THEPOWERGAME
*** Μπορεί η ελληνική πρόταση για μεταφορά «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τη νότια Γερμανία να μη συζητήθηκε επισήμως στην τελευταία Σύνοδο των Βαλκανικών Χωρών στο Βερολίνο, ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν:
*** Είναι απλώς θέμα χρόνου. Και είναι θέμα χρόνου γιατί απλώς ο χρόνος (πάλι) πιέζει. Κίνα και Ρωσία κινούνται απειλητικά στα Δυτικά Βαλκάνια κι αν δεν κινηθεί η ΕΕ, θα κινηθούν αυτές.
*** Τόσο απλό. Οι Αμερικανοί «το ‘χουν πιάσει», αλλά οι Γερμανοί, επειδή θέλουν να κάνουν κουμάντο για να το κάνουν με τον δικό τους τρόπο, καθυστερούν. Τα περιθώρια, όμως, στενεύουν, απελπιστικά.
*** Κάπως έτσι διαμορφώνεται η κατάσταση -ενεργειακά και όχι μόνο- στην περιοχή. Με δυο λόγια.
*** Και κάτι ακόμα, σχετικό με τα παραπάνω. Ήδη, η Σερβία κινδυνεύει να χαθεί. Θυμίζω ότι υπέγραψε πρόσφατα (μετά την εισβολή στην Ουκρανία, για την ακρίβεια) συμφωνία για αυξημένη διμερή συνεργασία με τη Ρωσία.
*** Οι Βρυξέλλες στο παρασκήνιο έχουν ήδη ζητήσει από το Βελιγράδι να αποφασίσει με ποιον θα πάει, την ΕΕ ή τη Μόσχα. Με τις αντίστοιχες συνέπειες.
*** Οι Σέρβοι, πάλι, έχουν τα δικά τους, με το Κόσοβο, που τα μπερδεύουν στην όλη κουβέντα. Ωστόσο, η ΕΕ απέκλεισε ήδη τη λύση ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.
*** Και κάπως έτσι διαμορφώνεται η κατάσταση στη γειτονιά μας…
*** Κι αφού ξεκίνησα γεωπολιτικά – ενεργειακά, να συνεχίσω στο ίδιο mood, με μια ιστορία που έχει αχλή… κατασκοπείας. Γιατί ξέρω ότι αυτά σας αρέσουν.
*** Λοιπόν, συγκρατήστε το όνομα Hakki Musa. Πρόκειται για τον πρώην πρέσβη της Τουρκίας στο Παρίσι αλλά και πρώην νούμερο δύο στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.
*** Ο εν λόγω, λοιπόν, αναλαμβάνει από την Άγκυρα, στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, μια νέα αποστολή: τον αγώνα κατά της ισλαμοφοβίας.
*** Τι διαβάζω, όμως, σε άρθρο του Guillaume Perrier; Ότι ο αξιότιμος Hakki Musa δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστός ως… ενεργός μουσουλμάνος, αλλά ως ειδικός στην κατασκοπεία.
*** Κι ότι το βιογραφικό του στη σχετική ιστοσελίδα του ΟΑΣΕ μάλλον υπεκφεύγει σε αυτό το σημείο. Για παράδειγμα, δεν αναφέρει τίποτα για τη θητεία του στην MIT, όπου ήταν υπεύθυνος εξωτερικών επιχειρήσεων.
*** Ότι διεξήγαγε ευαίσθητες διαπραγματεύσεις με το Ισλαμικό Κράτος για την απελευθέρωση Τούρκων ομήρων από το προξενείο της Μοσούλης, μυστικές ανταλλαγές κρατουμένων, παραδόσεις όπλων σε ισλαμιστικές και τζιχαντιστικές ομάδες στη Συρία κ.λπ.
*** Κι ότι το όνομά του εμπλέκεται ακόμα και στη δολοφονία, στο Παρίσι, τον Ιανουάριο του 2013, τριών γυναικών από το τουρκικό Κουρδιστάν.
*** Και τώρα πάει στον ΟΑΣΕ. Ποιος ξέρει γιατί…
*** Και να κλείσουμε με Τουρκία, Ρωσία κι όπως αρχίσαμε. Η Αθήνα πληροφορείται ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να παίζει τον βασικό ρόλο του ενδιάμεσου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
*** Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένας απευθείας δίαυλος μεταξύ των εμπολέμων. Κι ότι φροντίζει να το εκμεταλλεύεται στο έπακρο, πολιτικά, οικονομικά ή όπως αλλιώς.
*** Ότι ήταν οι Τούρκοι που έσπασαν τον ρώσικο τσαμπουκά με τη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών την περασμένη εβδομάδα κι ότι η Μόσχα, επειδή ακριβώς βρίσκεται σε αδύναμη θέση, αναγκάστηκε να υποχωρήσει ως προς την απόφασή της για νέα εμπάργκο.
*** Το συμπέρασμα; Οι Τούρκοι, όπου μυρίσουν φόβο, σπεύδουν να το αξιοποιήσουν. Και οι Ρώσοι σ’ αυτή τη φάση αναδύουν φόβο.