THEPOWERGAME
Η ΔΕΗ καλείται να καταβάλει τα 276 από τα 373,55 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει το Δημόσιο μέσω της έκτακτης εισφοράς στα «υπερκέρδη» των παραγωγών ενέργειας, με βάση τα στοιχεία που παρέδωσε χθες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η ΡΑΕ.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που ανέλυσε τα οικονομικά αποτελέσματα των παραγωγών στο εννεάμηνο Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022, υπολόγισε πως η ΔΕΗ θα πληρώσει το 74% της έκτακτης εισφοράς, ενώ τα υπόλοιπα 97,55 εκατ. ευρώ μοιράζονται σε 23 μεγάλους και μικρότερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Υπενθυμίζεται πως για τον υπολογισμό του τελικού ποσού, η ΡΑΕ έλαβε υπόψη τις εκπτώσεις που προσέφεραν οι καθετοποιημένοι παίκτες (που διαθέτουν παρουσία στην παραγωγή και λιανική πώληση ρεύματος), τις επιπτώσεις από τα σταθερά τιμολόγια που παρείχαν, καθώς και τα διμερή συμβόλαια (PPAs) μεταξύ προμηθευτών και καταναλωτών. Έτσι, διαμορφώθηκε το τελικό ποσό των «υπερκερδών» στα 415 εκατ. ευρώ, τα οποία φορολογούνται με 90% και καταλήγουμε στο ποσό των 373,55 εκατ. για την έκτακτη εισφορά.
Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό μετά τη ΔΕΗ (η μεγάλη συνεισφορά της οποίας συνδέεται με το μείγμα παραγωγής ενέργειας που περιλαμβάνει τους φθηνότερους λιγνίτες και, κυρίως, τα υδροηλεκτρικά) καλείται να καταβάλλει η Elpedison, που θα επιστρέψει στο κρατικό ταμείο σχεδόν 18 εκατ. ευρώ, ενώ το τρίτο ποσό η Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ (Ρόκας Ανανεώσιμες), η θυγατρική του ισπανικού κολοσσού Iberdrola στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Η Ρόκας Ανανεώσιμες θα πληρώσει έκτακτη εισφορά ύψους 17,3 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία είχε παρουσιάσει το 2021 έσοδα 62,3 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά φόρων 30,7 εκατ. Στον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς η ΡΑΕ έλαβε υπόψη και τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2022.
Ακολουθούν ο όμιλος ΗΡΩΝ, ο οποίος θα πληρώσει έκτακτη εισφορά περί τα 14,3 εκατ. ευρώ, και η Mytilineos με 12,7 εκατ. ευρώ. Μικρότερα ποσά, κάτω των 10 εκατ. ευρώ, καλούνται να πληρώσουν οι υπόλοιποι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποια επιμέρους ποσά που πληρώνουν διάφοροι παραγωγοί. Έτσι, η ΒΕΑΛ, η θυγατρική της ΗΛΕΚΤΩΡ (του ομίλου Ελλάκτωρ), που λειτουργεί μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από βιοαερίο στη χωματερή των Άνω Λιοσίων, καλείται να πληρώσει 9,3 εκατ. ευρώ, η Korinthos Power του ομίλου Motor Oil 8,17 εκατ. ευρώ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή 3,6 εκατ. και η Πολυπόταμος Αιολική Ενέργεια 3,54 εκατ. ευρώ. Η ENEL Green Power Ελλάδος, θυγατρική του ιταλικού ομίλου Enel, θα πληρώσει 1,89 εκατ. ευρώ. Μέχρι και ο δήμος Αιγιαλείας καλείται ως παραγωγός ενέργειας να πληρώσει 837.000 ευρώ, αλλά και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) άλλα 327.000 ευρώ.
Αν δεν συνυπολογίζονταν οι εκπτώσεις, τα διμερή συμβόλαια, κ.λπ., τότε, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, τα «υπερκέρδη» των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας θα έφταναν το 1,22 δισ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος (σχεδόν 980 εκατ. ευρώ) να αφορά στη ΔΕΗ. Οι προμηθευτές είχαν τονίσει, όμως, από την πρώτη στιγμή πως πρέπει να συμπεριληφθούν και αυτά τα ποσά στον υπολογισμό των «υπερκερδών». Διαφορετική άποψη έχει η αξιωματική αντιπολίτευση, που και χθες εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει πως τα «υπερκέρδη» ήταν πολλαπλάσια.
Αντίστοιχη διαδικασία προωθείται και για τα «υπερκέρδη» των προμηθευτών φυσικού αερίου, όπως έχει ανακοινώσει εδώ και μήνες το ΥΠΕΝ. Όπως και στην περίπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος, η ΡΑΕ θα υπολογίσει τα «υπερκέρδη» και για τις εταιρείες, όπως η ΔΕΠΑ Εμπορίας (η διοίκηση υποστηρίζει πως το τελικό κέρδος είναι πολύ μικρότερο από αυτό που δείχνει η πρώτη εικόνα), η Προμηθέας Gaz, κ.ά.