THEPOWERGAME
Το blockchain, η τεχνολογία στην οποία βασίζονται τα κρυπτονομίσματα, επεκτείνεται και στις τέχνες και πιστοποιεί τη γνησιότητα ψηφιακών δημιουργιών.
Τον Οκτώβριο του 2020, ο συλλέκτης τέχνης Pablo Rodriguez-Fraile με έδρα το Μαϊάμι δαπάνησε σχεδόν 67.000 δολάρια σε ένα βίντεο 10 δευτερολέπτων που θα μπορούσε να παρακολουθήσει δωρεάν διαδικτυακά. Την περασμένη εβδομάδα, το πούλησε για 6,6 εκατομμύρια δολάρια.
Το βίντεο από τον ψηφιακό καλλιτέχνη Beeple, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Mike Winkelmann, συνοδεύεται από πιστοποιητικό γνησιότητας που βασίζεται στο blockchain, μια τεχνολογία που χρησιμεύει ως «ψηφιακή υπογραφή γνησιότητας».
Τι είναι το «blockchain»;
Το blockchain ένα νέο είδος ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου -γνωστό ως μη-ανταλλάξιμο διακριτικό (NFT)- το οποίο γνώρισε απίστευτη δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι λάτρεις και οι επενδυτές αγωνίζονται να δαπανήσουν τεράστια χρηματικά ποσά σε αντικείμενα που υπάρχουν μόνο στο διαδίκτυο.
Η τεχνολογία Blockchain επιτρέπει τον δημόσιο έλεγχο ταυτότητας των αντικειμένων ως γνήσια και μοναδικά, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά διαδικτυακά αντικείμενα που μπορούν να αναπαραχθούν ατελείωτα.
«Μπορείτε να πάτε στο Λούβρο και να φωτογραφίσετε τη Mona Lisa και μπορείτε να την έχετε, αλλά δεν έχει καμία αξία διότι δεν έχει την προέλευση ή την ιστορία της δουλειάς», είπε ο Rodriguez-Fraile, ο οποίος είπε ότι αγόρασε για πρώτη φορά το έργο του Beeple λόγω της γνώσης του για το έργο του καλλιτέχνη που εδρεύει στις ΗΠΑ.
Ο όρος “μη ανταλλάξιμα” αναφέρεται σε στοιχεία που δεν μπορούν να ανταλλαχθούν με ομοειδή τρόπο, καθώς καθένα από αυτά είναι μοναδικό, σε αντίθεση με τα “ανταλλάξιμα” στοιχεία ενεργητικού, όπως δολάρια, αποθέματα ή ράβδοι χρυσού.
Παραδείγματα μη ανταλλάξιμων στοιχείων κυμαίνονται από ψηφιακά γραφικά και αθλητικές κάρτες μέχρι κομμάτια γης σε εικονικά περιβάλλοντα ή αποκλειστική χρήση ενός ονόματος πορτοφολιού κρυπτονομίσματος.
Το βίντεο που αγόρασε ο Ροντρίγκεζ-Φρέιλ δεν είναι πλέον διαθέσιμο online, σύμφωνα όμως με το Reuters δείχνει μια γιγάντια φιγούρα που παραπέμπει στον Ντόναλντ Τραμπ να έχει καταρρεύσει στο έδαφος με το σώμα του καλυμμένο με συνθήματα σε ένα κατά τα άλλα ειδυλλιακό περιβάλλον.
To Blockchain επεκτείνεται
Παρά το κίνδυνο ζημίας σε περίπτωση που η μόδα σβήσει, ο οίκος δημοπρασιών Christie’s λάνσαρε για πρώτη φορά δημοπρασία ψηφιακής τέχνης, βγάζοντας στο σφυρί ένα κολάζ του Beeple που υπάρχει μόνο ως NFT.
Οι προσφορές έχουν φτάσει τα 3 εκατ. δολάρια και η δημοπρασία προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στις 11 Μαρτίου.
«Στα πρώτα δέκα λεπτά είχαμε πάνω από 100 προσφορές και φτάσαμε στο ένα εκατομμύριο δολάρια» είπε στο Reuters ο Νόα Ντέιβις, ειδικός του Christie’s στη μεταπολεμική και σύγχρονη τέχνη. Μέχρι σήμερα το τμήμα του ουδέποτε είχε δημοπρατήσει online έργο τέχνης για πάνω από ένα εκατ. δολάρια, επισήμανε.
Σύμφωνα με το Reuters, ο πυρετός των NFT συνδέεται με το λανσάρισμα του δικτυακού τόπου Top Shot του αμερικανικού NBA, όπου οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν και να ανταλλάξουν τα αποκλειστικά δικαιώματα για σύντομα βίντεο από αγώνες.
Μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη αγορά αφορούσε ένα κάρφωνα του ΛεΜπρόν Τζέιμς που πουλήθηκε για 208.000 δολάρια.