THEPOWERGAME
Μια από τις πιο «αργόσυρτες» πόλεις στο Internet είναι η Αθήνα και την ακολουθεί από κοντά και η Θεσσαλονίκη. Η αξιολόγηση που έκανε η αμερικανική εταιρεία Ookla μέσα από μια «δεξαμενή» 200 πόλεων, εμφανίζει τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα μεταξύ αστικών κέντρων που έχουν τις πιο αργές συνδέσεις. Μάλιστα, η Αθήνα είναι πιο «αργόσυρτη» πόλη από τη Θεσσαλονίκη στις ευρυζωνικές συνδέσεις σταθερού σημείου.
Συγκεκριμένα, οι μετρήσεις της ταχύτητας που παρουσίασε η Ookla έδειξαν ότι στην πόλη της Αθήνας η μέση ταχύτητα σύνδεσης μέσω κινητού ανέρχεται στα 57,23 Mbps και στα 40 Mbps μέσω σταθερής γραμμής. Η σύνδεση μέσω κινητού στην Αθήνα, είναι οριακά υψηλότερη από την αντίστοιχη της Θεσσαλονίκης, όπου ο μέσος όρος ανήλθε στα 56,57 Mbps. Η διαφορά αυτή είναι οριακή και φαίνεται ότι η κάλυψη και ο εξοπλισμός είναι περίπου ίδιος στις δύο πόλεις. H Αθήνα με βάση την επίδοσή της, κατατάσσεται στην 46η θέση του πλανήτη και η Θεσσαλονίκη στην 49η θέση.
Καλύτερη πόλη στις ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω κινητού είναι η Σαγκάη με μέση ταχύτητα 158 Mbps και ακολουθεί η Κοπεγχάγη στα 153 Mbps. Είναι εμφανές ότι στις πόλεις αυτές γίνεται εκτεταμένη χρήση της κινητής τηλεφωνίας τεχνολογίας 5G και μάλιστα υπάρχει μεγάλη διείσδυση τερματικών της ίδιας τεχνολογίας.
Πολύ ψηλά στις ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω κινητού είναι κυρίως οι Σκανδιναβικές πόλεις, οι ασιατικές της Κίνας και της Κορέας και των Ην. Αραβικών Εμιράτων. Στην Ευρώπη πολύ υψηλές ταχύτητες κινητής καταγράφονται στη Σόφια (145 Mbps) και ακόμη και στα γειτονικά Σκόπια (100 Mbps).
Η πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω σταθερής σύνδεσης είναι ακόμη χειρότερη για τις ελληνικές πόλεις. Η Αθήνα κατατάσσεται στην 116η θέση με μέση ταχύτητα σύνδεσης τα 40 Mbps και η Θεσσαλονίκη στην 110η θέση, με μέση ταχύτητα τα 44,5 Mbps. Οι διαφορές είναι κι εδώ μικρές στις δύο πόλεις αλλά τεράστιες με τους πιο «γρήγορους» του πλανήτη.
Η ταχύτερη πόλη είναι το Πεκίνο με μέση ταχύτητα σύνδεσης τα 238 Mbps και ακολουθεί το Βαλπαραΐσο της Χιλής με 222 Mbps. Όπως και στην κινητή τηλεφωνία, όπου οι χώρες του Κόλπου και της Ασίας λαμβάνουν τα ηνία στις υψηλές διασυνδέσεις Internet, έτσι και στη σταθερή πολλές χώρες φαίνεται να πραγματοποιούν το «Πέταγμα του Βατράχου» στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα σταθερής. Έτσι, βλέπουμε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες από την Ελλάδα, όπως η Ταϋλάνδη (με δύο πόλεις) και τη Ρουμανία (Βουκουρέστι) να βρίσκονται πολύ ψηλά την παγκόσμια κατάταξη.
Συνολικά σε επίπεδο χωρών, σύμφωνα με την Ookla, η κατάταξη της χώρας είναι καλύτερη, καθώς στην κινητή τηλεφωνία, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 32η θέση του πλανήτη με μέση ταχύτητα πρόσβασης τα 57,39 Mbps και στην σταθερή στην 94η θέση του πλανήτη με μέση ταχύτητα τα 39,16 Mbps. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας έχει μια περισσότερο ισορροπημένη ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων στο σύνολο της επικράτειας. Με άλλα λόγια, οι μικρές πόλεις και οικισμοί στη χώρα μας έχουν μικρότερες διαφορές με τα μεγάλα αστικά κέντρα σε σχέση με άλλες χώρες που δίνουν έμφαση αποκλειστικά στα αστικά κέντρα.