THEPOWERGAME
Να μην εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα, ζήτησε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σχετικά με τους πυραύλους που έπληξαν την Τρίτη την ανατολική Πολωνία, προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων.
Τόνισε ωστόσο ότι «τίποτα από όλα αυτά δεν θα συνέβαινε», εάν δεν υπήρχε η πολεμική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ενώ ανέφερε ότι η «κόκκινη γραμμή» για όλους είναι μια ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων.
«Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα (όπως το περιστατικό στην Πολωνία), οποιοσδήποτε βιαστικός προσδιορισμός της πορείας των γεγονότων, χωρίς να έχει προηγηθεί ενδελεχής έρευνα, αποκλείεται», δήλωσε ο κ. Σολτς από τη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπαλί και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών διαφόρων χωρών ανταλλάσσουν απόψεις, ενώ αμερικανοί εμπειρογνώμονες θα στηρίξουν τις πολωνικές έρευνες. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να αγνοούμε την αιτία του χθεσινού περιστατικού, σημείωσε ο καγκελάριος: «Είναι σημαντικό να καταστήσουμε όλοι ταυτόχρονα σαφές -και το κάναμε- ότι όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί χωρίς τον ρωσικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, χωρίς τους πυραύλους που εκτοξεύονται τώρα συστηματικά και σε μεγάλη κλίμακα κατά των υποδομών της Ουκρανίας».
Αναφερόμενος γενικότερα στα αποτελέσματα της Συνόδου, ο Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για «επιτυχία», επισημαίνοντας ότι «επετεύχθησαν εδώ συμφωνίες οι οποίες ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες».
Επιπλέον, ανέφερε, «είναι καλό το γεγονός ότι έγιναν εδώ ξεκάθαρες δηλώσεις για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας». Όλα τα κράτη – μέλη, συνέχισε, ξεκαθάρισαν ότι η χρήση πυρηνικών όπλων θα ήταν απαράδεκτη. «Όλοι τράβηξαν πολύ έντονα αυτή την κόκκινη γραμμή», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεισφορά του Βερολίνου στις σχετικές συζητήσεις πριν από τη Σύνοδο.
Ειδικά σχετικά με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο κ. Σολτς δήλωσε ότι «με την πολιτική του, είναι σχεδόν μόνος στον κόσμο, χωρίς ισχυρούς συμμάχους» και επισήμανε τη στάση χωρών όπως η Ινδία και η Νότια Αφρική, οι οποίες, όπως είπε, βοήθησαν τους ηγέτες της G20 να βρουν «εκπληκτικά σαφείς λέξεις» για τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία. «Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν πολλοί στον κόσμο οι οποίοι δεν πιστεύουν ότι αυτός ο πόλεμος είναι σωστός, ακόμη και αν για διάφορους λόγους απείχαν από τις σχετικές ψηφοφορίες των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε.