THEPOWERGAME
Την ενόχλησή του για τη στάση της Γερμανίας το τελευταίο διάστημα στα ελληνοτουρκικά, εξέφρασε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας.
Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τον Γερμανό καγκελάριο να επανέλθει στο καθεστώς ουδετερότητας στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα ότι και οι δύο είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Όλαφ Σολτς είχε δηλώσει κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ότι «δεν είναι αποδεκτό ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ να αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα ενός άλλου μέλους του ΝΑΤΟ».
Οι δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου φαίνεται πως ενόχλησαν τον Τούρκο πρόεδρο, με την Άγκυρα ωστόσο να επιμένει στις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο, αλλά και στην επιθετική ρητορική απέναντι στην Αθήνα.
Ο Ερντογάν τόνισε επίσης ότι αποδίδει «ιδιαίτερη σημασία» στον στενό διάλογο με τον Σολτς για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε κάθε τομέα και πως αυτός ο διάλογος θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ.
Η Τουρκία ανακηρύχθηκε επισήμως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ το 1999, αλλά οι ενταξιακές συνομιλίες ουσιαστικά έχουν παγώσει.
Οι Βρυξέλλες επισημαίνουν την επιδείνωση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016.
Τον περασμένο μήνα, μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέκρινε την Άγκυρα ότι δεν σημειώνει καμία πρόοδο προς τον στόχο της να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό μπλοκ, επικαλούμενη «σοβαρές ανεπάρκειες στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών [της Τουρκίας]».
Το Βερολίνο, μεταξύ άλλων δυτικών συμμάχων, επικρίνει ανοιχτά την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.