THEPOWERGAME
Ο δρόμος για την ισότητα στο εργασιακό περιβάλλον έχει ανοίξει, όμως η μισθολογική ψαλίδα σε ότι αφορά τις οικονομικές απολαβές, μεταξύ ανδρών και γυναικών εργαζομένων, παραμένει ανοιχτή δημιουργώντας τριγμούς στο εσωτερικό των επιχειρήσεων.
Τον περασμένο μήνα, τη Διεθνή Ημέρα Ίσης Αμοιβής, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) αποκάλυψε ότι κατά μέσο όρο, οι γυναίκες παγκοσμίως αμείβονται περίπου 20% λιγότερο από τους άνδρες. Αυτή η διαφορά αμοιβών είναι ακόμη μεγαλύτερη για τις έγχρωμες και τις ισπανόφωνες γυναίκες, όπου οι πρώτες βρέθηκαν να κερδίζουν 63% λιγότερα χρήματα από τους λευκούς άνδρες και οι Ισπανόφωνες ή οι Λατίνες 57,3% λιγότερα για την ίδια ακριβώς δουλειά και το ίδιο εργασιακό ωράριο.
Ξεχωριστές έρευνες υπογραμμίζουν ότι αυτός ο κραυγαλέος σεξισμός είναι ακόμη πιο έντονος στη βιομηχανία της τεχνολογίας, όπου υπάρχουν προκαταλήψεις και στερεότυπα στηριζόμενα στην άποψη ότι τα κορίτσια δεν έχουν κλίση στον κλάδο της Πληροφορικής, άρα και θέση σε διευθυντικά πόστα. Μάλιστα, όσον αφορά την αναλογία των φύλων στον κλάδο της τεχνολογίας, μόλις το 24% των ερωτηθέντων είπε ότι η αναλογία των φύλων στον κλάδο γινόταν πιο ισορροπημένη τους τελευταίους 12 μήνες σε σύγκριση με 42% πριν από τρία χρόνια.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του ILO, τους τελευταίους 12 μήνες, σχεδόν το 67% των γυναικών αισθάνεται ότι αμείβεται άδικα σε σύγκριση με τους άνδρες ομολόγους του. Το 2019 το 46,4% των ερωτηθέντων θεώρησαν ότι αμείβονται δίκαια, ενώ το 2022 το ποσοστό αυτό υποχώρησε στο 33,1%, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η έλευση της πανδημίας έδρασε αρνητικά. Ωστόσο, το πιο σημαντικό εύρημα που υπογραμμίζει και την επικρατούσα νοοτροπία ήταν ότι σχεδόν οι μισές από τις συμμετέχουσες στην έρευνα (49,5%) δήλωσαν ότι είχαν βιώσει σεξισμό στο χώρο εργασίας.
Ακροβατώντας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, ποσοστό άνω του 62% ένιωθε πίεση να επιλέξει μεταξύ καριέρας και οικογένειας, ενώ το 70%, από 44% που ήταν το 2019, παραδέχτηκε ότι αισθάνεται, λόγω του φύλου του, ότι χρειάζεται να εργαστεί σκληρότερα για να αποδείξει στους άλλους ότι αξίζει όταν σε ποσοστό 92% νιώθει σίγουρο για τις ικανότητες και τις γνώσεις που κατέχει.
Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση οι γυναίκες εργαζόμενες, το 53% εξ αυτών πιστεύει ότι ο χώρος εργασίας τους καταβάλλει επαρκή προσπάθεια για την καταπολέμηση της ανισότητας των φύλων.
Να σημειωθεί ότι το ερωτηματολόγιο της έρευνας διανεμήθηκε μέσω email στην κοινότητα Web Summit Women in Tech, η πλειοψηφία (70,4%) ήταν ηλικίας μεταξύ 25 και 44 ετών και πάνω από το 78% των γυναικών που συμμετείχαν σε αυτή ήταν από την Ευρώπη.