνει η ΕΕ, επειδή οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν λιγότερες από μία στις 10 προέδρους διοικητικών συμβουλίων και διευθυντικές θέσεις και λιγότερο από το ένα τρίτο των μελών διοικητικών συμβουλίων σε μεγάλες εισηγμένες εταιρείες.
Οι εισηγμένες εταιρείες θα πρέπει να υποβάλλουν ετήσια έκθεση σχετικά με την εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια τους. Εάν υπολείπονται των στόχων, θα πρέπει να εξηγήσουν πώς σχεδιάζουν να τους επιτύχουν.
«Καταργούμε ένα από τα βασικά εμπόδια για τις γυναίκες να αποκτήσουν τις “κορυφαίες θέσεις εργασίας”: τα άτυπα δίκτυα ανδρών», δήλωσε η Έβελιν Ρέγκνερ, Αυστριακή κεντροαριστερή βουλευτής που εισηγήθηκε τους νέους κανόνες στο κοινοβούλιο.
«Από εδώ και στο εξής, η ικανότητα θα μετράει περισσότερο στη διαδικασία επιλογής από ποτέ, όπως και η διαφάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.