THEPOWERGAME
Του Βαγγέλη Μανδραβέλη
Επενδύσεις ύψους 1,2 έως 1,5 δισ. ευρώ αναμένεται να απαιτήσει η ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς (5G) στη χώρα μας στην ερχόμενη δεκαετία. Οι τρεις πάροχοι κατά μέσο όρο θα επενδύουν 120-150 εκατ. ευρώ ετησίως, κατά τα επόμενα δέκα χρόνια, με στόχο την ανάπτυξη των νέων δικτύων κινητής 5ης γενιάς. Δίκτυα που φιλοδοξούν θα φέρουν τη χώρα στην κοινωνία των gigabit (και όχι μόνον).
Οι προαναφερόμενες δαπάνες δεν περιλαμβάνουν το κόστος απόκτησης των σχετικών αδειών και των συχνοτήτων που τις συνοδεύουν. Ήδη οι τρεις πάροχοι κινητής στη χώρα μας, Cosmote, Vodafone και Wind έχουν δεσμεύσει κεφάλαια ύψους 372 εκατ. ευρώ για την απόκτηση των αδειών κινητής τηλεφωνίας 5G. Μάλιστα, το Ελληνικό Δημόσιο ήδη εισέπραξε τα 290 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα αναμένεται να εισπραχθούν (εντόκως) στα επόμενα 10 χρόνια. Σημειώνεται ότι οι αποκτηθείσες άδειες έχουν διάρκεια ισχύος 15 έτη.
Ωστόσο, δεν είναι μόνον οι επενδύσεις των παρόχων για την ανάπτυξη των δικτύων κινητής που φέρνει η νέα τεχνολογία 5G. Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων EY, στην ερχόμενη δεκαετία πέραν των παρόχων, θα επενδυθούν 2,7 έως 5,0 δισ. ευρώ σε κάθετες (κλαδικές) εφαρμογές. Πρόκειται για επενδύσεις στους τομείς της βιομηχανίας, των μεταφορών, της παροχής υπηρεσιών υγείας κ.ά. που θα βασιστούν σε τεχνολογίες 5G.
Που θα βρει εφαρμογές η 5G τεχνολογία
- Internet των Πραγμάτων
Μεταξύ αυτών, οι πιο γνωστές είναι το Internet of Things, όπου συσκευές επικοινωνούν με άλλες ανταλλάσσοντας δεδομένα. Μια τέτοια υλοποίηση του «Internet των Πραγμάτων» είναι οι υδρομετρητές που καταγράφουν αυτόματα την κατανάλωση ύδατος. O πολλαπλασιασμός δε των υλοποιήσεων αυτού του είδους, όπου μηχανές θα επικοινωνούν με μηχανές, θα οδηγήσει την ανθρωπότητα στα λεγόμενα «έξυπνα σπίτια», τις «έξυπνες επιχειρήσεις», τις «έξυπνες πόλεις» κ.ο.κ.
- Καταναλωτική χρήση (utilities)
Άλλη εφαρμογή που θα δεχθεί μεγάλη ώθηση, χάρις την τεχνολογία 5G, είναι η «επαυξημένη πραγματικότητα». H επαυξημένη πραγματικότητα σήμερα αξιοποιείται εκτεταμένα στους πανάκριβους εξομοιωτές πτήσης, αλλά χάρις την τεχνολογία 5G οι εφαρμογές αυτού του είδους θα λάβουν «καταναλωτική χρήση (utilities)». Μηχανικοί θα χειρίζονται συστήματα και ρομπότ από απόσταση, γιατροί-χειρούργοι θα πραγματοποιούν επεμβατικά χειρουργεία από απόσταση κ.ο.κ.
- Industry – Τεχνητή νοημοσύνη
Εξίσου σημαντική συμβολή της κινητής 5ης γενιάς –«επανάσταση» την χαρακτηρίζουν ορισμένοι- ονομάζεται διεθνώς Industry 4.0. Στο περιβάλλον αυτό εξελιγμένα ρομποτικά συστήματα, θα ελέγχουν πλήρως όχι μόνο την παραγωγή, αλλά θα προγραμματίζουν την παραγωγή, την διανομή των προϊόντων κ.ο.κ. Τα ευφυή αυτά συστήματα ελέγχου θα βελτιστοποιούν ολόκληρη τη διαδικασία διαχείρισης αποθεμάτων, την ανάπτυξη προϊόντων, την παραγωγή και τα logistics. Η παραγωγή θα προσαρμόζεται και θα εξελίσσεται για να παράγονται προϊόντα σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πελατών και σύμφωνα με τη ζήτηση.
- Ψυχαγωγία – Έρευνα
Ουσιαστικά, για πρώτη φορά οι άδειες κινητής τηλεφωνίας 5G ανάπτυξη των δικτύων 5G δεν αφορά αποκλειστικά τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών καθώς η τεχνολογία 5G δεν είναι μια άλλη πλατφόρμα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας (τηλεφωνία, μετάδοση εικόνας κ.λπ.) όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Πλέον αφορά το σύνολο της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αυτό φάνηκε σε ορισμένες χώρες (π.χ. Γερμανία), όπου σύνδεσμοι επιχειρήσεων, ερευνητικά κέντρα κ.λπ., απέκτησαν άδειες και συχνότητες κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. Επίσης στη χώρα μας, η πολιτεία έχει «φυλάξει» και θα διαθέσει συχνότητες για πιλοτική χρήση στις εταιρείες που θα επενδύσει το ταμείο «Φαιστός» για να τεστάρουν εφαρμογές και λύσεις που δεν απευθύνονται στον τηλεπικοινωνιακό τομέα, αλλά χρησιμοποιούν τα δίκτυα 5G σαν υποδομή.
Συμπεράσματα Έρευνας
Σύμφωνα με την μελέτη της ΕΥ, «η τεχνολογία 5G θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και στην ανάδυση ενός νέου τρόπου εργασίας και ζωής, μέσω της χρήσης εξελιγμένων ψηφιακών τεχνολογιών, όπως
- η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Internet of Things, η χρήση υπολογιστικής ισχύος στις παρυφές των ασύρματων δικτύων (Mobile Edge Computing),
- η επαυξημένη πραγματικότητα, τα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) και η ρομποτική».
Με όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας η πραγματική συμβολή της 5G κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας θα ανέλθει από 7,3 έως 12,4 δισ. ευρώ την ερχόμενη δεκαετία.
Τα νέα αυτά μοντέλα επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με την ΕΥ, θα επιτρέψουν την εμφάνιση καινοτόμων κλαδικών λύσεων σε τομείς άμεσου ενδιαφέροντος για την ελληνική οικονομία, όπως
- τα έξυπνα εργοστάσια και logistics,
- η «έξυπνη μετακίνηση» (Smart Mobility),
- η γεωργία ακριβείας, αλλά και
- οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες,
- οι ψηφιακές υπηρεσίες υγείας,
- οι έξυπνες πόλεις, κ.α.
Τέλος, στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι η πραγματική συμβολή της κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς, σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ), στη χώρα μας θα ανέλθει από 7,3 έως 12,4 δισ. ευρώ ανάλογα με το σενάριο ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγορά μέσα στην ερχόμενη δεκαετία. Το πρώτο (βασικό) σενάριο προβλέπει μια ΑΠΑ στα 7,3 δισ. ευρώ και το δεύτερο (επιθετικό) σενάριο 12,4 δισ. ευρώ. Παράλληλα η νέα αγορά που σε λίγο θα αρχίσει να δημιουργείται αναμένεται να προσθέσει 50.000 έως 69.000 νέες θέσεις εργασίας.
Τι θα αλλάξει με την πλήρη ανάπτυξη του δικτύου 5G
- Μεγαλύτερη χωρητικότητα έως και 100 φορές: Το 5G θα συνδέει μεταξύ τους έως και 1.000.000 συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, αφού η χωρητικότητα δικτύου θα είναι έως και 100 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, στα hotspot σημεία!
- Απίστευτες ταχύτητες έως 10 Gbps: Tο περιεχόμενο ενός DVD (4.7GB) που χρειαζόταν περίπου 13 λεπτά κατέβασμα, με το 5G θα κατεβαίνει σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα!
- Καθυστερήσεις σχεδόν μηδενικές: Ο χρόνος απόκρισης θα κατέβει στο 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου, με ταυτόχρονη αξιοπιστία επικοινωνίας στο 99,999%, καθιστώντας την όποια καθυστέρηση, αδύνατο να την αισθανθείς.
Χάρις τις προαναφερόμενες τεχνικές βελτιώσεις/αναβαθμίσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς θα είναι εφικτό στους δρόμους να κινούνται με ασφάλεια αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, στον ουρανό drones και εν γένει οι μηχανές να αποκτήσουν την «αίσθηση» του γεωμετρικού χώρου, κάτι που δεν μπορούσε να συμβεί μέχρι σήμερα.
Cosmote: H πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που εγκαινίασε τις κλήσεις 5G
Tην επομένη ημέρα της 5G αδειοδότησης της Cosmote πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες (εμπορικές) 5G κλήσεις στη χώρα μας. Μάλιστα οι κλήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και από τον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της Deutsch Telekom Τιμ Χέντγκες και τον επικεφαλής του ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ.
Έκτοτε, το δίκτυο Cosmote 5G επεκτείνεται διαρκώς και σήμερα. Σύμφωνα με την εταιρεία,
- Προσφέρει τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή κάλυψη στην χώρα.
- Είναι διαθέσιμο σε 17 πόλεις,
- Με 90% κάλυψη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σε συγκεκριμένες περιοχές οι μέγιστες ταχύτητες ξεπερνούν το 1Gbps.
H πληθυσμιακή κάλυψη αναμένεται να ξεπεράσει το 50% πανελλαδικά έως το τέλος του 2021. Ενώ παράλληλα, η εμπειρία διαρκώς θα βελτιώνεται, καθώς οι ταχύτητες Μobile Internet ολοένα θα αυξάνονται και οι καθυστερήσεις σχεδόν θα μηδενίζονται.
Πως θα γίνεται η σύνδεση σε 5G δίκτυο
Η σύνδεση στο δίκτυο είναι απλή. Αρκεί ο χρήστης-πελάτης συμβολαίου ή καρτοκινητού της Cosmote να διαθέτει μια 5G συσκευή. Σήμερα 21 συσκευές έχουν πιστοποιηθεί και μπορούν να υποστηρίξουν κλήσεις μέσω του δικτύου Cosmote 5G. Πρόκειται για τις συσκευές:
Apple iPhone 12 mini, Apple iPhone 12, Apple iPhone 12 Pro, Apple iPhone 12 Pro Max, Xiaomi Mi10T Lite, Xiaomi Mi10T Pro, Xiaomi Mi10T, Xiaomi Mi10, Xiaomi Mi10 Pro, Xiaomi Redmi Note 9T, Samsung Galaxy S20 Ultra, Samsung Galaxy S20 FE 5G, Samsung Galaxy A42, Samsung Galaxy Α32 5G, Samsung Galaxy Note 20 Ultra, Samsung Galaxy S21, Samsung Galaxy S21+, Samsung Galaxy S21 Ultra, Huawei P40 PRO, OnePlus Nord N10, Realme 7, Realme X50.
Για την Cosmote η τεχνολογία 5G και FTTH (Fiber to the Home) συνιστούν τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του δικτύου υπερυψηλών ταχυτήτων το οποίο η εταιρεία ονομάζει Cosmote Gigaspeed Network και μέσω των οποίων διαμορφώνει τις υποδομές που οδηγούν την Ελλάδα στο μέλλον. Προς την κατεύθυνση αυτή ο Όμιλος ΟΤΕ έχει επενδύσει 5 δισ. ευρώ την περασμένη δεκαετία ενώ υλοποιεί επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ για την τρέχουσα τετραετία, ωθώντας την Ελλάδα στην κοινωνία των Gigabit.
Vodafone: «Το ταξίδι του 5G ξεκίνησε…»
Από το δεύτερο δεκαήμερο του περασμένου Γενάρη, η Vodafone ξεκίνησε να διαθέτει δωρεάν απεριόριστα δεδομένα κινητής (mobile data) για τρεις μήνες (μέχρι τα μέσα Απρίλη) σε όλους τους συνδρομητές της που διαθέτουν 5G συσκευή κινητού. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την εταιρεία, οι πελάτες της θα ζήσουν την εμπειρία του Vodafone Giga Network 5G.
Η προσφορά ισχύει σε όλους τους πελάτες της εταιρείας ανεξαρτήτως του προγράμματος που αξιοποιεί. Επιπλέον, οι πελάτες 4G της Vodafone θα επωφεληθούν από βελτιωμένη εμπειρία διασύνδεσης και μεγαλύτερες ταχύτητες – έως και 50% – σε περιοχές όπου λειτουργεί το Vodafone Giga Network 5G.
Tο Vodafone Giga Network 5G, σύμφωνα με την εταιρεία, χαρακτηρίζεται από
- Απίστευτα υψηλές ταχύτητες και άμεση απόκριση και αλλάζει τα δεδομένα για όλους τους Έλληνες.
- Λειτουργεί σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης
- Μέχρι το τέλος του ερχόμενου οικονομικού έτους θα έχει καλύψει το 40% του πληθυσμού της χώρας. Παράλληλα θα επεκταθεί σε Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλο, Ιωάννινα, Χανιά, Τρίκαλα, Χαλκίδα, Κατερίνη, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Λαμία, Καλαμάτα και Ρόδο.
«Το ταξίδι του 5G ξεκίνησε και είμαστε αποφασισμένοι να προσφέρουμε στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της χώρας εφαρμογές από το αύριο που θα αλλάξουν τη ζωή τους», αναφέρει ο επικεφαλής του ομίλου Vodafone στην Ελλάδα, Χάρης Μπρουμίδης. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι επενδύσεις της εταιρεία σε δίκτυα και τεχνολογίες «θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επιταχύνει την πορεία της προς το ψηφιακό αύριο. Η επόμενη δεκαετία θα είναι η δεκαετία του 5G και η σταδιακή ψηφιοποίηση της ελληνικής κοινωνίας θα απελευθερώνει όλο και περισσότερες δυνατότητες σε ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε κάθε άκρη της Ελλάδας».
Ένα δείγμα των εφαρμογών που υπόσχεται η Vodafone μέσω της τεχνολογίας 5G, είναι η καθοδήγηση που έγινε στον Χρήστο Σανδαλάκη, έναν ποδηλάτη – παγκόσμιο πρωταθλητή tandem – με 99% απώλεια όρασης, ο οποίος κατάφερε να κάνει ποδήλατο για πρώτη φορά μόνος του, χάρη στις δυνατότητες του δικτύου 5G της Vodafone. Με την άμεση απόκριση και τη σχεδόν μηδενική καθυστέρηση στη μετάδοση δεδομένων που εξασφαλίζει το Vodafone Giga Network 5G, ένα κινητό που είχε προσαρμοσμένο στο κράνος του ο Χρήστος μετέδιδε εικόνα σε πραγματικό χρόνο και επέτρεψε την επικοινωνία μέσω video με τον Σωτήρη, συναθλητή και οδηγό του. Έτσι, ο Σωτήρης, που μέχρι πρότινος επέβαινε στο ίδιο ποδήλατο με τον Χρήστο, βρισκόταν μέσα σε ένα βαν σε άλλο σημείο και μπόρεσε να τον καθοδηγήσει από απόσταση, μέσω της σύνδεσης στο Vodafone Giga Network 5G, ώστε να ολοκληρώσει την πορεία του μόνος του.
Wind Hellas: Προηγμένες τεχνολογίες φέρνει η τεχνολογία 5G
Άμεσα ξεκίνησε τη λειτουργία του δικτύου 5G δικτύου η Wind, αμέσως μετά την αδειοδότησή της από την ΕΕΤΤ με άδεια 5G. Η λειτουργία του δικτύου ξεκίνησε από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σταδιακά θα ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Στόχος της εταιρείας είναι μέσα στην ερχόμενη τριετία, η κάλυψη του δικτύου να ξεπερνά το 60%.
Όπως ισχύει και στους ανταγωνιστές της, πρόσβαση στο δίκτυο WIND 5G μπορούν να έχουν όλοι οι συνδρομητές WIND, ιδιώτες κι επιχειρήσεις, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση κι ανεξαρτήτως προγράμματος (συμβόλαιο, καρτοσύνδεση, καρτοκινητή). Αρκεί να διαθέτουν 5G συσκευή που έχει πιστοποιηθεί στο δίκτυο WIND, όπως τα Xiaomi Mi 10T, Mi10T Pro, Mi10T Lite, τα Huawei P40 DS, P40 Pro DS, τα Apple iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, το Samsung Galaxy S20 Ultra και τα Samsung Galaxy S21, S21+ και S21 Ultra 5G και άλλες.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η έναρξη λειτουργίας του WIND 5G φέρνει την Ελλάδα στις πρωτοπόρες χώρες παγκοσμίως που διαθέτουν δίκτυο 5ης γενιάς. Προς την κατεύθυνση αυτή η εταιρεία θα αξιοποιήσει διαφορετικές ζώνες του φάσματος δικτύου για το 5G, ώστε να πετύχει τον βέλτιστο συνδυασμό κάλυψης και απόδοσης ταχύτητας. Στην αρχή, λοιπόν, θα αναπτύξει μια συνδυασμένη ρύθμιση 5G/4G (η λεγόμενη 5G non-standalone, 5G-NSA) προκειμένου να εγγυάται πάντοτε τις υπηρεσίες της.
Θα έχουμε ένα δίκτυο υψηλής προτεραιότητας για τις αστυνομικές δυνάμεις και ένα δίκτυο χαμηλής ισχύος, για απλούς αισθητήρες IoT
Μόλις το δίκτυό μας 5G φτάσει σε συγκεκριμένη κάλυψη, η εταιρεία αναφέρει ότι θα προσθέσει το stand-alone 5G (5G-SA). Αυτό θα βελτιώσει ορισμένες τεχνολογικές παραμέτρους, όπως την χαμηλή καθυστέρηση (low latency), που αφορά στις καθυστερήσεις απόκρισης, καθώς θα επιτρέπει τον τεμαχισμό του δικτύου (network slicing).
Ο τεμαχισμός δικτύου (network slicing) είναι μια έννοια που θα επιτρέψει σε ένα δίκτυο να χωριστεί σε λογικά μέρη, με διαφορετικές παραμέτρους ποιότητας. Ας πούμε, θα έχουμε ένα δίκτυο υψηλής προτεραιότητας για τις αστυνομικές δυνάμεις και ένα δίκτυο χαμηλής ισχύος, χαμηλότερης προσπάθειας, για απλούς αισθητήρες IoT (Internet of Things). Αυτή είναι μια καινοτομία που έρχεται με το 5G και θα επιτρέψει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες εφαρμογές, που δεν είναι δυνατές με οποιαδήποτε υπάρχουσα τεχνολογία.