THEPOWERGAME
Με βίαιη καταστολή απαντά η στρατιωτική δικτατορία της Μιανμάρ στην εξέγερση των κατοίκων, επιδιώκοντας να τερματίσει μία και καλή το κίνημά τους έναν μήνα μετά την επιβολή της χούντας στην ασιατική χώρα. Σύμφωνα με το γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γιαννγκόν, τουλάχιστον 18 νεκροί και περισσότεροι από 30 τραυματίες ήταν ο απολογισμός των συγκρούσεων της Κυριακής. Στην πραγματικότητα το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές εκτιμάται πως ήταν πολύ μεγαλύτερο, ενώ χτες έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου και η πρώην ηγέτης Άουνγκ Σαν Σου Κι.
Η Σου Κι εμφανίστηκε μέσω βιντεοκλήσης στο δικαστήριο, προκειμένου να της απαγγελθούν νέες κατηγορίες. Εδώ και έναν μήνα, κρατείται από τις δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος σε άγνωστη τοποθεσία.
Πεδίο μάχης και πραγματικά πυρά
«Η Μιανμάρ είναι σαν πεδίο μάχης» έγραψε στο twitter o Τσαρλς Μάουνγκ Μπο, αρχιεπίσκοπος της Γιανγκόν και ο πρώτος καθολικός καρδινάλιος της χώρας.
Φωτογραφίες από τις διαμαρτυρίες στη Γιανγκόν, πρωτεύουσα της Μιανμάρ, που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, δείχνουν διαδηλωτές να απομακρύνονται χτυπημένοι με πραγματικά πυρά, και άλλους να οχυρώνονται πίσω από αυτοσχέδια οδοφράγματα.
Αυτό δεν εμπόδισε τους διαδηλωτές να κατέβουν εκ νέου στους δρόμους και την επόμενη μέρα, τη Δευτέρα 1 Μαρτίου.
Ήταν η πρώτη φορά από την 1η Φεβρουαρίου που οι δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν συντονισμένη επίθεση στις διάφορες διαδηλώσεις ανά τη χώρα, ανοίγοντας πυρ εναντίον των διαδηλωτών, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και αναισθητοποίησης.
Σε μία φωτογραφία που έκανε το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μία καλόγρια από το βόρειο κρατίδιο Κατσίν, έσκυψε στο έδαφος και παρακάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν τις προσαγωγές των διαδηλωτών.
Πού βρισκόταν η Αούνγκ Σαν Σου Κι;
Η 75χρονη πρώην ηγέτης της Μιανμάρ και βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Σου Κι, την οποία η προηγούμενη δικτατορία είχε σε μακρόχρονο κατ’ οίκον περιορισμό, συνελήφθη ξανά την 1η Φεβρουαρίου όταν ξεκίνησε το πραξικόπημα.
Από την εμφάνισή της για τις ανάγκες της βιντεοκλήσης, μέσω της οποίας της απαγγέλθηκαν κατηγορίες τη Δευτέρα, δεν ήταν σαφές πού βρισκόταν κρατούμενη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κρατείτο αρχικά στην κατοικία της στο Νάι Πι Τάου, πριν μεταφερθεί σε άγνωστη τοποθεσία.
Αρχικά η πρώην ηγέτιδα αντιμετώπιζε δύο κατηγορίες, για παράνομη εισαγωγή γουόκι τόκι και για παραβίαση του νόμου της Μιανμάρ για τις φυσικές καταστροφές.
Σε αυτές προστέθηκαν και άλλες τη Δευτέρα, μεταξύ αυτών η παραβίαση των περιορισμών για την πανδημία του κορονοϊού στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και για την πρόκληση «φόβου και αναστάτωσης».
Κατά πληροφορίες, το πιθανότερο είναι στην ποινή που θα της επιβληθεί να συμπεριληφθεί και αφαίρεση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι.
Ταυτόχρονα ο εκδιωχθείς πρόεδρος της χώρας, Ουίν Μιντ και σύμμαχος της de facto Ηγέτιδας Σου Κι αντιμετωπίζει κατηγορίες για υποκίνηση βίας.