THEPOWERGAME
Οι ΗΠΑ συζητούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση το ενδεχόμενο να συντονίσουν τις ενέργειες τους σ’ ότι αφορά πιθανούς περιορισμούς σε εξαγωγές προς την Κίνα σε ανάλογο πλαίσιο συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών που εφάρμοσαν για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Μέχρι στιγμής, η ΕΕ δεν εξετάζει να υιοθετήσει απέναντι στην Κίνα στάση ανάλογη με τη Ρωσία διότι οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές. Αλλά ούτε οι ΗΠΑ δεν εξετάζουν τη διεξαγωγή ελέγχων στις κινεζικές εξαγωγές που να είναι ανάλογες με την περίπτωση της Ρωσίας, απάντησε η Σαλόνι Σάρμα, εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, σε σχετική ερώτηση.
Όμως, μια από τις πηγές του αμερικανικού πρακτορείου αποκάλυψαν πως μπορεί να εξετασθούν περιορισμοί στις εξαγωγές ορισμένων προϊόντων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την αναβάθμιση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Κίνας. Οι συζητήσεις αυτές πραγματοποιούνται εν όψει εμπορικού φόρουμ που θα λάβει χώρα στις αρχές Δεκεμβρίου και καταδεικνύουν την επιφυλακτικότητα που επικρατεί ανάμεσα στη Δύση και την Κίνα. Ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ βλέπουν με προβληματισμό τις εντάσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν. Το καθεστώς που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην Κίνα τείνει να είναι όλο και πιο συγκεντρωτικό, με τον Σι Τζινπίνγκ να επιθυμεί η χώρα του να ανταγωνιστεί την ηγεμονία των ΗΠΑ και να εντάξει στη σφαίρα της απόλυτης επιρροής του όχι μόνον το Χονγκ Κονγκ αλλά και την Ταϊβάν.
Ο Όλαφ Σολτς στο Πεκίνο
Το Bloomberg φέρνει στην επιφάνεια τις πληροφορίες αυτές σε μια περίοδο που ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ετοιμάζεται να μεταβεί στο Πεκίνο για να επισκεφθεί τον πρόεδρο Σι. Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων τάσσεται υπέρ μιας αυστηρότερης στάσης απέναντι στο Πεκίνο την ώρα ο ‘Ολαφ Σολτς, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, διατηρεί μια πολιτική εγγύτητα με το Πεκίνο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πληροφορίες θέλουν το Βερολίνο να χαράσσει νέα εμπορική πολιτική απέναντι στην Κίνα που θα τερματίζει την «αφέλεια» που προϋπήρχε.
Σύμφωνα με το εξιδεικευμένο περιοδικό για την Ασία και τον Ειρηνικό The Diplomat, το οποίο διατηρεί την έδρα στην Ουάσινγκτον, νέα προτεραιότητα του Βερολίνου φαίνεται να είναι οι περιορισμοί σε επενδύσεις υποδομών από την Κίνα. Βέβαια, η κυβέρνηση Σολτς έδωσε τελικά το πράσινο φως στην κινεζική Cosco για την απόκτηση μεριδίου σε τερματικό σταθμό στο λιμάνι του Αμβούργου αν και το ποσοστό είναι χαμηλότερο που προσδοκώμενου.
Η γενικότερη γεωπολιτική αστάθεια που επικρατεί σήμερα αναγκάζει τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν και να αναθεωρήσουν τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις τους με άλλες χώρες. Οι έλεγχοι στις εξαγωγές -ως μέρος των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ εις βάρος της Μόσχας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία- έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο ως προς αποδυνάμωση του οπλοστασίου της Ρωσίας. Πιθανολογείται πως μπορεί να είναι χρήσιμοι για την αναχαίτιση των στόχων της Κίνας για να αποκτήσει υπεροχή στον τεχνολογικό κλάδο. Ήδη νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν απαγόρευσε στις αμερικανικές εταιρείες να πωλούν ορισμένα τσιπ που χρησιμοποιούνται σε υπερυπολογιστές και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του στον Αμερικανό ομόλογο του, Άντονι Μπλίνκεν, γι΄ αυτό ακριβώς το θέμα στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν τη Κυριακή.