THEPOWERGAME
Οι τελευταίες πινελιές στον Προϋπολογισμό, που κατατίθεται σήμερα, Δευτέρα, μπήκαν το Σάββατο, αν και στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι δεν υπήρξαν αλλαγές στα νούμερα, παρά μόνο σε κάποια σημεία του κειμένου. Άλλωστε, η εικόνα που έχει η πιο βασική και προβληματική παράμετρος της επόμενης χρονιάς (το φυσικό αέριο) έχει παρουσιάσει σημαντική κάμψη από το σημείο που ήταν στις 3 Οκτωβρίου, όταν και κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Από τα 176,4 ευρώ η μεγαβατώρα, που ήταν τότε, την Παρασκευή έκλεισε στα 108,9 ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση 38,3%. Αυτή η εξέλιξη έφερε μια κάποια επαναφορά στην κανονικότητα, καθώς η πτώση του φυσικού αερίου βοήθησε στη συγκράτηση των τιμών χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, εξέλιξη που μείωσε με τη σειρά της τη ζήτηση του ντίζελ, κατεβάζοντας τελικά την τιμή αυτού του καυσίμου κάτω από εκείνη της αμόλυβδης (η οποία, πάντως, παραμένει υψηλά, στα 2 ευρώ).
Σήμερα, Δευτέρα, λοιπόν, αναμένουμε να δούμε ποιες είναι οι παραδοχές των τιμών ενέργειας και καυσίμων που κάνει το υπουργείο Οικονομικών στα διάφορα σενάριά του, ενώ ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η ανάπτυξη με την οποία θα κλείσει το 2022 αναμένεται να είναι στο 5,5% (η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει 6,2%) και ο πληθωρισμός θα είναι λίγο κάτω από το 10%. Επιπλέον, σε χθεσινή του δήλωση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε πως ο Προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα «είναι ο πρώτος τα τελευταία 12 έτη που καταρτίζεται εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας, επισφραγίζοντας -με αυτόν τον τρόπο- την επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα». Παράλληλα, ο νέος Προϋπολογισμός θα σηματοδοτεί την επιστροφή της οικονομίας σε πρωτογενή πλεονάσματα.
Όσον αφορά, πάντως, τις διάφορες επιδοτήσεις στήριξης, στον Προϋπολογισμό δεν αναμένεται να γίνονται ξεκάθαρες αναφορές για νέα μέτρα, παρά μόνο σε όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί και χρονικά επεκτείνονται στο επόμενο έτος. Για παράδειγμα, το επίδομα θέρμανσης είναι αποφασισμένο ότι θα τρέξει μέχρι το τέλος του 2023, αλλά υπάρχουν ήδη υπολογισμένοι πόροι και για το πρώτο τρίμηνο του 2024. Για τα καύσιμα κίνησης -μιλώντας στο Mega- ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι στο οικονομικό επιτελείο δεν θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις, οι οποίες θα διαμορφωθούν μελλοντικά ανάλογα με τις τιμές και τα δημοσιονομικά περιθώρια των αρχών του 2023. Για το ηλεκτρικό ρεύμα τώρα, το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το πρώτο εξάμηνο του 2023 και μάλιστα στον προϋπολογισμό υπάρχει κονδύλι 1 δισ., το οποίο η κυβέρνηση μπορεί να διαθέσει σε όποια από τις παραπάνω ενισχύσεις αποφασίσει.
Όσον αφορά τις συντάξεις, οι αυξήσεις τους έχουν ήδη καταγραφεί στον Προϋπολογισμό και μάλιστα αναμένεται να φτάσουν στο 7,5%, καθώς τόσο είναι το 50% της ανάπτυξης και του πληθωρισμού που προβλέπεται το επόμενο έτος. Ήδη λοιπόν από τον Ιανουάριο οι συνταξιούχοι θα δουν αυτό το ποσοστό στα ATM, ενώ κάποιοι θα έχουν ήδη πάρει την ενίσχυση των 250 ευρώ τον Δεκέμβριο, ενώ έχουν δρομολογηθεί και οι αυξήσεις για εκείνους που είχαν περισσότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας. Συνολικά οι τρεις αυξήσεις θα στοιχίσουν 1 δισ. ευρώ, ενώ για τα αναδρομικά που αποφάσισε το ΣτΕ, η κυβέρνηση θα τα επιστρέψει μόνο σε όσους έκαναν προσφυγή και όχι σε όλους. Ο Χρήστος Σταϊκούρας ήταν σαφής: «Δεν έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο το 2023 για να προχωρήσουμε σε τέτοια πρωτοβουλία».
Σε κάθε περίπτωση, το 2023 θα είναι ένα δύσκολο έτος, με τη χώρα μας όμως να διατηρεί το «συν» στην πορεία του ΑΕΠ, έστω και με ποσοστό χαμηλότερο της μονάδας, τη στιγμή που αρκετές χώρες της Ευρώπης θα παρουσιάσουν ύφεση. Σημαντικός τροφοδότης της ανάπτυξης το 2023 αναμένεται να είναι και πάλι ο τουρισμός, ο οποίος -σύμφωνα με τις παραδοχές του προϋπολογισμού- θα εμφανίσει εισπράξεις στα φετινά επίπεδα, δηλαδή λίγο κάτω από τα 19,5 δισ. ευρώ. Και επειδή μπορεί να πει κανείς ότι με την Ευρώπη να παρουσιάζει ύφεση δύσκολα θα καταφέρουμε και πάλι ως χώρα να συγκεντρώσουμε τόσο μεγάλες εισπράξεις, σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι τουριστικές επενδύσεις, οι οποίες μόλις ολοκληρώνονται προσφέρουν σημαντική ενίσχυση στο ΑΕΠ. Και οι επενδύσεις και φέτος αλλά και του χρόνου αναμένεται να παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, στηρίζοντας την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.