THEPOWERGAME
Οκταπλάσιο κόστος σε σχέση με την περίοδο πριν την ενεργειακή κρίση είχε η «επιτυχία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το γέμισμα των αποθηκών φυσικού αερίου κατά 90% σύμφωνα με τον οργανισμό των Ευρωπαίων ρυθμιστών ενέργειας (ACER) ο οποίος υπολογίζει τη συνολική δαπάνη στα 50 δισ. ευρώ. Το ρεκόρ εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), που αυξήθηκαν στο εννεάμηνο κατά 56%, στην Ε.Ε. επιτεύχθηκε επειδή πολλά κράτη – μέλη πλήρωσαν πρόσθετο κόστος για να προσελκύσουν φορτία.
Τα στοιχεία του ACER, που παρουσιάστηκαν στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., δείχνουν πως η Ευρώπη μπορεί φέτος να εξασφάλισε τις ποσότητες φυσικού αερίου για να βγάλει το χειμώνα, αλλά θα δυσκολευτεί αρκετά την επόμενη χειμερινή περίοδο.
Στις 20 Οκτωβρίου υπήρχαν στις ευρωπαϊκές αποθήκες (και στην Βρετανία) περίπου 90 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου. Μέσω των αγωγών από «αξιόπιστους εταίρους» (μόνο 20 bcm ρωσικού αερίου αναμένονται) και τοπικής παραγωγής καθώς και εισαγωγών 90 bcm LNG θα καλυφθούν οι ανάγκες των 300 – 305 bcm που χρειάζονται το φετινό χειμώνα. Τι θα συμβεί, όμως, του χρόνου στην περίπτωση που ο καιρός δεν είναι τόσο ήπιος όσο φέτος (λόγω του καλού καιρού η Ε.Ε. έχει εξοικονομήσει φέτος περί τα 10 – 15 bcm φυσικού αερίου) και δεν προλάβουν να γεμίσουν οι αποθήκες;
Στον ACER θεωρούν πως η κατάσταση θα δυσκολέψει αν αδειάσουν πλήρως μέχρι τον Μάρτιο οι αποθήκες φυσικού αερίου και δεν ξαναγεμίσουν εγκαίρως το καλοκαίρι του 2023, αν η Ασία πάρει του χρόνου μεγαλύτερες ποσότητες LNG και αν αυξηθεί η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω ενός πιο κρύου χειμώνα ή επειδή δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι περιορισμού της ζήτησης που έχει βάλει η Κομισιόν. Τότε μπορεί να δημιουργηθεί κενό μεταξύ 40 και 70 δισ. κυβικών μέτρων με βάση τα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί στον οργανισμό και παρουσιάστηκαν στους υπουργούς Ενέργειας.
Η Ευρώπη θα διαγκωνιστεί με την Ασία για πρόσθετες ποσότητες LNG προβλέπουν στον ACER κυρίως γιατί η τελευταία αναπτύσσεται οικονομικά και περιορίζει τη χρήση άνθρακα. Η παγκόσμια δυναμικότητα υγροποίησης φυσικού αερίου είναι πεπερασμένη. Για παράδειγμα, την περίοδο 2020 – 2024 θα αυξάνεται περίπου κατά 18 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως ενώ βελτιωμένη θα είναι η εικόνα το 2025 κυρίως λόγω ΗΠΑ (εκείνη τη χρονιά θα αυξηθεί η δυναμικότητα υγροποίησης κατά 30 bcm) και όλοι ελπίζουν στη νέα δυναμικότητα (σχεδόν 40 bcm) που θα υπάρχει στο Κατάρ από το 2026.
Φέτος, όπως επισημαίνουν στον ACER, η Ευρώπη επωφελήθηκε καθώς αγόρασε ποσότητες LNG που δεν πήγαν στην Κίνα. Η τελευταία κατέγραψε για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου πολύ μεγάλη μείωση στις εισαγωγές LNG κατά περίπου 11 εκατ. τόνους, ενώ κατά δύο εκατ. τόνους μειώθηκαν οι εισαγωγές της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας. Έτσι η Ε.Ε. είχε φέτος πρόσβαση σε φορτία LNG που μπορεί του χρόνου να επιστρέψουν στην Ασία αν επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης.