THEPOWERGAME
«Οι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα (…) στα δύο «οικόπεδα» τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil» δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες».
Στην κοινοπραξία ExxonMobil – HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) έχουν παραχωρηθεί δύο θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ο αμερικανικός όμιλος, ο μεγαλύτερος του κόσμου στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, απέκτησε ποσοστό της γαλλικής TotalEnergies που είχε αποχωρήσει προ μηνών από την κοινοπραξία. Οι πληροφορίες για άμεση έναρξη των ερευνών κυκλοφορούν εδώ και ημέρες καθώς οι δύο εταίροι είχαν προχωρήσει στην πρόσληψη της νορβηγικής PGS σκάφος της οποίας («Sanco Swift») έχει αναλάβει τις σεισμικές έρευνες. Σε τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες προχωρά αυτές τις ημέρες και η Energean με άλλο σκάφος της PGS, το «Ramform Hyperion» στο «οικόπεδο 2» δυτικά της Κέρκυρας.
Πριν από λίγες εβδομάδες, η διοίκηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (όπως ονομάζεται η πρώην ΕΔΕΥ μετά την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων με δραστηριότητες που αφορούν την αποθήκευση φυσικού αερίου και διοξειδίου του άνθρακα καθώς και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα) είχε υποστηρίξει πως στο τέλος του 2023, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα που είχε ζητήσει τον περασμένο Απρίλιο ο πρωθυπουργός, θα γνωρίζουμε αν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η έναρξη των σεισμικών ερευνών δείχνει πως επιδιώκεται η τήρηση του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε την Δευτέρα και στο γνωστό τουρκολιβυκό μνημόνιο. Τόνισε πως «δεν υπάρχει κανείς ο οποίος να αναγνωρίζει το παράνομο αυτό «μνημόνιο», πέραν ενός τμήματος της λιβυκής κυβέρνησης» και πρόσθεσε πως η Ελλάδα θέλει να κάνει ένα «άνοιγμα στη Λιβύη συνολικά, για να μπορέσουμε επιτέλους να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες (…). Διότι Ελλάδα και Λιβύη έχουν ακτές οι οποίες βρίσκονται απέναντι η μία από τις άλλες. Είναι ο φυσικός μας συνομιλητής η Λιβύη. Και θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε από κοινού υδρογονάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης. Αλλά αυτό προϋποθέτει στην τελική του κατάληξη την οριοθέτηση, μια οριστική συμφωνία».
Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβυής, Φαρχάτ μπιν Κουαντάρα, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «CNBC Arabiya» πως η κυβέρνηση εξετάζει την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου προς την Ελλάδα και ενός δεύτερου αγωγού προς τη Νταμιέτα της Αιγύπτου όπου λειτουργεί σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG).