THEPOWERGAME
Σε αρνητικές ροές κόκκινων δανείων βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα, που έχει ήδη χαμηλώσει το δείκτη NPE στο 5,9% και έχει δει το 90% των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της να έχουν ήδη θεραπευθεί (cured). Τα ρυθμισμένα δάνεια στην Ελλάδα είναι 3,1 δισ. ευρώ και τα μηνύματα από νέες αθετήσεις ή default είναι αρνητικά.
Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η Εθνική δεν αναθεωρεί το κόστος ρίσκου, το οποίο παραμένει στις 69 μονάδες, πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις προβλέψεις της χρήσης 2022.
Το στίγμα των περαιτέρω κινήσεων, το περιέγραψε στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, κατά τη διάρκεια του conference call μετά τα αποτελέσματα του ενεαμήνου: Αν τα πράγματα χειροτερέψουν, τότε ίσως να δούμε το ενδεχόμενο μιας κάποιας αύξησης του cost of risk. Όμως προς το παρόν, δεν συντρέχουν αυτές οι ανάγκες για δύο βασικούς λόγους:
- Η ελληνική οικονομία παρά την κρίση έχει ρυθμό ανάπτυξης
- Το χαρτοφυλάκιο των δανείων της Εθνικής παρουσιάζει μια σχετική αντοχή και άμυνα στις επιπτώσεις από την κρίση.
Εκεί που η Τράπεζα θα είναι πιο προσεκτική είναι στα δάνεια των πολύ μικρών επιχειρήσεων που είναι πιο «τρωτή» κατηγορία και αν χρειασθεί η Εθνική θα προχωρήσει σε αύξηση του ποσοστού κάλυψης.
Σε ό,τι αφορά τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα έχουν καλυφθεί κατά 83% από προβλέψεις.
MREL
Η Εθνική διαθέτει ήδη μεγάλη παρουσία ρευστότητας και έχει προβεί στις αναγκαίες κινήσεις στο πλαίσιο του MREL για την επίτευξη του στόχου που της έχει τεθεί. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μυλωνάς είπε στους αναλυτές ότι «κοιτάμε την αγορά και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, τότε πιθανότατα θα προβούμε σε κάποια έκδοση στη διεθνή χρηματαγορά». Αλλωστε, ο επόμενος δεσμευτικός στόχος είναι για την 1/1/2026.
ΕVO Payments (merchant acquirement)
Στο δ’ τρίμηνο του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η στρατηγική συνεργασία με την EVO Payments (του τμήματος εκκαθάρισης και αποδοχής καρτών της Εθνικής). Η κίνηση αυτή θα ενισχύσει περισσότερο τα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας, η οποία διαθέτει ήδη την υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια στο σύστημα. Ο σχετικός δείκτης από 15,8% (Fully CTET1) αναμένεται να φθάσει το 16,9% μετά τη συναλλαγή αυτή.