THEPOWERGAME
Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, είπε στον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, πως αντιτίθεται στη χρήση πυρηνικής ισχύος στην Ευρώπη, στις πιο άμεσες παρατηρήσεις του για την ανάγκη να αποτραπεί η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια των πρώτων κατ’ ιδίαν συνομιλιών των δύο ηγετών στο Πεκίνο, ο Σι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «απορρίψει την απειλή των πυρηνικών όπλων», για να αποτρέψει μια «κρίση στην ευρασιατική ήπειρο», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Ο Κινέζος ηγέτης μίλησε επίσης για την κοινή ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερότητα των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων και ενέργειας, οι οποίες έχουν διαταραχθεί από τον πόλεμο.
Αξιωματούχοι του Κρεμλίνου, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έχουν προειδοποιήσει τους τελευταίους μήνες για πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, θυμίζει το Bloomberg.
Τα σχόλια του Σι στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στον Πούτιν ότι οι πυρηνικές απειλές αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την Κίνα, δημιουργώντας κάποιο κοινό έδαφος με τις Βρυξέλλες. Η δήλωση του Κινέζου ηγέτη για φιλία «χωρίς όρια» με τον Πούτιν πριν από την εισβολή ώθησε την Ευρώπη να επανεξετάσει τους κινδύνους ασφάλειας από την επέκταση των οικονομικών δεσμών με το Πεκίνο.
Ο Josef Gregory Mahoney, καθηγητής Πολιτικής στο East China Normal University στη Σαγκάη, είπε ότι τα σχόλια του Σι θα ευχαριστήσουν όσους στην Ευρώπη ήλπιζαν ότι η Κίνα θα χρησιμοποιούσε τη θέση της ως «φίλου της Ρωσίας», για να αποτρέψει τη Μόσχα έναντι των πυρηνικών απειλών. «Οι παρατηρήσεις του Σι είναι σαφείς εδώ, ενάντια τόσο στη χρήση όσο και στις απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων», είπε. «Αυτό θα ερμηνευτεί από κάποιους ως ένα πολύ σημαντικό μήνυμα».
Ο Γερμανός ηγέτης είπε ότι το ταξίδι του έγινε σε μια «ώρα μεγάλης έντασης», καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αμφισβήτησε την τάξη που βασίζεται σε κανόνες και τόνισε τη σημασία του διαλόγου πρόσωπο με πρόσωπο. «Μπορούμε τώρα να μιλήσουμε συγκεκριμένα και άμεσα μεταξύ μας για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος και στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Κίνας», ανέφερε σε δήλωσή του.
«Η καταστροφή της πολιτικής εμπιστοσύνης είναι εύκολη, αλλά η ανοικοδόμησή της είναι δύσκολη, επομένως απαιτεί να τη φροντίσουν και οι δύο πλευρές», είπε ο Σι στον Σολτς, σύμφωνα με το Xinhua.