THEPOWERGAME
Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα συναντηθούν την επόμενη Τρίτη στην Αθήνα, σε μια σύνοδο που συγκαλεί ο κ. Κώστας Σκρέκας, με στόχο να συζητήσουν τα σχέδια για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, την πρόοδο στην υλοποίηση κρίσιμων υποδομών και τη στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Ενέργειας από την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία, το Κοσσυφοπέδιο και τη Ρουμανία. Οι ίδιοι υπουργοί θα συζητήσουν στη συνέχεια σε ανοικτή συζήτηση στο 26ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη», που διοργανώνει για άλλη μια χρονιά το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ).
Είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιείται συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της περιοχής, καθώς στις 24 Οκτωβρίου είχε γίνει στο Βερολίνο η σύνοδος των Δυτικών Βαλκανίων. Συμμετείχαν, εκτός του κ. Σκρέκα, η Belinda Balluku, υπουργός Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, ο Staša Košarac, υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η Artane Rizvanolli, υπουργός Οικονομίας Κοσόβου, ο Ervin Ibrahimović, αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Κεφαλαιουχικών Επενδύσεων του Μαυροβουνίου, και η Zorana Mihajlović, αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας της Σερβίας.
Στο τραπέζι της νέας συνόδου θα βρεθούν τόσο οι νέες υποδομές για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, που προωθούνται αυτή την περίοδο με αιχμή τα τερματικά (FSRU) που σχεδιάζονται στην Ελλάδα και τους αγωγούς, αλλά και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Η χώρα μας, όπως έχει δηλώσει ο κ. Σκρέκας, επιδιώκει να διπλασιάσει τη χωρητικότητα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία, ενώ θα τριπλασιάσει τη δυναμικότητα της αντίστοιχης διασύνδεσης με την Αλβανία, μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Επιπλέον, όπως είχε γίνει γνωστό προ ημερών, βρίσκεται σε αρχικό στάδιο επεξεργασίας σχεδίου για διασύνδεση 3 GW, που θα ξεκινάει από την Ελλάδα και μέσω Αλβανίας και άλλων χωρών θα φτάνει στην Αυστρία και στη συνέχεια στη Γερμανία.
Στο μέτωπο των αγωγών φυσικού αερίου, πριν από λίγες εβδομάδες εγκαινιάστηκε ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), που επιτρέπει στην τελευταία να αυξήσει τις ποσότητες που λαμβάνει από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του ΤΑΡ αλλά και να αξιοποιήσει (μέσω επέκτασης της χωρητικότητας του IGB) τα FSRU που προωθούνται στην Ελλάδα. Η Gastrade (με συμμετοχή 20% κρατικής βουλγαρικής εταιρείας) προωθεί τερματικό στην Αλεξανδρούπολη, ενώ η Dioriga Gas (του ομίλου Motor Oil) σχεδιάζει FSRU στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας.
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η δοκιμή αγοράς (market test) για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βορείου Μακεδονίας, η κατασκευή του οποίου εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025 και θα επιτρέπει και τη μεταφορά υδρογόνου.
Σημειώνεται πως η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία ανήκουν στα κράτη-μέλη της ΕΕ που πιέζουν για την εφαρμογή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Προ ημερών η Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω διπλωματικών πιέσεων, αφού κάποιες χώρες απείλησαν με συνολικό βέτο του ενεργειακού πακέτου, ανακοίνωσε πως θα παρουσιάσει στην προσεχή σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ μια πρόταση για πλαφόν.
Το συνέδριο του ΙΕΝΕ, που «φιλοδοξεί να ρίξει άπλετο φως σε όλες τις πτυχές του τομέα της ενέργειας στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή», θα έχει φέτος ως ειδικό θέμα «Η Ευρώπη Εν Όψει Κρίσιμων Ενεργειακών Επιλογών». Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου «θα γίνει ενδελεχής αναφορά σε όλες τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης και θα εξεταστούν λεπτομερώς οι λύσεις που προτείνονται για την ασφάλεια τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο, την ανάσχεση του πρωτοφανούς άλματος των τιμών σε όλο το φάσμα των ενεργειακών προϊόντων αλλά και την απεξάρτηση της ΕΕ από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας».