THEPOWERGAME
Η Ευρωζώνη παραμένει σε τροχιά ύφεσης εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, παρά τις πλήρεις αποθήκες φυσικού αερίου και τη δημοσιονομική στήριξη, όπως σημειώνει η Citigroup σε νέα της έκθεση. Πάντως, όπως τονίζει, ένα νέο πρόβλημα έχει κάνει πλέον την εμφάνισή του στην περιοχή και αυτό είναι η αύξηση του κόστους δανεισμού λόγω της επιθετικής ΕΚΤ και της συνεχούς επαγρύπνησης στην οποία βρίσκεται η αγορά ομολόγων.
Όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, οι βασικοί οικονομικοί δείκτες στην Ευρωζώνη συνεχίζουν να επιδεινώνονται, προαναγγέλλοντας μια σημαντική ύφεση τον χειμώνα. Ωστόσο, με την πληρότητα στην αποθήκευση φυσικού αερίου να ξεπερνά το 90%, οι κίνδυνοι από την ενεργειακή κρίση έχουν υποχωρήσει και οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν επίσης κινηθεί σε πτωτική τροχιά, ενώ η σημαντική νέα δημοσιονομική στήριξη που αναμένεται για το 2023 μειώνει περαιτέρω τους κινδύνους.
Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Citi, εμφανίζονται νέοι αντίθετοι άνεμοι στην περιοχή, με τη μορφή αυστηρότερων οικονομικών συνθηκών. Εν μέσω αυξανόμενου κόστους δανεισμού, ο δημοσιονομικός χώρος συρρικνώνεται, ειδικά σε χώρες με υψηλό χρέος, και η υπομονή των αγορών για λάθη πολιτικής είναι χαμηλή, όπως έδειξε και η αντίδραση της αγοράς μετά τον «μίνι προϋπολογισμό» του Ηνωμένου Βασιλείου.
Έτσι, για το σύνολο της Ευρωζώνης εκτιμά πως η ύφεση το 2023 θα διαμορφωθεί στο 0,3% από ανάπτυξη 3,2% φέτος, ενώ το 2024 θα σημειωθεί ανάπτυξη της τάξης του 2,1%, το 2025 θα κινηθεί με ρυθμό 1,9% και το 2026 στο 1,6%. Η Γερμανία αναμένεται να σημειώσει ύφεση 0,8% το 2023, τη βαθύτερη στην περιοχή, μαζί με την Ιταλία, ενώ οριακή ύφεση 0,1% αναμένεται για την Ισπανία.
Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και οι νέες κρατικές παρεμβάσεις για τη μείωση των λογαριασμών κοινής ωφέλειας συνεπάγονται σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω για την πρόβλεψη του πληθωρισμού για το 2023. Η κορύφωση του πληθωρισμού της ενέργειας σε ετήσια βάση είναι πιθανώς πίσω μας, όπως τονίζει η Citi, αλλά υπολογίζει ότι ένα μεγάλο ποσοστό του τεράστιου σοκ στους όρους του εμποδίου που έχει υποστεί η Ευρωζώνη δεν έχει ακόμη διεισδύσει στις αλυσίδες τιμολόγησης και στα ενεργειακά προϊόντα. Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων έχει πολύ περιθώριο να «τρέξει», όπως εκτιμά η Citi, και αναμένει άνοδο στον πληθωρισμό των υπηρεσιών.
Οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς παρέμειναν υποτονικές μέχρι στιγμής, με τη συνολική αύξηση των μισθών στην Ευρωζώνη να μην υπερβαίνει το 3%, που εξακολουθεί να συνάδει με τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό. Ωστόσο, είναι πιθανή μεγαλύτερη επιτάχυνση των μισθών τους επόμενους μήνες (αναμένει αύξηση περίπου 5% σε ετήσια βάση), αλλά όχι αρκετή για να οδηγήσει σε θετική αύξηση των πραγματικών μισθών.
Συνολικά, η Citi προβλέπει πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 6,1% το 2023 από 8,5% φέτος, ενώ θα υποχωρήσει το 2024 στο 1,7%.
Τέλος, όπως επισημαίνει η Citi, η δημοσιονομική πολιτική συνεχίζει να λειτουργεί αντικυκλικά στην επερχόμενη ύφεση. Τα πλαφόν στις τιμές και οι επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν για τη στήριξη των νοικοκυριών και των εταιρειών ξεπερνούν τα 550 δισ. ευρώ (4,5% του ΑΕΠ), καθώς η στήριξη επεκτείνεται και στο 2023.
Ωστόσο, η αντίστοιχη ανάγκη χρηματοδότησης, η οποία διαμορφώνεται στο 4% του ΑΕΠ περίπου, καθιστά τις κυβερνήσεις ευάλωτες στο αυξανόμενο κόστος δανεισμού. Κινδυνεύει επίσης να οδηγήσει σε πιο προκυκλικές αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ. Η Citi αναμένει ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα συνεχίσουν να αυξάνονται, έως το 2,5% μέχρι τον Μάρτιο του 2023, και στη συνέχεια η κεντρική τράπεζα θα τηρήσει στάση αναμονής. Επιπλέον, η ΕΚΤ πιθανότατα θα επιδεινώσει τις καθαρές ανάγκες χρηματοδότησης των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, μειώνοντας τις επανεπενδύσεις του χαρτοφυλακίου ομολόγων της APP κατά 10 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο του 2023.