THEPOWERGAME
Οικονομικοί αναλυτές εδώ και καιρό φοβούνται τη μείωση της παρουσίας των βιομηχανικών ομίλων στην Ευρώπη καθώς το υψηλό ενεργειακό κόστος γίνεται δυσβάσταχτο. Η BASF έρχεται να επιβεβαιώσει αυτούς τους φόβους, ανακοινώνοντας αυτήν την εβδομάδα την «μόνιμη» αναδίπλωση των δραστηριοτήτων της στη Γηραιά Ήπειρο καθώς δαπάνησε 2,2 δισ. ευρώ παραπάνω σε προμήθειες φυσικού αερίου το πρώτο ενιάμηνο του 2022.
Η BASF προστίθεται σε μια λίστα εταιρειών στην Ευρώπη που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.
O οικονομικός διευθυντής του ομίλου ελαστικών Michelin, Yves Chapot, ανακοίνωσε πως ο «υπερπληθωρισμός» θα διογκώσει τις λειτουργικές δαπάνες έως κατά 2,6 δισ. ευρώ, αρνούμενος να δώσει την οποιαδήποτε πρόβλεψη για το 2023, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
Είναι πρώτη φορά που ένα υψηλόβαθμο στέλεχος ευρωπαϊκού ομίλου χρησιμοποιεί τον όρο του υπερπληθωρισμού – ο οποίος επικράτησε στη Γερμανία επί μεσοπολέμου και σήμερα κρατά σε «ομηρία» την οικονομία της Βενεζουέλας- για να περιγράψει την απότομη αύξηση του κόστους στις μεταφορές, τις πρώτες ύλες, την εργασία και την ενέργεια,, ιδίως από τον Αύγουστο και έπειτα.
Προειδοποίηση για χαμηλότερες πωλήσεις διατυπώθηκε, παράλληλα, από την αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes καθώς οι καταναλωτές είναι αντιμέτωποι με υψηλότερο πληθωρισμό και επιτόκια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Και η εταιρεία πλαστικών Covestro αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την κερδοφορία της.
ΔΝΤ: Πάνω από το ήμισυ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης σε τεχνητή ύφεση
Καθώς οι ισχυροί βιομηχανικοί όμιλοι της Ευρώπης λυγίζουν κάτω από το βάρος το υψηλό κόστος ενέργειας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επεσήμανε αυτήν την εβδομάδα στο blog του πως πάνω από το ήμισυ των χωρών στην Ευρωζώνη θα αντιμετωπίσουν τεχνικές υφέσεις αυτόν τον χειμώνα.
Σε αυτές θα καταγραφεί συρρίκνωση του ΑΕΠ επί τουλάχιστον δυο διαδοχικά τρίμηνα έως και 1,5%. Τεχνητή ύφεση θα καταγραφεί επίσης στην Κροατία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, με πτώση της οικονομικής δραστηριότητας μέχρι και 3%.
Μέσα στο επόμενο έτος, η παραγωγή και τα εισοδήματα σε όλη την Ευρώπη, από τη Γαλλία μέχρι την Κροατία και την Ρουμανία, θα είναι χαμηλότερα σχεδόν κατά μισό τρισ ευρώ σε σχέση με πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Από λίστα του ΔΝΤ δεν συμπεριλαμβάνεται η Ουκρανία, η Ρωσία και η Λευκορωσία, όπως και η Τουρκία.
Μολονότι ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει μέσα στο επόμενο έτος, θα παραμείνει υψηλός σε σχέση με τους στόχους των κεντρικών τραπεζών. Το ΔΝΤ διαβλέπει, ειδικότερα, πως ο πληθωρισμός στις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης θα διαμορφωθεί στο 6% το 2023 και στις αναπτυσσόμενες στο 12%.
Η ενεργειακή κρίση, η οποία προκλήθηκε από τη χειραγώγηση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Μόσχα και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιδείνωσε το οικονομικό τοπίο στην Ευρώπη αμέσως μετά την πανδημία. Η άνοδος του κόστους ενέργειας οδηγεί στα ύψη τον πληθωρισμό και η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες περιορίζουν κάθε έκθεση σε πιστώσεις.
BASF: περικοπές στην Ευρώπη, νέα μονάδα στην Κίνα
Ο διευθύνων σύμβουλος της BASF, Martin Brudermuller, δήλωσε πως η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη μαζί με το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ε.Ε αναγκάζουν τον όμιλο να περιορίσει τις δαπάνες στην Ευρώπη το «συντομότερο δυνατό και σε μόνιμη βάση».
Η BASF δρομολογεί περικοπές ενός δισ ευρώ για την επόμενη διετία κυρίως σε τομείς που δεν άπτονται των βασικών δραστηριοτήτων της, όπως ο τομέας της πληροφορικής, της έρευνας και ανάπτυξης και των τηλεπικοινωνιών. Η BASF, η οποία τροφοδοτεί με χημικά όλες τις βιομηχανίες, διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις για την ετήσια κερδοφορία της.
Αλλά οι προαναφερόμενες περικοπές ανακοινώθηκαν παράλληλα με την εγκαινίαση της πρώτης μονάδας των εργοστασιακών εγκαταστάσεων στην Κίνα, ένα τεράστιο έργο που αποτιμάται συνολικά στα 10 δισ ευρώ. Η Ασία αποτελεί διέξοδο για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, επιλέγοντας να δώσουν βάρος σε αυτές τις αγορές κάτω από τη συγκεκριμένη συγκυρία. Αν και το κόστος ενέργειας έχει υποχωρήσει από τον Μάρτιο και τον Αύγουστο, παραμένει υψηλό σε σχέση με πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία.