THEPOWERGAME
Η επόμενη παγκόσμια ύφεση των κερδών ανά μετοχή (EPS) είναι έτοιμη να ξεκινήσει προβλέπει η Citigroup, που τη χαρακτηρίζει την όγδοη τα τελευταία 50 χρόνια.
Αν και οι αγορές φαίνεται πως ήδη αποτιμούν σε κάποιο βαθμό τη συρρίκνωση των μεγεθών των εισηγμένων το 2023, ωστόσο απέχουν πολύ από αυτό που συνέβη στις προηγούμενες επτά υφέσεις. «Η παγκόσμια αγορά μετοχών δεν έχει ακόμη αποτιμήσει τις πραγματικές επιπτώσεις της επερχόμενης παγκόσμιας ύφεσης» τονίζει η Citi. Ένα αποτέλεσμα πιο κοντά στη μέση ύφεση της κερδοφορίας, δηλαδή στο 31%, θα συνεπαγόταν περαιτέρω sell-off της τάξης του 20-30%, όπως υπολογίζει.
Μια παγκόσμια ύφεση των EPS παρόμοια με τις επτά τελευταίες (-31% κατά μέσο όρο) θα σήμαινε περαιτέρω μείωση του MSCI World κατά 20%-30%. H Citigroup παραμένει ανήσυχη για το γεγονός ότι οι αγορές μετοχών που έχουν εμμονή με τα επιτόκια δεν έχουν ακόμη αποτιμήσει τον πραγματικό αντίκτυπο στα κέρδη μιας πλήρους οικονομικής επιβράδυνσης.
Πιο αναλυτικά, η Citigroup επισημαίνει ότι τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) των μετοχών διεθνώς έχουν κορυφωθεί και θα υποχωρήσουν το 2023 καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται. Μια πτώση της τάξη του 10% θα αποτελούσε την 8η παγκόσμια ύφεση κερδών από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Κατά μέσο όρο, οι προηγούμενες επτά υφέσεις διήρκησαν δύο χρόνια και η κερδοφορία των εταιρειών μειώθηκε κατά 31%, με τη μεγαλύτερη να ξεκινά το 2007 όταν τα EPS του παγκόσμιου δείκτη MSCI μειώθηκαν κατά 61%. Η μεγαλύτερη ύφεση κερδοφορίας ξεκίνησε το 1989, μετά την οποία τα κέρδη χρειάστηκαν 4 χρόνια για να μειωθούν κατά 35%.
Οι αναλυτές των εταιρειών δεν προβλέπουν ακόμη ύφεση. Το consensus εξακολουθεί να προβλέπει αύξηση των παγκόσμιων κερδών κατά 5% το 2023. Οι προβλέψεις της Citi για τα EPS ανά περιοχή υποδηλώνουν συρρίκνωση 5-10% διεθνώς το επόμενο έτος, σύμφωνα με το τρέχον βασικό σενάριο των οικονομολόγων της. Σε περίπτωση «σκληρής προσγείωσης» της οικονομίας, στο δυσμενές σενάριο δηλαδή, η παγκόσμια συρρίκνωση των EPS θα είναι πολύ πιο επώδυνη, της τάξης του 20%, αν και εξακολουθεί να είναι μικρότερη από τη μέση πτώση τα τελευταία 50 χρόνια.
Τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα κερδοφορίας αφήνουν τις παγκόσμιες επιχειρήσεις ευάλωτες στην επιβράδυνση της οικονομίας, όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoE) του δείκτη MSCI World βρίσκεται επί του παρόντος στο ανώτατο όριο του 16% που παρατηρήθηκε τελευταία πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Μια πτώση στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 12% θα σήμαινε πτώση 25% των παγκόσμιων EPS, με πτώση 17% στην Ευρώπη, 27% στις ΗΠΑ, 7% στην Ιαπωνία και 11% στις Αναδυόμενες Αγορές.
Μια πτώση στα χαμηλά του 10% που παρατηρήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’70, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, στα μέσα της δεκαετίας του 2010 ή στις υφέσεις του 2020-2021 θα σήμαινε πτώση 40% στα διεθνή EPS. Μια κατάρρευση των RoE όπως στις αρχές της δεκαετίας του 1990, στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ή του 2008-2010 (8% ή κάτω) θα συνεπαγόταν μια καταστροφική πτώση άνω του 50% στην κερδοφορία των εταιρειών. Στις ΗΠΑ η πτώση θα είναι της τάξης του 61%, στην Ευρώπη στο 52%, στην Ιαπωνία στο 100% και στις Αναδυόμενες Αγορές στο 65%.
Εάν η πτώση των EPS είναι ανάλογη του ιστορικού μέσου όρου σε περιόδους ύφεσης, τότε, όπως εκτιμά η Citi, το περαιτέρω sell-off στις ΗΠΑ θα είναι τη τάξης του 26%, στην Ευρώπη στο 24%, στην Ιαπωνία στο 65% και στις Αναδυόμενες Αγορές στο 4%.
«Το καθησυχαστικό μήνυμα είναι ότι αυτή η bear market έχει ήδη αρχίσει να αποτιμά μία σημαντική συρρίκνωση στα παγκόσμια EPS, ειδικά εκτός των ΗΠΑ. Η ανησυχία είναι ότι η συρρίκνωση που έχει αποτιμηθεί είναι πολύ μικρότερη από ό,τι συνέβη στις προηγούμενες 7 υφέσεις κερδοφορίας» τονίζει η Citi. «Συνεπώς, ανησυχούμε έντονα ότι μια παγκόσμια αγορά μετοχών η οποία έχει εμμονή με τα επιτόκια δεν έχει ακόμη αποτιμήσει τις πραγματικές επιπτώσεις της επερχόμενης παγκόσμιας ύφεσης» όπως καταλήγει.