THEPOWERGAME
Καθαρή πιστωτική επέκταση άνω των 6 δισ. ευρώ για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση και μάλιστα με ένα μικρό αποτύπωμα και στο retail banking, εκτός από το corporate, επιφυλάσσει το 2022 για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Όπως επισημαίνει στο powergame.gr γενικός διευθυντής μεγάλου συστημικού ομίλου, «είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως μέσα στη δίνη της κρίσης υπάρχει θετικό αποτέλεσμα καθαρών ροών και μάλιστα σημαντικό. Οι αποπληρωμές είναι λιγότερες από τις νέες εκταμιεύσεις και αυτό δεν αφορά μόνο τα επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και -για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια- τα στεγαστικά. Έστω κι αν σε πρώτη φάση η αναλογία γέρνει υπέρ των επιχειρηματικών».
Όπως υπογραμμίζουν τραπεζικές πηγές, η εκτίμηση αυτή για καθαρή πιστωτική επέκταση 6 δισ. ευρώ μπορεί να είναι έως και… συντηρητική, αν το τελευταίο τρίμηνο του έτους διαψευσθούν οι όποιες προβλέψεις κάνουν λόγο για συγκράτηση ή και επιβράδυνση, λόγω ανησυχίας για το ευρύτερο περιβάλλον (γεωπολιτικά, ενεργειακά, πληθωρισμός, επιτόκια).
Μέχρι και τα στοιχεία του γ’ τριμήνου, που σταδιακά θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, η κυρίαρχη τάση κατέγραφε το εννεάμηνο καθαρή πιστωτική επέκταση στο σύνολο των χορηγήσεων.
Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις καθαρές νέες ροές είχαν τα επιχειρηματικά δάνεια, άλλωστε έχει κινητοποιηθεί η αγορά για επενδύσεις και τραπεζικό δανεισμό στο περιθώριο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σε ένα μικρότερο βαθμό, όπως προαναφέρθηκε, στην καθαρή πιστωτική επέκταση συνέβαλαν και οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων, που εκτιμάται ότι για το σύνολο του έτους θα φθάσουν το 1,2-1,5 δισ. ευρώ.
Αποτέλεσμα ήταν το σύνολο της πιστωτικής επέκτασης να διαμορφωθεί τον Σεπτέμβριο σε 7,2% σε ετήσια βάση.
Ανοδικά η ζήτηση για νέα δάνεια – Τάση επιβράδυνσης ανόδου στα στεγαστικά
Τραπεζικοί κύκλοι διαπιστώνουν ότι, παρά τη συγκυρία, τα επιτόκια, το αυξημένο κόστος και γενικά το διεθνές περιβάλλον, η ζήτηση συνεχίζεται κανονικά. Μπορεί να υπάρχει προβληματισμός, μπορεί και κάποια επιφυλακτικότητα, όμως η ζήτηση για νέα δάνεια συνεχίζει να κινείται με μεγάλο ρυθμό.
Αυτό αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, μικρά και μεγάλα. Αφορά όμως και τη στεγαστική πίστη, στην οποία η ζήτηση εξακολουθεί και κινείται ανοδικά (10% το γ’ τρίμηνο), αν και με πιο συγκρατημένο ρυθμό (συνήθως βέβαια ο Αύγουστος είναι υποτονικός μήνας λόγω διακοπών).
Θετικό παραμένει το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο εκτινάχθηκαν οι συμβάσεις νέων στεγαστικών δανείων σε ποσοστό 50% σε σχέση με το 2021, κάτι που επιβεβαιώνει την τάση ότι πολλοί δανειολήπτες έσπευσαν να κλειδώσουν τα δάνειά τους με σταθερά επιτόκια, πριν από τις νέες αυξήσεις του Οκτωβρίου.
Το ερώτημα είναι πόσο το δ’ και τελευταίο τρίμηνο του έτους θα επηρεάσει τη θετική ροή νέων δανείων, υπό τον φόβο του αυξημένου κόστους και του πληθωρισμού. Το γενικότερο κλίμα και η συσχέτιση του διαθέσιμου εισοδήματος με την ανάληψη του κόστους ενός δανείου μπορεί να κάνει πολλά νοικοκυριά να σκεφθούν δεύτερη και τρίτη φορά αν θα λάβουν στεγαστικό δάνειο. Μέχρι, πάντως, και το εννεάμηνο δεν καταγράφηκε τέτοια συμπεριφορά.