THEPOWERGAME
Η εικόνα της ασφαλιστικής αγοράς, όπως διαμορφώθηκε το 2020, τη χρονιά της πανδημίας, αποτυπώνεται στην Ετήσια Έκθεση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).
Πέραν των βασικών θεμάτων που απασχόλησαν την ΕΑΕΕ και την ελληνική ασφαλιστική αγορά το έτος που μας πέρασε, η Ετήσια Έκθεση της ΕΑΕΕ περιλαμβάνει στοιχεία για την ευρωπαϊκή και την ελληνική ασφαλιστική αγορά, την πορεία της οικονομίας και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
«Το 2020 ήταν μία χρονιά πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες. Μια χρονιά που ανέτρεψε τη ροή των εξελίξεων και όλες τις προβλέψεις. Η ασφαλιστική αγορά είναι εξοικειωμένη με το απρόβλεπτο και απροσδόκητο και διαθέτει τη νοοτροπία, τους ανθρώπους, τις διαδικασίες και τα εργαλεία για να ανταποκριθεί στις αλλαγές. Και το απέδειξε» ανέφερε στο εισαγωγικό σημείωμα ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.
Κι επεσήμανε πως «ως αποτέλεσμα της πανδημίας και των περιορισμών για τον έλεγχο της εξάπλωσής της, η ελληνική οικονομία το 2020 παρουσίασε ύφεση που κινείται κοντά στο 10%. Την ίδια χρονιά η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα ναι μεν έκλεισε με μείωση στην παραγωγή ασφαλίστρων, όμως η μείωση αυτή (-3,7%) δεν ήταν δραματική. Αυτό αποδεικνύει ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν την αξία ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου και το διατηρούν παρά τις δυσκολίες».
Σύμφωνα με τον κ. Σαρρηγεωργίου, οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, κατέβαλαν το 2020 «αποζημιώσεις που φτάνουν τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ».
Σχετικά με την πορεία του κλάδου σε επίπεδο εργασιών:
Φερεγγυότητα
Πάντως, τα χρηματοοικονομικά μεγέθη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων επηρεάστηκαν σημαντικά από το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων (σύμφωνα με την «Έκθεση του Διοικητή» της Τραπέζης της Ελλάδος μηνός Μαρτίου 2020). Αναφορικά με την φερεγγυότητα και τα ίδια κεφάλαια της ασφαλιστικής αγοράς, στις 30.9.2019 η συνολική Κεφαλαιακή Απαίτηση Φερεγγυότητας (SCR) ανήλθε σε 1,9 δισ. ευρώ, με τα συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 3,3 δισ. ευρώ. Η Ελάχιστη Κεφαλαιακή Απαίτηση (MCR) στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς διαμορφώθηκε σε 0,7 δισ. ευρώ, με τα αντίστοιχα συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ. Από άποψη ποιότητας, τα επιλέξιμα κεφάλαια της ασφαλιστικής αγοράς σε ποσοστό 96% ταξινομούνται στην υψηλότερη κατηγορία ποιότητας, ενώ όλες οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις διαθέτουν δείκτη κάλυψης σε επίπεδα σημαντικώς υψηλότερα του 100%
Σημειωτέον πως από τις 54 ασφαλιστικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιήθηκαν με καθεστώς εγκατάστασης στην Ελλάδα το 2020, με βάση τις ασφαλιστικές τους εργασίες, οι 34 ήταν ασφαλιστικές επιχειρήσεις ασφαλίσεων κατά Ζημιών, οι 6 ήταν επιχειρήσεις ασφαλίσεων Ζωής και 14 ήταν επιχειρήσεις που ασκούν ταυτόχρονα δραστηριότητες ασφαλίσεων ζωής και ασφαλίσεων κατά ζημιών (συμπεριλαμβάνονται επιχειρήσεις ζωής που, εκ των ασφαλίσεων κατά ζημιών, ασκούν αποκλειστικά τους κλάδους «Ατυχήματα» και «Ασθένειες»). Ως προς την μορφή εγκατάστασης, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις διακρίνονται σε 33 Ανώνυμες Ασφαλιστικές Εταιρίες, 18 Υποκαταστήματα αλλοδαπών ασφαλιστικών επιχειρήσεων και 3 Πανελλαδικούς αλληλασφαλιστικούς συνεταιρισμούς. Επιπρόσθετα, ασφαλιστική δραστηριότητα στην Ελλάδα ασκούν και ασφαλιστικές επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους σε άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε., με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, και οι οποίες εποπτεύονται, ως προς τη χρηματοοικονομική τους κατάσταση, από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές των χωρών καταγωγής τους.
Παραγωγή Ασφαλίστρων
Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων (σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2020) καταγράφεται μειωμένη σε σχέση με το 2019 κατά 3,7%. Το 2020 οι ασφαλίσεις Ζωής κατέγραψαν μείωση κατά 8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ οι ασφαλίσεις κατά Ζημιών παρουσίασαν οριακή αύξηση κατά 0,4%.
Στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών, η ασφάλιση αυτοκινήτων (αστική ευθύνη οχημάτων και συμπληρωματικές καλύψεις) κατέγραψε μείωση κατά 4,1%, ενώ οι λοιποί κλάδοι πλην αυτοκινήτων αυξάνουν συνολικά την παραγωγή τους σε ποσοστό 4,3%.
Αποζημιώσεις
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η ιδία κράτηση (δηλαδή η συμμετοχή των ασφαλιστικών επιχειρήσεων) επί των ασφαλιστικών αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν στις ασφαλίσεις Ζωής ήταν 1.337 εκατ. ευρώ ενώ επιπροσθέτως αυξήθηκε η ιδία κράτηση των μαθηματικών αποθεμάτων και λοιπών προβλέψεων κατά 806 εκατ. ευρώ. Επομένως το άθροισμα της ιδίας κράτησης των πληρωθεισών αποζημιώσεων και της αντίστοιχης μεταβολής των προβλέψεων έφθασε τα 2.143 εκατ. ευρώ.
Στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών, η ιδία κράτηση επί των ασφαλιστικών αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν ήταν 651 εκατ. ευρώ ενώ η μεταβολή των προβλέψεων ήταν 26 εκατ. ευρώ. Επομένως για τις ασφαλίσεις κατά Ζημιών, το αντίστοιχο άθροισμα της ιδίας κράτησης των πληρωθεισών αποζημιώσεων και της μεταβολής των προβλέψεων έφθασε τα 677 εκατ. ευρώ.
Συνολικά λοιπόν, σε ότι αφορά την ιδία κράτηση, οι πληρωθείσες αποζημιώσεις εντός του έτους και η μεταβολή των προβλέψεων έφθασε αθροιστικά τα 2.820 εκατ. ευρώ για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης.
Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται η συμμετοχή των αντασφαλιστικών επιχειρήσεων (συνήθως του εξωτερικού), για αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν επί ασφαλισμένων κινδύνων στην χώρα μας.
Οικονομικά Μεγέθη
Το σύνολο του Ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων φτάνει τα 19,3 δισ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις τα 15,9 δισ. ευρώ. Τα Ίδια Κεφάλαια ήταν 4,2 δισ. ευρώ και οι Ασφαλιστικές Προβλέψεις συνολικά αθροίζουν στα 13,1 δισ. ευρώ.