THEPOWERGAME
Την επίλυση των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί σε όλους τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ζητεί με επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργός το ΟΕΕ.
Στην επιστολή του το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας θίγει πέντε σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσει το υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας λόγο για ανάγκη διόρθωσης των αδικιών, αξιολόγηση ενστάσεων και επανεξέταση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ως μέτρο ενίσχυσης των πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων.
Παρατίθεται η επιστολή:
Αθήνα, 3 Μαρτίου 2021
Αρ. Πρωτ.: Φ/1/1384
Προς
– Υπουργό Οικονομικών
κ. Χρήστο Σταϊκούρα
– Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη
Θέμα: Επίλυση προβλημάτων που έχουν εντοπισθεί σε όλους τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής
Με προγενέστερες επιστολές μας, προχωρήσαμε σε ενημέρωσή σας, αναφορικά με τις αδυναμίες και δυσλειτουργίες που είχαν εντοπισθεί από την έναρξη ισχύος του καθεστώτος ενίσχυσης των επιχειρήσεων με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Αναλυτικά σας παραθέτουμε τις απόψεις μας:
- Συμφωνούμε με την σύνδεση της ενίσχυσης με την προστασία των θέσεων απασχόλησης. Αυτό πρέπει, όμως, να γίνει με αποσαφήνιση και ενιαία αντιμετώπιση για όλους του κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, σε ό,τι αφορά τους όρους που έχουν τεθεί, για τη διατήρηση του προσωπικού, του πλήθους και του είδους των συμβάσεων.
- Για τη διόρθωση των αδικιών που παρατηρήθηκαν στους προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προτείνουμε στον επόμενο κύκλο να ληφθούν υπόψη αφενός τα συνολικά ετήσια έσοδα του 2020 συγκρινόμενα με εκείνα του 2019 και αφετέρου εκείνα του πρώτου τριμήνου του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 ώστε να περιλαμβάνεται και η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων. Θεωρούμε ότι ο επόμενος κύκλος πρέπει να είναι μια συνολικά διορθωτική Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αφού προηγουμένως ανοίξει για μικρό χρονικό διάστημα η πλατφόρμα «myBusinessSupport», για τις προαναφερόμενες διορθώσεις. Είναι λογικό μέσα στον αυξημένο όγκο των υποχρεώσεων των λογιστών – φοροτεχνικών και των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές με το προσωπικό τους να έχει τεθεί σε αναστολή, να έχουν γίνει λάθη και παραλείψεις ιδιαίτερα στην καταχώρηση των εσόδων.
- Για την υποβολή δε των δικαιολογητικών των οντοτήτων που έλαβαν οικονομική ενίσχυση με το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με βάση το «Προσωρινό Πλαίσιο», ζητούμε να υποβληθούν ηλεκτρονικά και η πλατφόρμα να ανοίξει άμεσα προκειμένου να αναρτηθούν τα ήδη εκδοθέντα δικαιολογητικά (π.χ. Πιστοποιητικό μη πτώχευσης) πριν λήξει η διάρκειά τους. Προτείνουμε, επίσης, για τα δικαιολογητικά, τα οποία μπορούν να αναζητηθούν αυτεπάγγελτα από την Κεντρική Διοίκηση, να μην είναι υποχρεωτική η ανάρτησή τους.
- Η αξιολόγηση των ενστάσεων, που έχουν υποβληθεί για την απόρριψη των αιτήσεων, έχει καθυστερήσει σημαντικά και οι επιχειρήσεις διαμαρτύρονται δικαίως για την μη μέχρι σήμερα ενημέρωσή τους για τους λόγους απόρριψής τους.
- Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ως μέτρο οικονομικής ενίσχυσης, πρέπει να επανεξετασθεί και να υπάρξει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο ενίσχυσης των επιχειρήσεων.
Σχετικά με τις παραπάνω τοποθετήσεις μας, κρίνουμε ως αναγκαία την ανταλλαγή απόψεων εκπροσώπων του ΟΕΕ με τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη σας μέσω τηλεδιάσκεψης, σε χρόνο που εσείς θα ορίσετε και που σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι πριν την έκδοση της Απόφασής σας για την επόμενη Επιστρεπτέα Προκαταβολή.