THEPOWERGAME
Θετική ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν οι αναλυτές της Jefferies στην Ελλάδα, καθώς οι τουριστικές αφίξεις που έφτασαν σε νέα υψηλά, ενισχύοντας το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τα εταιρικά αποτελέσματα. Έπειτα από την ισχυρή ανάπτυξη του 2022, η Jefferies προβλέπει μια ρηχή ύφεση για το 2023, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας αυξάνονται, με τον πληθωρισμό στο 12% και τη μεγάλη διαφορά στο TARGET 2.
Την ίδια ώρα, το ελληνικό ονομαστικό ΑΕΠ σημείωσε άλμα καθώς η οικονομία άνοιξε ξανά, καθυστερημένα, στον τουρισμό. Το οικονομικό momentum έχει φέρει μια εντυπωσιακή αύξηση στις αναθεωρήσεις κερδών και πωλήσεων για το 2023.
Η παραγωγή έχει επιστρέψει σε προ πανδημίας επίπεδα. Για να είμαστε δίκαιοι, οι δείκτες εμφανίζονται θετικοί, με την επιχειρηματική εμπιστοσύνη να ενισχύεται (105,1), την βιομηχανική παραγωγή σταθερή (3,9%) και τα ποσοστά αξιοποίησης της παραγωγής ικανότητας υψηλότερα της τάσης (75,9%).
Ωστόσο, ο μεταποιητικός ΡΜΙ κάνει λόγο για επερχόμενη επιβράδυνση, με τις νέες παραγγελίες να υποχωρούν καθώς οι υψηλότερες τιμές πώλησης έπληξαν τη ζήτηση.Η απασχόληση υποχώρησε περαιτέρω εν μέσω μιας απότομης αύξησης των ανεκτέλεστων υπόλοιπων.
Σε κάθε περίπτωση, η Jefferies τονίζει ότι η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες οικονομίες που καλύπτει που εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις. Ο οίκος επικαλείται την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ (Ιουνίου) που μιλά για πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, ενώ επίσης οι αναλυτές κάνουν αναφορά στην πρόωρη αποπληρωμή των χρεών του ΔΝΤ.
Για το επόμενο διάστημα, η μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία εντοπίζεται από την Jefferies στο ενεργειακό σοκ. Ο οίκος τονίζει ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς το ηλεκτρικό σύστημα δούλεψε αποκλειστικά με καθαρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για πρώτη φορά αυτό τον μήνα.
Επίσης, η Ελλάδα ολοκλήρωσε πρόωρα όλες τις εκκρεμείς πιστώσεις προς το ΔΝΤ τον Απρίλιο, το οποίο τερματίζει την αξιολόγηση μετά τη χρηματοδότηση».
Πράγματι, το ΔΝΤ «επαίνεσε τις αρχές για τη ραγδαία μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις μεγάλες τράπεζες και για τη δέσμευσή τους για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων προκλήσεων ώστε να ενισχυθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
«Ο αποπληθωρισμός, ο όλεθρος της ελληνικής οικονομίας την τελευταία δεκαετία, έχει αντιστραφεί σε πρόβλημα πληθωρισμού και με τη σειρά του έχει επιδεινωθεί το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Αν και οι οικονομικές προβλέψεις για το 2022 έχουν επιδεινωθεί σε σχέση με την αρχική αισιοδοξία, η Ελλάδα επισήμως άνοιξε την πόρτα της στους διεθνείς τουρίστες από την 1η Μαρτίου. Η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων λιανικής είναι εντυπωσιακή, και αποτελεί μια τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία».Στο μέλλον, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σημειώνεται μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα υποστηρίζει το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ και τη φορολόγηση των υπερ-κερδών, σημειώνει η Jefferies, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα, η χώρα έχει ανακοινώσει μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης που ανέρχονται περίπου στο 5,7% του ΑΕΠ (10,5 δισ. ευρώ).
Η Jefferies επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ενεργειακή της μετάβαση, με το ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας να λειτουργεί πλήρως με «καθαρές» Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για πρώτη φορά στις αρχές αυτού του μήνα. Η Ελλάδα ήταν επίσης υποστηρικτής του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου εντός της ΕΕ.
Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολιτικές που περιλαμβάνουν τη διάθεση κεφαλαίων για τη μείωση των ενεργειακών φόρων, τη στήριξη ευάλωτων ομάδων και των επιχειρήσεων, που προβλέπεται να ανέλθουν στο περίπου 5,7% του ΑΕΠ
«Ενώ το χρηματιστήριο είναι γεμάτο με θετικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων για τα αποτελέσματα, η αγορά αρχίζει να μοιάζει λίγο ακριβή έναντι των ομολόγων. Ομοίως, κάποιοι από τους μακροοικονομικούς παράγοντες δείχνουν ακόμα αρκετή ανισορροπία», σημειώνουν οι αναλυτές, καταλήγοντας ωστόσο ότι διατηρούν την Bullish αξιολόγησή τους για την Ελλάδα.